PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=420136}

Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 417 tys. ocen
8,1 10 1 417446
6,5 36 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Bardzo dobry film i świetne role Jacka i Asa, ale też np Very Farmigi. I nie ma się co czepiać szczegółów, wnikać w niuanse, bo najważniejszy jest przekaz i główny motyw fabuły łącznie z "zakończeniem wątku". Oczywiście dzieci nie powinny płacić za zbrodnie rodziców ale ciekawe co by było, gdyby to spotkało np dziecko Rudolfa Hóssa...

ocenił(a) film na 7
trestilos

Oczywiście, chyba że ich późniejsze czyny mówią co innego. Te "dzieci" dzisiaj zdaje się zapominały kto był winien czego. Najwidoczniej nie wyciągnęły "lekcji" z filmu jak piszesz.

ps. a o empatii dla niemców, nie może być mowy kiedy ci niemcy większość obozów we współczesnych granicach federacji niemiec zrównały z ziemią. Kto tu potrzebuje lekcji empatii? Polacy czy niemcy? Śmiem wątpić że my Polacy biorąc pod uwagtę tak wiele co uczyniliśmy i wciąż robimy na rzecz pomordowanych Polaków, Żydów i innych niewinnych ludzi. 

ocenił(a) film na 9
Valhilla

Mnie tu bardziej chodziło o samą akcję w filmie. Aczkolwiek ja byłem w muzeum w Dachau, i naprawdę, może młodzi po prostu nie chcą żyć wojną, u nas zresztą też, ale ogólnie to większość Niemców zwłaszcza starszych wyrzuty ma, że ich przodkowie byli takimi mendami. Przez to teraz znowu są zbyt gościnni. Mogliby wypośrodkować...

ocenił(a) film na 9
trestilos

Poprawie tylko tytuł : Bolesna lekcja empatii dla NIEMCÓW