Charlie i fabryka czekolady

Charlie and the Chocolate Factory
2005
7,1 370 tys. ocen
7,1 10 1 369543
6,4 49 krytyków
Charlie i fabryka czekolady
powrót do forum filmu Charlie i fabryka czekolady

"Duża inspiracją dla Johny'ego Deppa przy tworzeniu postaci Wylliego Wonki była postać Marylin Mansona i jego chaakterystyczny image."

Nieprawda! Reżyser przyznał że Willy Wonka był stylizowany na Michaela Jacksona, a sam Johnny powiedział że było to dla niego wielkie wyzwanie i chciałby doznać tego jeszcze raz grając sobowtóra Jacksona!

ocenił(a) film na 3
korbeczka

Trochę zbyt dosłowne zrozumienie tej wypowiedzi, zdaje mi się, że nie chodziło o samego Michaela, a jego symbolikę: sztucznego do przesady. A z tego, co wiem, Depp miał kilka inspiracji, między innymi Mansona. Pozdr. Chyba że powiedział tak dla picu. ;P

_Morgana_

oj chyba wątpie.

Jeśli chodzi o styl ubierania się był bardzo podobny do Mansona. Michael się w ten sposób napewno nie ubiera.

ocenił(a) film na 7
ezzoo

Ja czytałam w jakim wywiadzie, że Johnny wzorowała sie na takich starych programach dla dzieci, gdzie mówili takimi milutkimi, sztucznymi głosami itp...

ocenił(a) film na 3
korbeczka

I to wszystko prawda. Miał różne wzorce, ale to nie znaczy, że je kopiował, tylko się nimi inspirował i sam, a właściwie wraz z reżyserem, tworzył postać na podstawie własnego wyobrażenia. Na tych postaciach wzorował sposób mówienia, co nawetwypróbował na swoich dzieciach i ich zdegustowanie było dokładnie taką reakcją, jakiej oczekiwał.