Charlie i fabryka czekolady

Charlie and the Chocolate Factory
2005
7,1 370 tys. ocen
7,1 10 1 369543
6,4 49 krytyków
Charlie i fabryka czekolady
powrót do forum filmu Charlie i fabryka czekolady

Nie lubię filmów dla dzieci, ale ten mi się podobał.
Niezłe były nawiązania do wcześniejszych filmów Burtona. To z rózowymi baranami niezłe :D
Polecam!

ocenił(a) film na 10
Polish

dokladnie! :D

użytkownik usunięty
regina_3

A ja uwielbiam filmy dla dzieci! Szczególnie te familijne, a "Charlie i fabryka czekolady" należą do klasyki! Jest świetny, ze wspaniałą muzyką Danny'ego i motywem muzycznym (Willy Wonka, Willy Wonka) którego nie potrafię wyrzucić z głowy. Pouczająca bajka, z morałem, okraszona niezwykłą i nieposkromioną wyobraźnią Burtona, która tu miała ogromne pole do popisu. Wspaniała scenografia i fantastyczne, surrealistyczne kostiumy, które niestety nie dostały Oscara, a naprawdę szkoda. Podobnie jak z Deppem - jego Willy Wonka to pomieszanie Michaela Jacksona z Marilyn Mansonem! Od początku coś mi się w nim nie podobało.... Nie wiem czy ktoś z was czytał książkę lub oglądał pierwowzór filmu, ale tam nic takiego nie było. Nie dotykali wątku dzieciństwa Williama, czy tego co go skłoniło do otwarcia największej fabryki czekolady na świecie i co wpłynęło na jego dość.... Nie oszukujmy się, że był nieco ekscentryczny ;D

ocenił(a) film na 9

ja czytałam książkę, i uważam, że nowa wersja jest bliższa oryginałowi. Dodany wątek z udawanym szpiegiem w starej wersji wypada gorzej przy wątku z ojcem Willy'ego w nowej.