PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104541}

Charlie i fabryka czekolady

Charlie and the Chocolate Factory
2005
7,1 367 tys. ocen
7,1 10 1 367357
6,3 62 krytyków
Charlie i fabryka czekolady
powrót do forum filmu Charlie i fabryka czekolady

Uwaga!!! Tylko dla tych, co widzieli ten film!! Pozwolę sobie założyć ten wątek, bo w tym filmie można zauważyć mnóstwo "smaczków":

*"Odyseja kosmiczna 2001": w telewizorze widzimy scenę z tego filmu i w miejscu monolitu pojawia się tabliczka Wonkowskiej czekolady.
*"House of Wax" (klasyczny z Vincentem Pricem)- w "HoW" gdy pali się dom Price'a topią się woskowe figury, jednej z nich odpada oko. W "Charlim" coś podobnego widzimy w scenie z laleczkami :)
*"Little shop of horrors"- ujęcie "widziane" ustami pacjenta
*"Batman"- pasta do zębów nazwana "Smilex"

to już takie luźniejsze nawiązania:
*"Sleepy Hollow"- cytat "Don't lose your heads!"
*"Edward nożycoręki"- na końcu filmu widzimy padający śnieg, ale na pewno nie z chmur... Oraz takie "naciągany" smaczek- Willy Wonka trzymający nożyczki w taki sposób, że nie widać ręki.

co jeszcze znaleźliście?

Tender_L

1. Mike TeeVee, gdy zostaje już zamknięty w telewizji, staje się bohaterem klasycznej "Psychozy" samego AH

2. Bodaj przy 'wpadce' małem gimnastyczki, gdy już stała się wielką jagodową kulką widzimy tradycyjny taniec Umpa-Lumpów. Mali pracownicy Charliego dokładnie odtwarzają układ taneczny Johna Travolty z "Gorączki sobotniej nocy".

To tak na szybko, jak chwilę pomyślę, to może coś jeszcze się znajdzie ;)

A film naprawdę był prima sort

Tender_L

odtwórcy głownych ról Wonka i pani Bucket jakoś straaaaaaaaaaasznie przypominają mi bohaterów "czekolady",
że JD jest podobny do siebie to jasne ;))) , ale czy wybor HC był całkiem przypadkowy???
hmmmm ....
czarodzicielstwo czy jakoś tak ;)))
i zgadza się też dałąm się wciągnąc w tą zabawę w zgadnij kim jestem;)) i jeszcze po drodze słyszałam ABBĘ :))))

ocenił(a) film na 8
Bazylia

Świetnie! Specjalnie zostawiłam tę scenę prysznicową. Ja mało co nie tarzałam się ze śmiechu przy tej scence z Teavee.
Co do "Czekolady" coś w tym jest, Helena nawet jest trochę podobna do J Binoche. Ale za obsadzenie Heleny odpowiada czarodziej Tim- ojciec ich dziecka.

I jeszcze coś związanego z filmem "Ed Wood":
*Oompa-Loompy wykonują taki sam gest (skrzyżowane ręce na klatce piersiowej) jak "kosmici" z filmu "Plan 9 from outer Space" samego Wooda.
*Przez moment widzimy owieczki z różową wełną (smakowite, prawda? :) A z wełny robi się sweterki. Natomiast różowe sweterki nosił Ed Wood.

ocenił(a) film na 6
Tender_L

Mojemu chłopakowi rockowe Umpa Lumpy w scenie z TeaVee skojarzyły się z zespołem Queen :)

UrsaTheWitch

Ogolnie watek z fabryka czekolady byl komicznie przedstawiony w jednym z odcinkow kultowej bajki Family Guy (z jedna roznica...'tak pozadane' byly gluty) (lol)
ps: dowiem sie dokladniej ktory odcinek - ktory epizod :)

ocenił(a) film na 6
Leech

W pierwszej scenie tańca OOmpa Loompów było nawiązanie do Hair . No i było i Queen i Beatlesi. A nawiąznie do Odyseji żądzi.

ocenił(a) film na 10
Tender_L

pewnie to trochę dziecinne - ale "Kubuś Puchatek" i "Alicja w krainie czarów" :)