Charlie i fabryka czekolady

Charlie and the Chocolate Factory
2005
7,1 370 tys. ocen
7,1 10 1 369566
6,4 49 krytyków
Charlie i fabryka czekolady
powrót do forum filmu Charlie i fabryka czekolady

Jak dla mnie bardzo słaby film, zasługuje co najwyżej na 4/10 . Lubię
Burtona więc po prostu przemilczę ten film :P

ocenił(a) film na 9

A według mnie film był fenomenalny. Siedziałem jak zaczarowany, jakbym cofnął się 15lat wstecz do mojego dzieciństwa. Nie wiem nawet kiedy te 2h filmu mineły :) Depp jak zawsze genialny, jego mimika czy ruchy po prostu lepszego aktora nie ma :) (przynajmniej dla mnie). Ode mnie 9/10 i kawałek dobrego kina w stylu Byrtona :)

ocenił(a) film na 9
kowik4

Na końcu miało być - Burtona* ;) a nie Byrtona. Sorry za błąd :)

ocenił(a) film na 10

Są gusta i guściki. Film może dość specyficzny - jak większość Burtona - jednak znalazłam w nim wszystko, co powinien film wywoływać - śmiech, łzy, nutka tajemniczości... i słodkości. ;)

użytkownik usunięty
mraucyska

Teraz już tak bardziej na chłodno myślę że ten film miał potencjał, ale
jednak coś w nim zabrakło. Do momentu gdy dzieciaki stanęły przed bramą
Charliego to było super, a później to co się działo nie przypadło mi do
gustu, a wręcz odpychało ( nie wiem być może oczekiwałem czegoś innego )
spodziewałem się że dzieciaki będą rywalizować między sobą w zabawny
sposób,a Charli będzie bardziej tajemniczą postacią - a wyskoczył jakiś
świr ;) Ogólnie nie było tragicznie, ale zdecydowanie nie moja bajka, dla
mnie taki świeżutki chlebek którego piekarz zapomniał posolić :P

ocenił(a) film na 9

Zgodzę się z Tobą :) Ale ten "świr" przyznasz ze zagrany bombowo :)
Czemu tylko u nas jest banda sztywnych "aktorów" :(( oczywiscie pomijając Roberta Węckiewicza, Stuhra czy Pana Krzyśka Kiersznowskiego :)

P.S Good morning star shine. The Earth says HELLOOOOO :)

ocenił(a) film na 8

Cały film psuje nasz polski dubbing, a tak to nawet mi się podobał.

ocenił(a) film na 8

fajny film, świetny johnny. na 8 wystarczy :)

u mnie 5/10 :p

Johnny grał świetnie, a z pozoru mało istotne dialogi takie jak "My name is.... I don't care" - z akcentem i mimiką Depp'a po prostu powalają! Jednak - zdecydowania brakowało mi "czegoś" w tej produkcji - jakiegoś czaru, klimatu, nawet muzyka Elfmana wzbudziła we mnie niedosyt. I "piosenki-przerywniki' tych Stworków - przyznam szczerze, że działo mi to na nerwy. Ale oczywiście - wszystko kwestia gustu :)
Pozdrawiam!

Toż to arcydzieło, geniusz ! w pełni zasłużone 10/10. Polecam

profanoom

hm... wielkie słowa. Oczywiście nie neguję - każdy ma prawo do własnej oceny :) Jeśli zaś chodzi o Depp'a to bardziej niż "Charlie'go..." poleciłabym, dla przykładu, "Co gryzie Gilberta Grape'a". A jeśli miałabym wybierać z duetu Burton/Depp to pewnie wskazałabym "Alicję w krainie czarów". Chociaż ta ostatnia produkcja budzi wiele kontrowersji.

Pozdrawiame!

Dla mnie też słaby film. Ale oglądałam go gdy bardzo źle się czułam więc kiedyś zagnam się do spokojnego obejrzenia. Depp i treść tego filmu nie dotarła do mnie. Ale może następnym razem...