PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=572639}

Charlie

The Perks of Being a Wallflower
2012
7,5 146 tys. ocen
7,5 10 1 145638
7,5 36 krytyków
Charlie
powrót do forum filmu Charlie

Ciocia...

ocenił(a) film na 10

Ten film nie jest dla mnie do końca łatwy i ciężko mi to wszystko ogarnąć. Nie zrozumiałam co
takiego zrobiła mu ciotka. Bo była przedstawiona jako pozytywna postać, potem ukazały się jej
problemy, a na końcu wydaje mi się że zrobiła coś strasznego skoro rodzice Charliego
zareagowali tak, a nie inaczej. Może mi ktoś to wytłumaczyć? :)

ocenił(a) film na 9
zoko757

Najprawdopodobniej chodzi o molestowanie. Sam swój pierwszy pocałunek przeżyła z szefem ojca w wieku 11 lat, kiedy dotknęła jego kolana od razu zobaczył przed oczami ciotkę. A chwilę wcześniej powiedział jej, że przeszli przez to samo.

zoko757

Była pokazana pozytywnie, bo Charlie ją kochał, lubił z nią przebywać, ale jednocześnie wykorzystywała go seksualnie (najpawdopodobniej, tyle możemy wywnioskować z filmu i z książki) i dlatego też Charlie mówi, że chciał jej śmierci. Nie mógł sobie poradzić z tym, że tak bliska i lubiana przez niego osoba zadała mu krzywdę, a w dodatku umarła, jadąc po prezent dla niego.

ocenił(a) film na 7
zoko757

Warto przeczytać książkę. W książce masz wszystko porządnie opisane. W filmie niektóre wątki zostały pominięte lub zmienione lub właśnie nie do końca wyjaśnione tak jak ten który Ty wymieniłeś/łaś.

POLECAM KSIĄŻKĘ! Chyba że już czytałaś/czytałeś.

ocenił(a) film na 10
joker895

masz rację, przeczytam książkę :)

joker895

A mam prośbę podasz mi link z tą książka ja z miłą chęcią zamówię ją sobie :)

ocenił(a) film na 7
martynaa961

http://allegro.pl/charlie-stephen-chbosky-i3446391587.html

Proszę.

Jeśli przeczytasz książkę to napisz "dwa słowa" jak Ci się ją czytało i czy Ci się podobała. :D

ocenił(a) film na 9
joker895

Gdzie można dostać książkę ?!

ocenił(a) film na 7
meduzowepola

Poszukaj na allegro. (Podałem linka wyżej) .

zoko757

To trzeba chyba mieć siano zamiast mózgu żeby nie rozumieć czegokolwiek w tym filmie... Było mnóstwo wskazówek, sam Charlie powiedział Sam, że są tacy sami, kiedy powiedziała mu, że była molestowana. Wyraźnie była pokazana scena, w której ta jego ciotka dotykała jego kolana, tak jak to w ten sam sposób później zrobiła Sam (dlatego tak zamarł). Poza tym "It will be our little secret", no proszę cię, bardziej pedofilskim tekstem byłoby tylko "Wejdź do samochodu, dam ci cukierka".

ocenił(a) film na 8
Wiezimag

z sianem to lekka przesada :P

ocenił(a) film na 10
Wiezimag

Twój komentarz był dość nie miły zważywszy na to że nie napisałam bezpodstawnie czegoś w stylu "głupi film" tylko próbuję go zrozumieć. No a skoro ty zrozumiałeś/łaś go od razu to cieszę się, że dzielisz się swoją wiedzą jednak mogłeś/łaś oszczędzić sobie komentarz o sianie zamiast mózgu. Każdy ma prawo czegoś nie zrozumieć, ale to nie znaczy że jest głupi. Poza tym oglądając film myślałam właśnie, że go wykorzystała seksualnie, jednak wolałam się dopytać żeby nie palnąć jakiejś gafy w powiedzmy dyskusji na temat tego filmu.

ocenił(a) film na 8
zoko757

zawsze znajdzie ktoś kto chce na pokazać że jest w czymś lepszy (ap ropo "siana") - czasami po prostu film czy książkę trzeba obejrzeć, przeczytać jeszcze raz, łącząc fakty. to tak jak z filmem "szósty zmysł" gdyby na końcu nie pokazali o co chodzi to wielu nie ogarnęło by że doktorek jest duchem. Tu też nie od razu pokazane jest że ciotka jest tą złą która wpłynęła na to że główny bohater jest zamknięty w sobie i ma wizje. a bohater dzięki swoim przyjaciołom dochodzi do tego aby przedstawić prawdę o ciotce i nie bać się konsekwencji.