Mam pytanie które mnie nurtuje - co zsrobiła ciocia Helen Charliemu? :o
Molestowała go. Charlie od małego wyrzucał to ze swojej głowy, dlatego miał takie problemy. Gdy Sam dotknęła uda Charliego, ten sobie przypomniał, że jego ciotka robiła tak samo. Potem w szpitalu powiedział, że była szalona, a jeszcze później doktor "powiedziała jego rodzicom, co ciotka mu zrobiła". Może nie było to powiedziane wprost, ale myślę, że nasuwa się samo przez się... ;)
Plus jeszcze teksty, że doskonale rozumie Sam bo sam przez to przechodził i że ciocia zginęła przez niego bo chciał jej śmierci i masz podane jak na tacy. ;)
A to jest moim zdaniem błąd twórców. Przecież Charlie wyparł te wydarzenia ze świadomości, nie zdawał sobie do końca sprawy z tego, co się w jego przeszłości wydarzyło (przypomniało mu się dopiero, gdy Sam go dotknęła), więc skąd mu się wzięło, żeby powiedzieć Sam, że są do siebie pod tym kątem podobni?
Wyparł te wspomnienia z pamięci, owszem, ale podświadomie wiedział co się stało, dlatego powiedział Sam, że wie, co ona czuje.
W książce do końca nie wiedział co się stało, dopiero pod koniec w szpitalu powoli to do niego docierało ;) Trochę widać w filmie zmienili.