PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=835425}
6,6 6,6 tys. ocen
6,6 10 1 6630
5,3 16 krytyków

Cherry: Niewinność utracona
powrót do forum filmu Cherry: Niewinność utracona

Znakomita ekranizacja świetnej książki. Nico Walker napisał o tym, jak to jest być przegrywem z dobrym sercem w USA, a Anthony i Joe Russo pochylili się nad tą bezkompromisową narracją, aby w filmie oddać barwy, kształty i zwizualizować nastroje. W efekcie powstaje epickie widowisko artystyczne o życiowym fatalizmie i – tu, na ekranie – o wielkiej miłości. Walker rewelacyjnie balansuje w „Świeżym” między ironią a tragizmem. Ten film jest liryczny, choć stworzony z wielu scen, które trudno unieść. Bardzo lojalny wobec książki, a jednak kreślący inną, choć tak samo melancholijną i brutalną jednocześnie historię. I genialny Tom Holland, zapisuję sobie to nazwisko, tu stworzył jedną kreację wielu twarzy rozpaczy, to prawdopodobnie będzie w przyszłości kinowy ktoś! Bardzo dobre kino o tym, że czasem wciąż musimy upadać, by naprawdę zrozumieć, kim jesteśmy.

41
JaCze

Zgadzam się całkowicie. Po przeczytaniu książki obawiałam się, że nie uda im się oddać jej atmosfery, ale wyszło genialnie. Film o tym, jak system zawodzi jednostki i stawia dobrych ludzi na skraju przepaści.

ussia4

Film dodał tej książce barw. Dosłownie. Też się bałem, czy ta ekranizacja wyjdzie, bo "Świeży" to z różnych powodów trudna książka.

ussia4

Sam się postawił na skraju przepaści poprzez swoje decyzje.

ussia4

Nie przesadzałbym z tym, jaki on był niby dobry przed fatalną decyzją o zaciągnięciu. Rozprowadzanie xanaxu i wstęp do narkomanii były jeszcze zanim pojechał do Iraku. Może nie jest to od razu bycie "złym", ale na pewno nie jest dobre i etyczne.

ussia4

Film sprawnie łączący "Requiem dla snu" z "Najdłuższym marszem Billy'ego Lynna" czy paru innych filmów o PTSD I demitologizujących amerykańskie wojny w Azji (np. "Stop Loss", "Drabina Jakubowa)".

JaCze

Dzieki. Twój wpis zachęcił mnie do obejrzenia filmu. A Holland udowodnił, że potrafi zagrać w Diable wcielonym. Pamietam go jeszcze z takiego filmu, który był zainspirowany powieścią Moby Dick i też ładnie się tam zaprezentował. On się zestarzeje w dobrego aktora!

Borys_17

Tu go widziałem pierwszy raz i jest niesamowity. Cała wielka kariera przed nim.

JaCze

Bracia Russo ściągnęli go do MCU i już grając Spidermana pokazał, że ma talent. A kolejnymi rolami potwierdza, że nie interesuje go tylko granie pajączka.

JaCze

"W efekcie powstaje epickie widowisko artystyczne o życiowym fatalizmie" - chyba się bardziej naćpałeś od głównego bohatera xD

maximus_

Nie ma to jak merytoryczna wymiana opinii. Pozdrawiam.

JaCze

kozak film

JaCze

co to za śmieszna figura retoryczna? "Nico Walker napisał o tym, jak to jest być przegrywem z dobrym sercem w USA"