6,6 57 tys. ocen
6,6 10 1 56629
6,4 16 krytyków
Ciało
powrót do forum filmu Ciało

Wydawałoby się, że "Ciało" to oryginalne z prześmieszną intrygą dzieło. A jednak... film to zlepka różnych filmów, takich jak "Pulp fiction" (zaburzona chronologia), "Przekręt" (kilkanaście bohaterów, których wydarzenia się przeplatają) no i na końcu film... "Kłopoty z Harrym", który pomysł na fabułę, dziwnym zbiegiem okoliczności jest identyczny. Cieszyłem się, że Saramonowicz i Konecki zrobili coś oryginalnego, że jednak polak potrafi. A później się zapoznałem z wyżej wymienionymi tytułami (zwłaszcza ostatnim) i zrzedła mi mina. :(

MaxiKing

nawiązanie do Hitchcocka - jest bardzo blade (i jeśli jest to nie jest to ksero a własnie delikatne nawiązanie), w "Ciele" trup "podąża przez świat", jest wciaż gdzieś indziej, jedno jedyne co łączy obydwa filmy to fakt że każdy kto spotyka ciało myśli że jest sprawcą śmierci (i nic więcej), chetnie posłucham innych argumentów które potwierdzą że "ukradziono fabułę", twierdzisz że jest identyczna

Pulp fiction - idąc tym tropem i przyjmując że zaburzenie chronologii wyświetlania scen jest wyznacznikiem "braku oryginalności" to wiele filmów jest kalką PF, a tak na marginesie - totalną bzdurą jest to że Pulp Fiction był pierwszym filmem w którym dokonano takiego zabiegu

Przekręt - tak samo mało trafny argument jak ten odnoszący się do pf, jeśli duża ilość bohaterów których losy się przeplatają jest zarezwerwowana dla "Przekrętu", to przepraszam ale wychodzę, bo wychodzi na to że masa filmów która powstała przed 2000 rokiem nawiązuje do "Przekrętu" albo na to że "Przekręt" jest mało oryginalny

wszystko to co napisałeś można na siłę podpiąć do całej masy filmów,
poza tym gdyby twoja teoria była prawdziwa (choć nie jest) tymwiększy pokłon należy się twórcom, bo zlepić tak dobre tytuły w taki sposób to naprawde mistrzostwo, aż szkoda ze to tak bardzo naciągane

jedyne z czym po części sie zgadzam tp nawiązanie do Hitchcocka, ale jak już naisałem - delikatna aluzja czy nawiązanie nie czyni z filmu kopii