PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123383}

Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button
2008
7,7 517 tys. ocen
7,7 10 1 516774
6,5 88 krytyków
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
powrót do forum filmu Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

Czy wg Was występuje jakieś podobieństwo tych dwóch literackich postaci? Czy to tylko moje urojenie? Czytałem Doriana we fragmentach, ale tematyka wydaje mi się dość podobna: wieczna młodość, przemijanie.
Co sądzicie?

ocenił(a) film na 3
Weiser_Dawidek

Dla mnie ani trochę - niedawno czytałem Doriana, a film widziałem wczoraj. Książka jest arcydziełem, pełna metafor i wspaniałych sentencji Oscara Wilde'a, jest wyrazem jego poglądów na sztukę. Natomiast film poza kolejnym sposobem opowiedzenia jednej ze ścieżek życia nie oferuje nam takich przemyśleń. Bardziej przypomina Forrest'a Gump'a, ale tylko powierzchownie, bo nie ma tego uroku, "głębi" i konsekwencji. Ot kolejna opowiastka w stylu "Wichry namiętności".

ocenił(a) film na 7
Reklats

poglądy na sztukę są najlepiej odzwierciedlone u Nathaniela Hawthorne'a w "Marmurowym Faunie" - tak dla ciekawostki :) CIekawe, czy to sfilmują kiedyś z takim rozmachem...

ocenił(a) film na 7
Weiser_Dawidek

Dorian Gray był bestią, która igra z życiem i śmiercią nie licząc się z nikim i niczym, miał jeden cel - spełniać swoich pragnienia, a tymczasem Benjamin dzięki swojej odmienność żył jakby jego całe życie było medytacją. Jedyne co łączy te książki to problematyka sensu życia.