Pojawia się w filmie kilka razy. Ostatni raz pod sam koniec filmu, gdy umiera Pani Daisy. Ptak pojawia się wtedy za oknem, targany siłą huraganowego wiatru niczym chorągiewka. Co dla was znaczy ten motyw? Ciekawy jestem waszych przemyśleń. Ja swoje "trzy grosze" dodam za kilka dni.
W trakcie filmu kapitan Mike opowiada o tym kolibrze. Potem w momencie jakby jego śmierci koliber się pojawia, dokladnie gdy kolo ratunkowe zostaje rzucone do wody. A sam koliber oznacza w tym filmie chyba jakby przyjście śmierci... albo czegoś na co się może podświadomie czeka...
A może by tak ostrzegać przed spoilerami w temacie, co? Nie trzeba nawet otwierać postu, żeby dowiedzieć się, jak kończy się film :P
kapitan mówil o ruchu skrzydeł - znak nieskonczonosci. Koliber moim
zdaniem wlasnie zwiastowal ta nieskonczonosc zycia, milosci, pamieci,
wspomnien...
słyszałam kiedyś, że ptak, który np stuka dziobem w szybę okna oznacza pewną śmierć w domu. także myślę, że może to mieć coś z tym wspólnego. ale w odniesieniu do samego filmu, pewnie bardziej to ma związek z ową nieskończonością :)
Dobrze kombinujecie...nieskończoność ale "odwrócona" o 180 st. tak jak życie głównego bohatera czyli pamiętaj ,że koniec nadejdzie nieważne w jakim będzie się wieku i okolicznościach ~