PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123383}

Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button
2008
7,7 517 tys. ocen
7,7 10 1 516662
6,5 88 krytyków
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
powrót do forum filmu Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

Czytałam to opowiadanie i muszę powiedzieć żę będą musieli nieźle pozmieniaś fabułę książki żeby zrobić z niej film. Prawdopodobnie będzie to raczej luźna adaptacja. Ale i tak czekam - Brad Pitt i Cate Blanchett znowu w jednym filmie - to trzeba zobaczyć.

Martus_2

Napisz coś więcej o tym opowiadaniu. Przede wszystkim czy jest dobre ;)

Martus_2

Benjamin Button rodzi się jako staruszek, cała rodzina się go wstydzi , traktują go jak dziecko, a on z czasem staje się coraz młodszy i młodszy. Żeni się ale to małżenstwo nie jest szczęśliwe dlatego że jego żona starzeje się, a on staje się młodszy.

Martus_2

Heh ;) No dzięki. W opisach były już podobne rzeczy, ale film raczej zostanie przeniesiony do czasów współczesnych. Zresztą pewnie niedługo pojawią się pierwsze zdjęcia, to zobaczymy.

ocenił(a) film na 7
Martus_2

Możecie podać tytuł tego opowiadania i gdzie mogę je dostać?

bartek2109

Opowiadanie jest pod tym samym tytułem, autor to F. Scott Fitzgerald, z tego co mi wiadomo to opowiadanie jest z początku XX wieku, więc ze znalezieniem nie powinno być kłopotu.

ocenił(a) film na 7
Albertino

Ze znalezieniem tekstu w internecie po angielsku nie ma problemu. Chciałbym to przeczytać po polsku, najlepiej na papierze.

bartek2109

W związku z tym, ze film całkiem niedługo wchodzi do naszych kin, myślę że jeśli jeszcze opowiadania nie wydali/wznowili u nas, to na pewno to zrobią w niedługim czasie. Dlatego proponuję wizytę w księgarni ;)

Albertino

czytałam to w jakimś zestawie opowiadań Fitzgeralda - nie jest długie więc pewnie nie będą tego wydawali oddzielnie.

Martus_2

Ok, już wszystko wiadomo
Czasy i ogólny zarys...
jedno mnie tylko nitryguje - jak umrze Benjamin Button? ;)

film zapowiada się przednio

davemaster

Trailer kończy się sceną w której jakiś dorosły człowiek idzie ulicą z małym bobasem za rękę. Być może tym bobasem jest właśnie Button. Co dalej? Sam jestem ciekaw.

ocenił(a) film na 9
Titus_

Książka wyjdzie 22.01 :D
http://www.students.pl/kultura/details/17499/F-Scott-Fitzgerald-Ciekawy-Przypade k-Benjamina-Buttona-i-inne-opowiadania

ocenił(a) film na 10
uxs

Martuś jak mogłas to przeczytac jak ksiązka wyjdzie 22.01.2009 ?czytałas po angielsku książke czy sciągłas z netu?jak tak to na jakiej str???

Brad_Pitt_Achilles

22 stycznia ukaże się nowe wydanie - prawdopodobnie w związku z pojawieniem się filmu i nowym zainteresowaniem tym opowiadaniem. Opowiadanie czytałam w zbiorze opowiadań Fitzgeralda -zaraz po tym jak zauważyłam że będzie kręcony nowy film z Cate Blanchett i Bradem Pittem - chciałam się dowiedzieć o czym będzie film z moimi ulubionymi aktorami - było to około 2 lata temu. Dodam, że ten zbiór opowiadań był dość stary - książkę znalazłam w bibliotece publicznej. Nie patrzyłam na rok wydania. Jestem pewna, że są w bibliotekach
Gdzieś znalazłam informację, że zbiór opowiadań w których jest ta historia został po raz pierwszy wydany w 1981 pod tytułem "Piekność południa i inne opowiadania" - tytuł opowiadania "Ciekawy przypadek"

http://www.atticus.pl/index.php?pag=poz&id=16282 Mam nadzieję, że moje informacje pomogą wam w zdobyciu książki.

ocenił(a) film na 9
Martus_2

Oczywiście chodziło o reedycję książki.
A co tego zbiorku "Piekność południa i inne opowiadania" to nie widzę go nawet na Koszykowej. Jakby ktoś znalazł w W-wie lub okolicach to proszę dać znać.

uxs

Ja miałam ten zbiór z biblioteki publicznej w Lesznie (Wlkp). Jak już pisałam dość stara była ta ksiażka. Na pewno któraś biblioteka w Warszawie ją ma. W każdym razie życzę powodzenia :)