Czytałam to opowiadanie i muszę powiedzieć żę będą musieli nieźle pozmieniaś fabułę książki żeby zrobić z niej film. Prawdopodobnie będzie to raczej luźna adaptacja. Ale i tak czekam - Brad Pitt i Cate Blanchett znowu w jednym filmie - to trzeba zobaczyć.
Benjamin Button rodzi się jako staruszek, cała rodzina się go wstydzi , traktują go jak dziecko, a on z czasem staje się coraz młodszy i młodszy. Żeni się ale to małżenstwo nie jest szczęśliwe dlatego że jego żona starzeje się, a on staje się młodszy.
Heh ;) No dzięki. W opisach były już podobne rzeczy, ale film raczej zostanie przeniesiony do czasów współczesnych. Zresztą pewnie niedługo pojawią się pierwsze zdjęcia, to zobaczymy.
Opowiadanie jest pod tym samym tytułem, autor to F. Scott Fitzgerald, z tego co mi wiadomo to opowiadanie jest z początku XX wieku, więc ze znalezieniem nie powinno być kłopotu.
Ze znalezieniem tekstu w internecie po angielsku nie ma problemu. Chciałbym to przeczytać po polsku, najlepiej na papierze.
W związku z tym, ze film całkiem niedługo wchodzi do naszych kin, myślę że jeśli jeszcze opowiadania nie wydali/wznowili u nas, to na pewno to zrobią w niedługim czasie. Dlatego proponuję wizytę w księgarni ;)
czytałam to w jakimś zestawie opowiadań Fitzgeralda - nie jest długie więc pewnie nie będą tego wydawali oddzielnie.
Ok, już wszystko wiadomo
Czasy i ogólny zarys...
jedno mnie tylko nitryguje - jak umrze Benjamin Button? ;)
film zapowiada się przednio
Trailer kończy się sceną w której jakiś dorosły człowiek idzie ulicą z małym bobasem za rękę. Być może tym bobasem jest właśnie Button. Co dalej? Sam jestem ciekaw.
Książka wyjdzie 22.01 :D
http://www.students.pl/kultura/details/17499/F-Scott-Fitzgerald-Ciekawy-Przypade k-Benjamina-Buttona-i-inne-opowiadania
Martuś jak mogłas to przeczytac jak ksiązka wyjdzie 22.01.2009 ?czytałas po angielsku książke czy sciągłas z netu?jak tak to na jakiej str???
22 stycznia ukaże się nowe wydanie - prawdopodobnie w związku z pojawieniem się filmu i nowym zainteresowaniem tym opowiadaniem. Opowiadanie czytałam w zbiorze opowiadań Fitzgeralda -zaraz po tym jak zauważyłam że będzie kręcony nowy film z Cate Blanchett i Bradem Pittem - chciałam się dowiedzieć o czym będzie film z moimi ulubionymi aktorami - było to około 2 lata temu. Dodam, że ten zbiór opowiadań był dość stary - książkę znalazłam w bibliotece publicznej. Nie patrzyłam na rok wydania. Jestem pewna, że są w bibliotekach
Gdzieś znalazłam informację, że zbiór opowiadań w których jest ta historia został po raz pierwszy wydany w 1981 pod tytułem "Piekność południa i inne opowiadania" - tytuł opowiadania "Ciekawy przypadek"
http://www.atticus.pl/index.php?pag=poz&id=16282 Mam nadzieję, że moje informacje pomogą wam w zdobyciu książki.
Oczywiście chodziło o reedycję książki.
A co tego zbiorku "Piekność południa i inne opowiadania" to nie widzę go nawet na Koszykowej. Jakby ktoś znalazł w W-wie lub okolicach to proszę dać znać.