PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123383}

Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button
2008
7,7 517 tys. ocen
7,7 10 1 516745
6,5 88 krytyków
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
powrót do forum filmu Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

Jeśli chodzi o Oscary...

użytkownik usunięty

Trochę się zawiodłem... tak wspaniały film nie dostał żadnego Złotego Globu...

Mam nadzieje, że Akademia zrekompensuje wszystko :)

Jak myślicie w jakich kategoriach film będzie nominowany?
Ja obstawiam:
- Najlepszy Film
- Najlepszy Reżyser
- Najlepszy Scenariusz Adaptowany
- Najlepszy Aktor
- Najlepsza Aktorka
- Najlepsza Muzyka
- Najlepsza Charakteryzacja

Wyszło 7 nominacji.

Jakie są wasze typy?

ocenił(a) film na 9

- Najlepszy Film
- Najlepszy Reżyser
- Najlepszy Scenariusz Adaptowany
- Najlepsze Zdjęcia
- Najlepsza Muzyka
- Najlepsza Scenografia - 100% OSCAR
- Najlepsze Kostiumy
- Najlepsza Charakteryzacja - 100% OSCAR
- Najlepsze Efekty Specjalne
- Najlepszy Montaż

To są praktycznie pewne nominacje.
Jeszcze jest nadzieja na nominacje za aktora (B.Pitt), aktorkę drugowlanową (T.Henson) i dźwięk (choć wątpię).
W sumie przewiduję 10 nominacji (z tego powinny być dwa Oscary). Podobną ilość nominacji może mieć jedynie "Mroczny rycerz" i "Slumdog".
Cate Blanchett nie ma żadnych szans na nominacje. Chciałbym, żeby Oscara dostał David Fincher, ale wszystko wskazuje że najlepszym reżyserem zostanie Danny Boyle (Slumdog).

użytkownik usunięty
bartek_jakob

Czemu uważasz że Cate Blanchett nie ma szans. Czytałem gdzieś że zdaniem krytyków filmowych ma spore szanse na nominacje.

Tak, charakteryzacja to pewny Oscar, w dodatku pełni ona bardzo ważną rolę filmie.

Najmniej pewna kategoria z Twojej listy to Efekty Specjalne, przynajmniej tak mi się wydaje.

Pewien jestem że przynajmniej jedna nominacja wpadnie w ręce jakiegoś aktora.

ocenił(a) film na 9

Wystarczy śledzić nagrody jakie są przyznawane przez krytyków z poszczególnych stanów. One w 99% się pokrywają z późniejszymi nominacjami. Blanchett była nominowana jedynie w St. Louis Film Critics Awards i w Critics' Choice Awards. A to stanowczo za mało. Wejdź na mój blog jeśli chcesz, tam możesz zobaczyć jacy są faworyci do poszczególnych nominacji. Zastrzegam, że to nie jest moje własne widzimisię (ja bym inaczej typował), tylko rzetelne śledzenie przyznawania dziesiątek nagród. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
bartek_jakob

No i brawo 13 nominacji :D:D

Chyba nie doceniliśmy aktorów. Szkoda tylko Cate Blanchett. Tyle nominacji film zdobył, a ona pozostała jakby niezauważona