Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button
2008
7,7 518 tys. ocen
7,7 10 1 518088
6,6 68 krytyków
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
powrót do forum filmu Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

Motyw z Titanica?

ocenił(a) film na 6

Czy nikomu z Was motyw opowiadania histori przez Daisy nie skojarzyl sie z motywem z Titanica? 'Dzieki' tak prowadzonej narracji film bardzo stracil w moich oczach, poza tym rozczarowuje banalem i amerykanskoscia. Oprocz motywu z 'Titanica' odnalazlem tez motywy z 'Amelii' w chwili wypadku Daisy. Nieladnie tak podkradac czyjes idee niezaleznie czy podnosza walory filmu czy tez je deprecjonuja. BTW wszelkie zabawy z symbolika w filmie jak dla mnie nie maja sensu (pioruny, hitler, szkielety itd.- niezaleznie od tego, czy wystepuja, czy tez nie w filmie), a wszelkie ich doszukiwania maja na celu jedynie podwyzszanie ocen filmu. Film jest dla mnie zepsuta szansa przetransferowania scenariusza na obraz (wyprodukowana z mysla o Academii Oscarowej, niestety)- wielka szkoda, ale z pewnoscia Oscarowi widzowie az pienia sie z zachwytow!
Nie chce przy tym oczywiscie powiedziec, ze film jest beznadziejny, mierny, kiepski, jest po prostu taki sobie, stad ocena: 6/10. Mozna zobaczyc i tyle, bez wielkich wzruszen i rozrzewnien.

Ale charakteryzacje, trzeba przyznac, przednie!!

ocenił(a) film na 3
BACEK_

100% racja Panie Kolego!
Narracja chybiona, gra symbolami żenująca. Szerzej rozpisałem się na ten temat już w innym poście.

ocenił(a) film na 7
BACEK_

W pierwszych minutach filmu równiez doznalem skojarzenia z Titaniciem.
Co do wypadku Daisy zastanawiałem się wlasnie czemu akurat w tym momencie filmu zastosowano taką technikę - dla mnie ten fragment wogóle nie pasuje do całości.

ocenił(a) film na 3
BACEK_

Zgadzam się ze wszystkimi w 100%... Uważam dokładnie tak samo, a jeżeli więcej niż dwie osoby maja takie same zdanie na temat filmu tzn. że jest ich dużo, dużo więcej...