Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button
2008
7,7 518 tys. ocen
7,7 10 1 518050
6,6 68 krytyków
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
powrót do forum filmu Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

Podobieństw zauważyłem krocie, przy oglądaniu Ciekawego przypadku Benjamina Buttona. Nie wiem, ktoś może też zauważa elementy, które w obu tych filmach bardzo się pokrywają?

Nie chciałbym tu ze względu na spoilery wymieniać specjalnie sytuacji ogólnikowych lub też bardzo szczegółowych, które łączą oba te tytuły, lecz jeżeli ktoś by nalegał, ponieważ sam nie był w stanie dostrzec podobieństw, to od ręki jestem w stanie wymienić przynajmniej 10, o ile sobie przypomnę.

(UWAGA! SPOILERY PONIŻEJ)
Podobieństwa, jak już wspomniałem mają charakter ogólny, czyli na przykład zainteresowanie głównego bohatera kutrami i morzem, a także charakter wyjątkowo szczegółowy - weźmy chociażby poznanie Daisy i zauroczenie podczas ich pierwszego spotkania w bardzo wczesnej młodości, a późniejszy spadek jej moralności, jej powroty i ucieczki od głównego bohatera.
(KONIEC SPOILERÓW)

Na prawdę oglądając film zacząłem odczuwać nieustanne Deja vu, co oczywiście nie ujmuje filmowi, jednak chciałem zauważyć, że takie podobieństwo może występować.

P.S. Jestem tuż po seansie i jest późna pora w nocy, także przepraszam za chaotyczność tego posta, ale jestem już nieco senny.