PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123383}

Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

The Curious Case of Benjamin Button
2008
7,7 517 tys. ocen
7,7 10 1 516574
6,5 88 krytyków
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
powrót do forum filmu Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

Jakim cudem w maju 2015 jest ten film, tak samo jak Incepcja. Po co ma być w kinach 2 raz?

Prefect

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze ;)

ocenił(a) film na 7
Prefect

A dlaczego nie? Niektórzy wolą oglądać filmy na dużym ekranie.
A co do powodu - jeśli jakis tytuł przyniósł dużo zysku z kin, to trudno dziwić się dystrybutorowi, że postanawia ponowić emisję. Najwyraźniej wyliczyli, że im się to opłaca.

ocenił(a) film na 8
anako

Znasz jakieś tytuły filmów, które ze względu na swoje zyski czy popularność wróciły do kin? Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
ratownik_999

No... na przykład ten? Nie śledzę repertuarów kin, po prostu odpowiedziałam na pytanie, dlaczego mogą ponownie wyświetlać jakiś film.

ocenił(a) film na 8
anako

Nie no spoko tylko pytam bo osobiście tak się nad tym zastanawiałem i nie kojarzę filmu, który byłby jeszcze raz puszczany po latach z premierą tylko po to żeby zarobić znowu kase. Z tego co mi się przypomina to tylko chodzi o poprawę jakości filmu ale ten nie stary żeby go poprawiać co zrobią go w 3D?;-) pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
ratownik_999

Hm, raczej niekoniecznie, bo np "Władca Pierścieni" był w wielu kinach ponownie emitowany (jedyny film, o którym to wiem na 100%;). O reemisjach raczej się głośno nie mówi. Z ciekawości będę teraz zwracać na to uwagę.
Wydaje mi się jeszcze, że niedawno puszczali też gdzieś "Incepcję". Być może kino miało jeszcze ważną umowę licencyjną, albo coś w tym guście.

ocenił(a) film na 7
anako

Ponowne projekcje w kinach, "powroty", to obecne zjawisko od kilkudziesięciu lat na całym świecie. Proponuję poczytać i dopiero zabierać się do pisania... NIGDY NA ODWRÓT! :)

ocenił(a) film na 8
gregcoma

W Polsce może to rzadkie zjawisko, ale w Stanach przynajmniej dwukrotnie wyświetlane były chociażby Titanic, Avatar, Władca Pierścieni, Gwiezdne Wojny 1, Park jurajski, Przeminęło z wiatrem, Król lew, Forrest Gump. Przy czym w Stanach film utrzymuje się zwykle przynajmniej 150 dni w kinach przy pierwszym wyświetleniu.

ocenił(a) film na 8
piotr111

U nas ma to miejsce głównie w przypadku maratonów :D .

ocenił(a) film na 7
piotr111

W Polsce to zjawisko również obecne (ostatni przykład - "Ida", która zagościła na ekranach po otrzymaniu Oscara). Są również inne przyczyny ponownego wyświetlania filmu (poza wznowieniem dystrybucji wyłącznie w celach komercyjnych, w wyniku chęci widzów): przykładem jest "Wesele" Smarzowskiego - choć minęło zaledwie kilka lat, teraz zrekonstruowano ten film cyfrowo (mimo, iż wydaje się, że film wyglądał przyzwoicie, bo był - względnie - nowy); drugim przykładem może być "Potop" Hoffmana. Jeśli zastanawia Was, dlaczego datę premiery na Filmwebie ma ustawioną na 3 października 2014 roku, spieszę z odpowiedzią: stworzono wersję "Redivivus", skróconą (pod okiem reżysera!) z blisko pięciu godzin do trzech, a - przy okazji - również zrekonstruowaną cyfrowo.

ocenił(a) film na 7
ratownik_999

Np, Gwiezdne wojny Mroczne widmo puślili w 3D prawdopodobnie rownież chodziło o $ ;)

ocenił(a) film na 8
Fin1819

No taki przypadek to powiedzmy, że rozumiem zrobili po latach wersje 3D i puszczają do kin. W przypadku Władcy Pierścieni to było podbnie jak z Titanic chodzio o to, że była tak duża popularność filmu więc postanowiono wydłużyć czasy ich emisji w kinach. Nie działo się to powiedzmy po latach. Dlatego szukam filmu, który wznowili tak po prostu bo w przypadku Incepcji to co chcą poprawić? A może też tak jest jak mowi anako po prostu głośno się o tym ie mówi. Pozdrawiam

ratownik_999

Jeśli szukasz przykładu to proszę: "Czas Apokalipsy". Film z 1979 r. wrócił do kin, co prawda w wydłużonej wersji w 2003 r. jako "Czas Apokalipsy. Powrót", Niestety nowej wersji nie oglądałam, ale tę pierwotną uważam za majstersztyk.

http://www.filmweb.pl/Czas.Apokalipsy

użytkownik usunięty
ratownik_999

W przypadku Władcy Pierścieni, właśnie, że działo się to też po latach. W grudniu w MultiKinie bodajże puszczali maraton Władcy Pierścieni. To samo jakiś czas temu było z Gwiezdnymi Wojnami.
Tu nie chodzi o wydłużenie czasu ich emisji w kinach jak to napisałeś. Puszczają w kinach edycje rozszerzone itp które trwają dłużej. Dzięki temu fani mogą obejrzeć ten sam film w nowej wersji, a młodzi fani którzy byli zbyt mali na obejrzenie go w kinie za pierwszym razem , mogą obejrzeć go teraz.. A co za tym idzie, zarabiają nadal na filmie który ma kilkanaście lat. Obie strony zadowolone.

ratownik_999

Choćby Titanic, który w maju 2012 roku ponownie pojawił się na ekranach kin.

ocenił(a) film na 7
albarose

W kwietniu - w setną rocznicę zatonięcia statku i po technicznej obróbce cyfrowej - w piętnastą rocznicę powstania filmu.

gregcoma

Oczywiście, że tak, ale wciąż jest to film, który powrócił do kin.

ocenił(a) film na 9
ratownik_999

Król Lew, Titanic. ;)

Cleaa

pojsc z ekipa na Krola Lwa to bylo cos pelno mamusiek z dziecmi a tu stare chlopy z browarami :D

ocenił(a) film na 9
Freddie

Super sprawa. :D Ja również nie mogłam sobie odmówić zobaczenia Króla Lwa na dużym ekranie. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 9
ratownik_999

Titanic, równierz był powtarzany w kinie.

Prefect

Kilka filmów pojawiło się na ekranach po kilku latach. Myślę, że w tym przypadku film będzie jeszcze dodatkowo cyfrowo odświeżony. A to zawsze jakiś dodatkowy plus.