Te pseudoekologiczne dokumenty i fundacje chcą od was tylko wyciągnąć hajs. CO pytam CO my jako Polacy mamy zrobić z globalnym zanieczyszczniem środowiska/ śmieciami/ CO2? Jak wam, drodzy pseudoekolodzy, zależy to won do Indii albo Chin i tam urządzajcie protesty xD Ale wy doskonale wiecie jak chińscy komuniści by was potraktowali xD To jest dokładnie to samo, jeślio chodzi o feministyczny fenomen. WON DO ARABII SAUDYJSKIEJ.
Może rozwiniesz temat xD czemu lewacka młodzież zamiast napisać coś dłuższego, wysypuje worek wiązek xD dlaczego mnie jeszcze od faszystow i nazistow nie wyzwałeś? XD
A obejrzałeś chociaż ten dokument? Bo tam akurat negują działania organizacji ekologiczne i pokazują ich hipokryzję...
lewacka młodzież :) tak na maksa widać, że żyjesz w swoim świecie czyli "ja wielki oświecony", a kto ma inne zdanie = "lewak" :) O ironio jesteś właśnie jak te "lewaki" tylko po drugiej stronie debilizmu
Bardzo mi przykro, że osoby wypisujące tak paskudne komentarze mają czelność nazywać siebie Polakami. I właśnie dzięki nim ten kraj wygląda tak jak wygląda. Jak nie wiesz co zrobić, to się edukuj !
Wygląda na to, że nawet nie obejrzałeś tego filmu, a mimo to usilnie starasz się zabłysnąć. Niestety marnie ci to wychodzi i jedynie pokazujesz swoją ignorancję.
My, Polacy możemy (a w zasadzie to musimy) zająć się tymi zagadnieniami na naszym własnym podwórku. Mimo, że tego nie widzisz, u nas również nie jest idealnie, naprawdę mamy nad czym pracować . Każdy powinien zacząć od reformowania siebie, a nie bezsensownego siedzenia z założonymi rękami i krytykowania innych.
Może najpierw obejrzyj film, bo Twój komentarz ma się nijak do jego treści. naprawdę trzeba być już totalnym ignorantem, żeby oceniać coś czego się nie widziało nawet... (Btw zapomniałeś jeszcze coś wspomnieć o gejach, żeby już uwzględnić wszystkie swoje problemy w tym bełkocie, który na pewno nie tyczy filmu:))
Twój komentarz świadczy o tym, że nie obejrzałeś tego dokumentu, więc nie rozumiem, dlaczego go hejtujesz.
A jeśli chodzi odpowiedzialność przeciętnego Polaka za niszczenie planety, to uważam, że każdy człowiek na ziemi jest za nią odpowiedzialny i szkodzi jej w mniejszym lub większym stopniu. I jeśli nie zaczniemy świadomie robić zakupów, to nic się nie zmieni. Styl życia pojedynczej jednostki ma wpływ na innych, ponieważ dobre nawyki stają się "modne" i przenosi się na coraz większą grupę osób.
Jechać protestować do Chin? Powiem Ci tyle, że prawie 50% wszystkich śmieci z Europy trafia do Azji m.in. do Chin, Indonezji i tak dalej. Nie trudno wywnioskować, że tak jest bardziej opłacalnie dla firm. Utylizacja w tańszych państwach. Odpowiedz zatem jest prosta. Zmiana nawyków, bo nie trudno zaobserwować, że to nasze kręgi kulturowe w głównej mierze przyczyniają się do ogromnych zanieczyszczeń na świecie, spowodowanych naszą konsumpcja ponad miarę np. Polecam poczytać na temat wkładu w degradacje środowiska branży odzieżowej, bo kto jak nie my zmienia co chwile ciuchy. Dzieci w Afryce? Nie bądźmy naiwni. Takich przykładów można mnożyć, wystarczy się tylko trochę zastanowić. Podsumowując, tak jak wspomniał autor. Musimy zmienić swoje nawyki, bo właśnie przez nadmierna konsumpcje ten świat umiera, a korporacje w tym nie pomagają. Ten proces może się tylko pogłębić, gdy państwa z Afryki, Ameryki Południowej i tak dalej dołącza do kręgu państw rozwiniętych, co będzie się równać dużo, dużo większej konsumpcji co w skutkach zapewne skończy się nie śmiercią Ziemii, a naszą śmiercią. Końcem ludzkości.
To ja polecam poczytac jak wyglada historia ze smieciami i czy rzeczywiscie konsumpcjonizm powoduje te problemy: https://moja24.pl/index.php/2021/02/12/smieci-prawda-i-mity-chory-system-gospoda rki-odpadami/
Teraz to się aż zaczęłam zastanawiać, czy na pewno zrozumiałam ostatnią wypowiedź bohatera: "I realized the single best thing I can do every single day to protect the ocean and the marine life I loved, was to simply NOT eat them." Najgorsze jest to, że ludzie nie zdają sobie sprawy, że globalizm zależy od jednostki. Jak się mówi: w kupie siła. Czy "lewak", czy "prawa", czy "faszysta", każdy powinien mieć sumienie. Kiedyś rzeczywiście myślała, że co ja, szara polka może zrobić z takim okropieństwem świata. Smuci mnie to, że takie rzeczy nie są bardziej nagłaśniane. Niestety, ale to nie starsze pokolenia będą musiały rzyć na tym świecie, tylko my młodzi. My, którzy są krytykowani za walkę z barbarzyńskimi nawykami starszych.
Co możemy zrobić?
Ile puszek tuńczyka jest konsumowanych w Polsce?
"Tuńczyk jest coraz popularniejszą rybą także w Polsce. W 2018 roku jego spożycie wzrosło o 13%, wynosząc 0,54 kg/osobę (w sumie daje to blisko 21 tys. ton rocznie). Polakom tuńczyk znany jest zwłaszcza jako produkt „z puszki“, dodawany do sałatek, kanapek, sosów, pizzy itd. Jednak coraz częściej w polskich sklepach można spotkać np. tuńczyka białego w oliwie sprzedawanego w szklanych słoikach czy też steki z tuńczyka, które charakteryzują się zwartym, ciemnym mięsem doskonałym do sushi, na grilla czy do pieczenia."
Można też wspominać o innych rybach, jak dorsze, czy mintaje. Ale po co sobie tym zaprzątać głowę, lepiej zamieść problem pod dywan i żyć swoim dogodnym życiem w tym smrodzie.
Jeden z moich ulubionych ,,argumentów": ,,Gdzieś ktoś robi gorzej od nas, to czemu MY mamy cokolwiek zmieniać?!"
Na poziomie jednostki możesz ograniczyć / zrezygnować z kupowania produktów pochodzenia zwierzęcego, oszczędzać wodę, ograniczyć kupowanie ubrań, segregować śmieci, jeździć rowerem / komunikacją miejską / hulajnogą elektryczną zamiast autem (jeśli akurat możesz). Jak masz możliwość, to zamienić samochód na elektryczny i zamontować panele słoneczne. Jest wiele opcji na ograniczenie swojego negatywnego wpływu na środowisko.
Jednak najważniejsze jest ,,głosowanie portfelem". Firmy szkodzą środowisku, czyli nam wszystkim, w imię zysku. Jak było powiedziane w tym dokumencie, który na pewno obejrzałeś jeśli się wypowiadasz, około 50% całego plastiku w oceanach to sprzęt rybacki.