PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=28}

Cienka czerwona linia

The Thin Red Line
1998
7,6 98 tys. ocen
7,6 10 1 98478
8,1 53 krytyków
Cienka czerwona linia
powrót do forum filmu Cienka czerwona linia

Film jest oczywiście fenomenalny a tematyka II wojny światowej bardzo mnie ciekawi więc chętnie zgłębię ten temat :) Powiedzcie, czy lektura książki po obejrzeniu filmu dużo traci? Z doświadczenia wiem, że często bywa, że czytanie książkowego oryginału nie daje mocnych wrażeń kiedy jest się po filmie i zna się dobrze treść i, w szczególności, zakończenie.

Film jest jakby pocięty - tak naprawdę jedynie wątki Witta i Bella są w miarę rozwinięte a historia reszty żołnierzy opowiedziana jakby skrótowo. No film jest ewidentnie za krótki! :) Chociaż może to i lepiej, że tak wyszło? Wszak już 170 minut to bardzo dużo jak na film.... Stąd jestem ciekaw całej historii i jestem ciekaw czy za jakiś czas powinienem sięgnąć po książkę. Doradźcie mi proszę :)

ocenił(a) film na 10
Fox_23

Absolutnie warto sięgnąć po książkę. Film oddaje realia książki w 50-60 % i ona wywołała na mnie o wiele większe emocje. Dowiesz się o losach Fife'a (który we filmie jest bardzo pominięty), dowiesz się o Dollu, Welshu i o tym, że Witt wcale nie zginął.. Gorąco zachęcam!

ocenił(a) film na 9
breadfan555

Dzięki za odpowiedź! Skoro tak mówisz, to myślę, że za jakiś czas sięgnę po książkę :)

ocenił(a) film na 7
Fox_23

ZAWSZE warto sięgnąć po książkę.

ocenił(a) film na 9
Fox_23

Zawsze warto przeczytać książkę, która została zekranizowana i w większości przypadków jest lepsza od filmu. Dodam tylko, że lepszym rozwiązaniem jest według mnie obejrzenie filmu po przeczytaniu książki (jak ja to niebawem uczynię).

ocenił(a) film na 10
Fox_23

Warto sięgnąć po trzy książki bo Malick wszystko w tym filmie starał się ująć.