PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107948
8,4 63 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

1/10

użytkownik usunięty

ten film nie powinien miec oceny 8,1 tylko 1,1. nawet do konca go nie obejrzalam bo tak mnie nudzil

ocenił(a) film na 6

Cóż, to nie jest film, który łatwo się ogląda dzisiaj, bo technicznie niesamowicie odstaje od tego, co nawet niskobudżetowe filmy z Hollywood są w stanie zaprezentować. Mimo to, jestem nieco zaskoczony zarzutem dotyczącym tego, iż The Thing nudzi. Kurczę, wiele można o filmie Carpentera powiedzieć, ale nudny? Toż to jest skonstruowane tak, by do samego końca trzymało w napięciu. Cóż, de gustibus ;)

Gusta gustami ale głupia jesteś alejandra_4

ocenił(a) film na 10

czego sie spodziewać bo dzieciaku który daje 10 gwiazdek i serduszko serialowi "czarodziejki"?.

cóz wakacje sie zaczęly więc dzieciarnia będzie miała więcej czasu na trollowanie...

Psycho_Daddy

"czarodziejki" brzmi jak... hmm dziwnie brzmi... :|

Psycho_Daddy

he he dokładnie:] alejandra_4 czekaj lepiej na nowe odcinki. a co do tego filmu to jest swietny, trzyma naprawde w napieciu i tworzy niesamowity klimat.

Psycho_Daddy

dokladnie he he :] alejandra_4 czekaj lepiej na nowe odcinki swojego serialu. a co do filmu to jest naprawde swietny, trzyma niesamowite napiecie i tworzy naprawde porzadny klimat. jak dla mnie to 10/10

Psycho_Daddy

Czrodziejki = Charmed? Bardzo popularny serial, oglądałeś kiedyś że się z niego śmiejesz?

ocenił(a) film na 10

Prowokacja. Powinno się kasować konta takich osób.

ocenił(a) film na 10

"ten film nie powinien miec oceny 8,1" - Zgadza się, powinien mieć dużo wyższą średnią...

ocenił(a) film na 10
martinez88

Dokładnie:)

ocenił(a) film na 9

liczba 4 w twoim nicku to wiek , czy poziom IQ ?

ocenił(a) film na 8
Czesiek__Hydrolog

hahahah, i to i to :D

ocenił(a) film na 10
DLoN92

hahahaha xD prawie każdy dał 10 w ocenie i w ulubionych xD ouuu.... a tu taka dziewczynka wyskakuje co nawet dokońca nie obejrzała filmu xD odważna :P

ocenił(a) film na 8

alejandra_4 psujesz rankingi i opinie najlepszym filmom (założyłaś IDENTYCZNY temat pod "Listą Schindlera").
A film cudowny. Wciągający. Z atmosferą. Utwierdza w przekonaniu, że Carpenter to mistrz kina.

PS Jeśli ktoś ma ochotę, mam dostępne opowiadanie oryginalne, w skanach, po polsku. Kto ma ochotę, niech pisze na maila: platooon@gazeta.pl

ocenił(a) film na 8
Platton

z powodu przeniesienia mojej skrzynki, proszę od teraz pisać na adres - kokojambo.i.do.przodu@gmail.com.

ocenił(a) film na 10

Rozumiem, że można nie lubić czegoś, ale Ty jesteś po prostu opóźniona w rozwoju, jeśli uważasz za nudny film, który jest królem horrorów w ogólnej klasyfikacji gatunku.

ocenił(a) film na 8
Oriflamme

Przeczytajcie te swoje komentarze! :|

Jedna osoba powiedziała coś o filmie, a potem już tylko jak nie powiem kto jechaliście po jakiejś dziewczynce... kto tu jest trolem?! :|

Co do filmu napiszę krótko - FANTASTYCZNY!
Dobre fabuła, wciągająca i przyciągająca - nic nie jest powiedziane jasno i od początku do końca. Widz wchodzi w akcje zaczyna sam kombinować, film odkrywa się kawałek po kawałku - kiedy już wiele wiadomo i w zasadzie nuda powinna się zacząć... nic z tego! Carpenter w dobrym jeżeli nie najlepszym wykonaniu. Polecam wszystkim którzy lubią stare dobre horrory z okresu przedjapońskiego. ;)

thethonator

Po pierwsze - a co trzeba ją głaskać?!
Po drugie - nie powiedziała o filmie nic. Tylko okazała jaką jest pożal się boże znawczynią kina :)
Sam nie oglądałem, ale jako że nie jest to HSM albo inny Camp(że co proszę?) Rock to ma 2/10 minimum - z tego co słyszę będzie 9/10 :)

ocenił(a) film na 9
thethonator

Zgadzam się z thethonatorem, a alejanda_4 napisała swoje i ok, tylko wy zbyt bardzo bierzecie to na serio, popadacie przez to w obłęd i próbujecie nakierować ją na dobre tory poprzez totalny, zbiorowy najazd. Owszem, nie zgodzę się z nią, iż film to dno i zasługuje na 1, w moim mniemaniu jest to 8 i tyle. Następuje różnica zdań, możemy wówczas próbować pisać na argumenty, ale nie to, co wy jej serwujecie. Naubliżali jej, padły nawet mocne treści, że jest głupia, poziom IQ itd., itp., natomiast pragnę zauważyć, że ona nikogo nie obraziła, nie odniosła się bezpośrednio do osoby, tylko do, nomen omen, głupiego filmu. Przez to śmiem twierdzić, że inteligencję ma na wyższym poziomie, niż poniektórzy tutejsi najazdowicze. Zbyt poważnie to potraktowaliście, a ja sam film uważam jako bardzo dobry (8), nie rewelacyjny (9) i nie arcydzieło (10). I co teraz? Też mi przez niektórzy naubliżają? Nawet jakbym wystawił mu 1 na 10, to nie każdego muszą przecież takie klimaty pociągać. Jakiś szacunek do osoby się należy, a na razie troli, dzieciarnie i inne epitety, które zostały skierowane w stronę alejandry_4, ci ludzie, którzy je wypowiezdzieli, powinni chyba przypisać je sobie, bo właśnie swoimi zachowaniami kreują odbiór własnych sylwetek. I nie jestem jej adwokatem, ale trochę ogłady, poszanowania ludzkiej osoby, trzeba trochę mieć.

ocenił(a) film na 9
sir_ryszard2

bartolomoeoxXx - jak to nic nie powiedziała? Przecież napisała, że film nudził ją do tego stopnia, że nie oglądnęła do końca, a to już jest coś powiedziane o filmie. Że jest nudny c'nie?

ocenił(a) film na 9
sir_ryszard2

Nie sądzę , że posty były wobec niej obraźliwe . Zwłaszcza , że wydając ocenę 1/10 i podając jedyny argument typu , że się jej nudziło , i że nawet (!) nie obejrzała do końca jest raczej znamieniem prowokacji a nie zaproszeniem do jakieś fajnej rozmowy .

ocenił(a) film na 9
Czesiek__Hydrolog

Posty nie były obraźliwe, trolla nie da się obrazić bo o to mu właśnie chodzi - by głupi ludzie marnowali swój czas na idiotyczną dyskusję i by tracili nerwy.
12letnia nastolatka chciała być fajna i obejrzeć dobre kino, ale jej sie nie spodobało, bo film po prostu nie miał efektów specjalnych.

"Czarodziejki 10/10". lol

Nnoiel

czarodziejki wymiataja no co wy... buahaha :D

ocenił(a) film na 8
EvilNicks

Tak jakby miało to o czymś świadczyć... Każdy ocenia w/g własnego uznania i tak jak chce. Czy ma to dla was takie znaczenie? Ja oceniłem wysoko filmy Kevina Smitha, które są całkowitym badziewiem filmowym, ale mam do nich sentyment i miłe wspomnienia z nimi związane... Różne są powody oceniania, w ramach wspierania pluralizmu, powiem że osoby ceniące serial Czarodziejki na 10 też są potrzebne. Zamiast wyśmiewać serial i odbiorcę, zapytajcie - dlaczego?

ocenił(a) film na 9
Nnoiel

Jej wypowiedź - dziwi się, ale tylko w swoich oczach, bo nie stawia nigdzie znaku zapytania - dlaczego ten film został tak wysoko oceniony, i dalej według niej - ten film nie powinien mieć takiej oceny a niższą, dalej - nie obejrzałam go, bo mnie znudził, wystawiam 1 na 10. Teraz zestawmy z tym trollowanie a wolność, swobodę, demokrację wypowiedzi. Jeden weźmie ją za trolla (przede wszystkim człowiek pochłonięty internetem, w którym znaczenie trolla się przyjęło), inny według prawa (czyli ja) za wolną, swobodną, wypowiedź, co można czynić w naszym demokratycznym państwie według Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej mamy prawo. Ponadto warto zajrzeć do Pakietu Praw Obywatelskich Międzynarodowo, prawa cywilnego, autorskiego, prasowego i innych aktów prawnych. I nie jestem obrońcą moralności, tylko próbuję uświadomić, że ona też może mieć rację. ;)

ocenił(a) film na 8
sir_ryszard2

heh, ambitnie :D
Jednak nie polecam pisać o prawie, zwykle to ludzi odstrasza, wzbudza poczucie zagrożenia i niesprawiedliwości, przez co prowokuje do wypisywania jeszcze większych głupot - często przez to przechodziłam ;)

Jeżeli idzie o treść całkowicie się zgadzam :)

ocenił(a) film na 9
sir_ryszard2

Hym. I znalazł się jakiś radca moralno-prawny:) Ja od siebie powiem tylko, że gdybym spotkał ją na żywo to wtedy można by przeprowadzić dyskusję na temat filmu, który ją tak znudził do tego stopnia, że końcówka była już dla niej tylko stratą czasu. A tak wpisujemy tylko literki, które nic nie znaczą dla tej osoby. Wchodzi na stronę filmu i widzi że jej temat nadal się utrzymuje na górze i jest "happy". Kurde jak chce założyć temat do dyskusji to dyskutuje a nie jak w tym przypadku jeden post i niech inni się produkują. Martwię się o nasz kraj co dalej z nim będzie skoro tacy ludzie mają go doprowadzać do świetności:(

ocenił(a) film na 10
Jumper19831

ktos kto twierdzi że ten film jest nudny jest TŁUMOKIEM,to jedna z nielicznych produkcji ktora trzyma w napięciu od początku do końca.Rozumiem gdyby siksa napisała że film ją 'znudził',bo niektore sceny transformacji to i owszem.Ale ją nudził bo najwidoczniej nie było w nim obsady z Roswell lub Czarodziejek ktore ten dzieciak tak namiętnie wielbi.Wogóle ocena 1 po stwierdzeniu że nie obejrzała go do końca to kpina jakaś.

na razie tyle ode mnie...

ocenił(a) film na 10

Kolejna prowokatorka.Film jest arcydziełem horroru s/f i razem z Obcym stanowi podwaliny tego gatunku,no ale jeśli cię nudzi
to jest jeszcze Romantica!

użytkownik usunięty
beerrevenge

ale fajnie, zrobił sobie koleś temat, gnoi klasykę i od razy wszyscy go widzą, pochwali sie kolegom że ma tyle odpowiedzi, i jest lans w piaskownicy, ciekawe czy alejandra widziała ten film, chociaż kawałek, może autorowi rodzice nie pozwolili oglądać bo bo za straszne, może narobił w spodnie i teraz sie wpienia
ale dzisiaj dzieciaki mają posrane we łbach, dać takiemu internet, pisze co popadnie byle by go ktoś zobaczył, i wydaje mu sie że jest to śmieszne i że zostanie gwiazdą jakiegoś yt.
sorry że troche powtórzyłem po psycho_daddy

użytkownik usunięty

sorry że jeszcze raz, ale teraz wziołem wzór z tych którzy zaczynają tematy 1/10, i też sobie tylko przeklejam odpowiedzi
ja pierdo... znowu ktoś chce sobie zrobić jakiś poczytny temat, i wpisuje
"1/10
dno tego filmu nie da sie oglądać, efekty dno, fabuła dno, byłem w kinie i wyszedłem, potem jeszcze próbowałem go obejżeć i nic"
jak ktoś chce może sobie kopiować, ale z tego co widzę to za dużo tu tego typu postów, i to mnie bardzo wkurwia, nieważne jaki film, początek zawsze ten sam, i ludzie zaczynają wypisywać co sie da pod tym postem żeby zacząć dyskusje, ale z kim tu dyskutować?

ocenił(a) film na 10

Niestety robiąc ten wpis sam się o tego przyczynię, jednak nie mam wyboru, ponieważ chce coś powiedzieć, a dokładnie zaproponować. Jeśli kolejnym razem osoba znana z zakładania licznych tego typu tematów zrobi taki wpis, to nie tylko na niego nie reagujcie, ale zróbcie kilka wpisów w "normalnych" poniższych tematach, aby ten wpis jeszcze tego samego dnia zszedł z pierwszej strony forum filmu. A tak jak jest teraz, ktoś, kto będzie chciał poczytać na temat filmu, co zobaczy? Z drugiej strony ignorowanie takich osób może pomóc ograniczyć ich szkodliwą działalność:)

ocenił(a) film na 9

kolejny kretyn

ocenił(a) film na 9

" wziołem "

ocenił(a) film na 9

Inteligentni ludzie się nie nudzą.Proponuję lżejsze kino.

ocenił(a) film na 10

nie zgodzę się, na początku zastanowiłem się dlaczego gonią psa, potem czym jest owy pies, potem w kim coś siedzi a na końcu tych dwóch skierowanych do siebie twarzami i niepewność czy to człowiek czy "coś' według mnie taki film trzymający w napięciu przez cały czas to arcydzieło

użytkownik usunięty

przestancie po mnie jezdzic bo to wcale nie jest fair, wyrazilam tylko swoja opinie a tu mnie od kretynek zwyzywali, wy sami nie jestescie lepsi skoro tak inne osoby traktujecie, ludzi nie ocenia sie po tym jak film ocenili, mnie ten film nie trzymal w napieciu i nic na to nie poradze

ocenił(a) film na 10

jak trollujesz to się nie dziw ;]

a film jest jednym z najlepszych w gatunku

Hideki_zuo

Dla mnie ten film zawsze będzie najlepszym horrorem jaki obejrzałem a jako dzieciak to dopiero strachu sie najadłem nie raz :)
Szkoda że książka na której bazuje film jest praktycznie nie osiągalna a od filmu troszkę się różni.
Dla osób co lubią takie stworzonka, których nie da się ubić jak komara na ścianie polecam film "Odwieczny wróg" ;)))

ocenił(a) film na 10

I masz do tego prawo, jak ktoś wyzywa świadczy tylko o jego niskim poziomie intelektualnym, bez sprzecznych opinii nie będzie dyskusji bez dyskusji niema porozumienia, a beż porozumienia jest .... nieważne. Być może chodzi o to że napisałaś bardzo krótko bez opisania co nie pasuje bez rozbudowania swojej opinii, nie przekonałaś mnie do swojego zdania. Obejrzyj ten film za jakiś czas a zrozumiesz że jest to jednak bardzo dobry film

ty zrozum, że nie masz prawa oceniać filmu bez jego wcześniejszego obejrzenia do końca. ja nie wiem, jak film może nudzić skoro 10 minut po rozpoczęciu już ,,coś" się dzieje a potem napięcie wzrasta. no trzeba być idiotą żeby takiego zaj***stego fiomu nie obejrzeć i jeszcze tak ocenić. ogarnij się dziecko a potem pisz

ocenił(a) film na 9

Myślę że powinien powstać filmweb light - taki z filmami lekkimi i przyjemnymi. Taki kurna pudelek filmowy. Bo niektórzy to naprawdę wstydzili by się dawać TAKĄ ocenę TAKIEMU filmowi. I jeszcze się przyznawać do oceny filmu bez obejrzenia go. Litości

ocenił(a) film na 8

(żart)
To może w odpowiedzi wejdziemy wszyscy na "czarodziejki" i wyrazimy swoją opinię pisząc coś takiego: "1/10
dno tego filmu nie da sie oglądać, efekty dno, fabuła dno, byłem w kinie i wyszedłem, potem jeszcze próbowałem go obejżeć i nic"
(/żart)

Ale na pocieszenie dodam, że nawet największy troll ma swoje zalety.. Na dyskusję trafiłem przypadkiem.. I zachęciła mnie do obejrzenia (dyskusja) :)
Nie było w niej spojlerów za dużo, więc nic z klimatu nie stracę :)

ocenił(a) film na 10

Wielu mówi coś w stylu "film mi nie pasuje". A może zobaczmy z drugiej strony, może to niektóre osoby nie pasują do pewnych filmów:)

ocenił(a) film na 10
anonimowy

"A może zobaczmy z drugiej strony, może to niektóre osoby nie pasują do pewnych filmów:)"
Czytając to, złośliwy uśmiech wypełzł mi na twarz :D

ocenił(a) film na 10
klajsterbelej

Dlaczego? Nie było w tym nic złośliwego:)

ocenił(a) film na 10
anonimowy

Oczywiście, ze nie było nic złośliwego, jeno czysta prawda. Jeno taka moja reakcja była ;)

ocenił(a) film na 10
klajsterbelej

Prawda, ale jakże trudna dla niektórych do zaakceptowania.

anonimowy

oj alejandra czy jak ci tam film kosa kultowy i ponadczasowy hmmmm anonim ma rację to ludzie nie pasują czasami do filmu nie film do ludzi no ale każdy ma swój gust nawet ten najbardziej skopany

ocenił(a) film na 10
proximacentaurii

Gust gustem, a obiektywizm obiektywizmem. Nawet nie mając w ogóle gustu filmowego można zdobyć się na obiektywną ocenę filmu, którą w przypadku "Coś" na pewno nie jest 1/10.