Witam.
Otóż mam do was pytanie. Czy znacie filmy podobne do The Thing. Dodam że pierwowzór tj. The thing z 1951 roku obejrzałem. Jeśli znacie jakieś produkcję, to bardzo proszę o podanie. Nie muszą być ściśle podobne, ważne aby choćby jeden z elementów filmu, był podobny do The Thing, czyli np. sceneria w antarktydzie, klimat, kosmici.
Jeśli chodzi o klimat to poleciłbym dwa inne filmy mistrza Carpentera: "W paszczy szaleństwa" i "Oni żyją". Może to nie idealnie to samo, ale warto zobaczyć, bo te filmy są naprawdę świetne!
raz oglądałem film gdzie obcy ukrywał się w ciałach ludzi wyżerając je od środka, rzecz też działa się w zimie, byli chyba na jakiejś wycieczce a oceny i obcemu się statek zepsuł. na końcu była scena z wykończeniem obcego przy statku kosmicznym, ludzie walczyli z nim chyba żeby nie rozwlókł się przez wodociągi. Padła chyba nazwa pan szary. I pamiętam scenę jak jeden się zorientował że ktoś jest poprzez obcego opanowany ale ten obcy uciekł pod śniegiem zostawiając wystawa dziurę w dupie trupa. Niestety tytułu nie pamiętam. To było z 25 lat temu i nie mogę znaleźć tego filmu
Przede wszystkim ogarnij sobie serial na CDA(za darmo)The Outer Limits, tam praktycznie każdy odcinek ma bardzo podobny vibe do Coś, Alien, Terminatora, ogólnie wszystkich tych najlepszych filmów z lat 70, 80, 90tych jeśli chodzi o fantastykę i sci-fi. Zwłaszcza te z "ufiakami" są świetne. A i w pierwszym sezonie, Archiwum X jest przecież odcinek który czerpię garściami z The Thing.