PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=633150}

Co jest grane, Davis?

Inside Llewyn Davis
2013
6,7 27 tys. ocen
6,7 10 1 26626
7,2 66 krytyków
Co jest grane, Davis?
powrót do forum filmu Co jest grane, Davis?

doskonały

ocenił(a) film na 9

Doskonale wykrojony kawałek z życia folk-singera który pragnie zrobić karierę w wielkim mieście.
Historia która mogłaby być adaptacją życia wielu znanych jak i tysięcy nieznanych artystów którym
się nie udało lub udało. Jeśli ktoś kuma o co chodzi w takiej muzie i o co chodzi takim ludziom jak
główny bohater nie będzie żałował seansu. Dla mnie perełka.

ocenił(a) film na 9
rabpop

Z drugiej strony jest to film o braku złudzeń w życiu z których bohater jest odzierany raz za razem. Jest to też film o granicach kompromisu w sztuce i wartościach którym mamy być wierni, nawet jeśli mielibyśmy klepać biedę. To taki film do obserwowania i wyciągnięcia później wniosków, a nie wciągania się w nie wiadomo jaką akcję której brakuje tu wielu komentującym ten obraz. Czasy Boba Dylana były nieco inne niż współczesne..

ocenił(a) film na 9
rabpop

zgadzam się. po obejrzeniu stwierdziłam, że to dobry, ale wcale nie jakiś wybitny film, który ma po prostu świetną muzę. ale od kilku dni siedzi mi w głowie i nie mogę przestać do niego wracać - jak i do muzyki oczywiście.
jest w nim coś niesamowitego - mimo ze sama filmowa narracja na pierwszy rzut oka nie porywa, a nawet wręcz momentami irytuje. mimo to subtelnie, w kilku dosłownie miejscach, gestach, scenach łapie człowieka tak mocno :)
co ciekawe, sam bohater przecież też irytuje (zwłaszcza gdy zostawia kota w aucie! nie mogę tego przeżyć :), a jednak w tej jego nieporadności i nieogarnięciu jest jakaś nostalgia, jakaś walka, nawet jeśli nieświadoma - i może to właśnie porusza jakieś ważne odczucia w oglądających?