PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=618821}
6,2 3,4 tys. ocen
6,2 10 1 3436
6,0 15 krytyków
Code Blue
powrót do forum filmu Code Blue

Nuda

ocenił(a) film na 2

Nie rozumiem oceny tego filmu. Niezły? Parę "mocnych" scen, większość filmu przemilczana,
dialogi trwają łącznie może z 5 minut na te 120 filmu. Dla mnie film to totalne dno. Dałem mu
jeden punkt więcej, za próbę zrealizowania ciężkiego tematu. Jednak można takie rzeczy
realizować w o wiele bardziej ciekawy i interesujący sposób niż zrobiła to autorka. Ja się
wynudziłem niesamowicie i żałuje poświęconego czasu na ten film.
Tak po za tym wiele do życzenia pozostawia opis na filmwebie. Sięgnąłem po ten film bo
myślałem ze dotyczy on tematyki gwałtu, a tutaj raczej chodziło o samotność do obłędu, trudności w kontaktach seksualnych bohaterki i "doktor śmierć".
A pseudo intelektualiści i hipsterzy będą pewnie pisać, że jak ja to nie zrozumiałem filmu.
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
FilmowyDesu

Film nie trwa minut 120, a zaledwie niewiele ponad godzinę. Wydaje mi się, iż ograniczenie dialogów było w tym wypadku celowym zabiegiem autorki, który miał widzowi pomóc wczuć się w atmosferę zupełnego wyobcowania, wyalienowania. Jak inaczej (czytaj: lepiej) można przedstawić samotność, niż dając ją odczuć widzowi w każdym możliwym elemencie obrazu? Ona jest w dźwiękach, w kadrach, w świetle. Film jest zimny, sterylny, głuchy- czyli taki, jaka jest właśnie samotność. Wydaje mi się, że o wiele łatwiej jest go docenić osobom, które doświadczyły jej na własnej skórze. Te osoby być może dostrzegą blizny po nacięciach na udach głównej bohaterki i będą zdawać sobie sprawę, iż nie są przypadkowe, prawdopodobnie zrozumieją dla wielu widzów dziwne i niekonwencjonalne zachowania Marian, powodowane w większości tzn. "głodem dotyku", przypuszczalnie uda im się odnaleźć w "Code Blue" pewne stany znane z autopsji. Wtedy, ale nie tylko wtedy, w filmie można dostrzec wierny duplikat realiów.
Pozdrawiam również!

ocenił(a) film na 8
FilmowyDesu

Rozumiem, że Twoje skrajnie niska ocena powodowana jest niewielką ilością dialogów oraz przekonaniem, iż temat został zrealizowany niezbyt interesująco?

ocenił(a) film na 2
DontTouch

Tak wiem, ze nie trwał 120 minut. Pomyliłem się, a jak chciałem edytować to jakoś nie chciało zaskoczyć :(
Czyli ten film jest tylko i wyłącznie dla największych alienów, tak? Dobry film to taki, który pokaże magie w danej tematyce każdemu bez wyjątku, taki w którym i inteligent i największy głupek znajdzie coś dla siebie.
Film, który jest przeznaczony dla 0.01% populacji i tylko oni go odbiorą tak jak powinien być odebrany dobrym filmem niestety nie jest.
Można w skrócie powiedzieć, że moja niska ocena jest spowodowana niezbyt interesującą realizacją filmu.
Niestety nic w tym filmie go nie ratowało moim zdaniem.

ocenił(a) film na 6
FilmowyDesu

Och nie, nie ma dialogów ;(

ocenił(a) film na 2
mrozikos667

Jak masz się tak wypowiadać to nie wypowiadaj się wcale i te swoje 3 grosze zostaw dla siebie ;) Dla mnie dialogi w filmie są podstawą, ty oczekujesz czegoś innego - okej.