PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4648}
6,7 39 tys. ocen
6,7 10 1 38501
6,4 25 krytyków
Commando
powrót do forum filmu Commando

podczas dzisiejszego wypadu do MM widziałem na półkach trochę wznowień filmów z złotą lub srebrną ramką na okładce z napisaem "Złota/Srebrna kolekcja", wśród nich znalazło się i Commando (w cenie 21 zeta) jak wiadomo wcześniejsze wydanie tego filmu w Polsce było wykastrowane przez cenzurę, tutaj jednak mamy do czynienia z nowym wydaniem co można stwierdzić choćby po obecności lektora. Ktoś może wie czy i ono jest obcięte? Bo pomimo tej paskudnej ramki te dwie dychy bym za to spokojnie dał gdybym tylko miał pewnośc, że film jest nienaruszony.

użytkownik usunięty

FILM JEST OCENZUROWANY. Sprawdziłem w Saturnie. Omijać szerokim łukiem.

ocenił(a) film na 10

Czy Ci dystrybutorzy są normalni? Po cholerę cenzurować "Komando"? Że niby kupią dzieciaki? Nie sądzę,raczej rodzice im to puszczą jeśli uznają,że powinni.Ja ten film oglądałem w normalnej wersji za szczeniaka i nie jestem spaczony.W wersji normalnej robi największe wrażenie,wersja ocenzurowana to czysty niesmak.Nie dość,że nie robią już takich filmów jak "KOmando" to jeszcze dystrybutorzy mają czelność cenzurować takie wspaniałe klasyki.Czy się komuś podoba czy nie,brutalność to sól takich filmów jak między innymi "KOmando".

ocenił(a) film na 9
damek1690

Kiedyś kupiłem na DVD, ale była tylko wersja z napisami - okazało się, że film jest ocenzurowany.
Jakiś czas temu ukazała się wersja z lektorem i na całe szczęście film także był cały! Dystrybutor Imperial-CinePix, czas trwania 1:26:34.

użytkownik usunięty
Mani3k

Teraz tak się przyjrzałem wersji niepociętej i możliwe, że podczas tego sprawdzania pamięc mnie zawiodła bo to co miałem za cenzurę to po porstu dziwne nieco cięcie obecne także w wersji oryginalnej, a to czego mi "brakowało" znajduje się kilka sekund później niż myślałem. Także możliwe, że wszystko jest z tym wznowieniem ok, ale niczego nie gwarantuję.

ocenił(a) film na 7

A co w tym ocenzurowanym jest wycięte?

ocenił(a) film na 9
impassive

Sceny brutalne... :P
Jak dobrze pamiętam nie ma np. początkowej sceny ze śmieciarką co Coke ładuje w kolesia magazynek z Uzi albo obcięcie maczetą ręki żołnierzowi przez Matrixa po wyjściu z szopy i coś tam jeszcze było... ;-)

ocenił(a) film na 7
Mani3k

Chętnie bym to kupił.Więc jak to w końcu jest z tym wydaniem,ocenzurowane czy nie?...

ocenił(a) film na 9
hellboyjr

Ciężko powiedzieć, ja Commando z lektorem kupiłem jakiś rok temu i trafiłem wersję bez cenzury ufff...
A jakie są teraz wersje w sklepach to nie wiem, być może na allegro bardziej by było coś wiadome, być może ktoś odnotował w aukcji "wersja bez cenzury"?
Pozdrawiam