Cristiada

For Greater Glory: The True Story of Cristiada
2012
7,2 16 tys. ocen
7,2 10 1 15689
5,3 3 krytyków
Cristiada
powrót do forum filmu Cristiada

Film był tak beznadziejnie głupi, że aż brakuje mi słów, aby go opisać, niemniej spróbuję. Przede wszystkim sam tytuł jest wielkim przekłamaniem: "prawdziwa historia Cristiady". Bo jeśli to jest prawdziwa historia, to Shrek jest genialnym aktorem również. Film można opisać jednym określeniem: połączenie Zorro i Quo Vadis. Dobrzy Cristeros zabijają złych i okrutnych Federales, którzy w ogóle nie potrafią strzelać, za to świetnie dają się zabijać. Fanatyczny religijnie przekaz filmu wręcz poraża. W pewnej chwili zacząłem ziewać i przeskakiwać do przodu. Sceny, które (wg zamysłu producentów) miały wyciskać moje łzy, wycisnęły pełen niesmaku chichot. Zupełnie nie rozumiem, na kim ta szmira miała zrobić wrażenie w XXI wieku? Aż dziw, że aktorzy takiego kalibru jak Andy Garcia i Peter O'Toole zgodzili się zagrać w takim gniocie. Widać kryzys dotknął nawet Hollywood i trzeba się zniżać do ról w takich chałach.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
maciekszwed

Słabizna ten film, co scena ta jakaś złota myśl. Polecili mi znajomi ale się mocno zawiodłem.

HRA

Najlepiej będzie jak sam zastosujesz się do własnej prośby. Z korzyścią dla wszystkich.

ocenił(a) film na 9
eltoro10000

Wszyszcy niezmiernie by stracili na mojej nieobecności, Szczególnie dla Pana moja absencja byłaby wielką stratą.

Jak zwylke serdecznie Pana pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
HRA

właśnie wróciłem z kina, dawno nie widziałem tak słabego filmu. Kino radzieckie nie umarło. Naiwna propagandówka.

ocenił(a) film na 9
demoinika

Bardzo panience współczuję

ocenił(a) film na 1
HRA

czego? :) straconego czasu? czy kilkunastu PLN za bilet?

użytkownik usunięty
demoinika

Przypominam, że kino radzieckie to również filmy Tarkowskiego...

HRA

To Ty trollujesz. I jakiś trans jesteś bo ani ze zdjęcia ani z nicka nie można wywnioskować płci. Zastanawiasz się nad operacją? Dane w filmwebie zawsze można zmienić.

filozof71

Po kliknięciu na nick, obok nazwy użytkownika widnieje płeć. Także nie filozuj bez potrzeby ;P

goswork

A dlaczego uważasz, że obrażam? Poza tym poczytaj tego trolla i go nie broń. Zastosowałem jego metodę.

filozof71

również nie zgadzam się z jego światopoglądem :) ale żeby sugerować komuś, że jest transseksualny tylko dlatego, że jego nick nie sugeruje płci... no cóż. :)

goswork

Mylisz się. Osoba silnie identyfikująca się ze swoją płcią nie chce być mylona. A poglądów jego nie znam bo trolluje.

ocenił(a) film na 9
goswork

Toś mnie Waćpanno zaskoczyła.

ocenił(a) film na 9
filozof71

Piszesz jakbyś pięć minut temu wyszedł z pierdla z obolałą rzycią, a mi zarzucasz trollowanie.
Opanuj się bobasku , bo nawet trolling ma swoje granice.

Pozdrawiam serdecznie

HRA

Diabeł jest wielki

HRA

Tutaj wolno się wypowiadać tylko sympatykom pana z Torunia?
Oceniasz recenzję użytkownika o filmie, samemu filmu nie oglądając.
Skąd wiesz, że to, co pisze na temat filmu nie jest właściwe skoro sam go nie widziałeś?
Ps. Skąd tyle nienawiści do bliźniego w Tobie? Tyle w tym agresji, złości...To takie niekatolickie podejście....

HRA

To totalna obłuda i fałsz prosić o ogarnięcie się i poważne zachowanie w sytuacji stosowania takiego języka . Języka kojarzonego z nieokrzesanym gówniarzem i zarazem samemu określać innych od młokosów . Chyba gościu jeszcze cię bolą nogi od stania pod krzyżem w Warszawie i postanowiłeś sobie poużywać na filmwebie . Powiedz , taką radość czerpiesz z ubliżania innym . Tego cię uczyli księża na religii ? Dzięki takim orłom jak ty filmweb przestaje być poważnym portalem filmowym , tylko ścianą hyde parku gdzie można sobie bezpiecznie popolitykować .

HRA

Rozpiąłem się już szanowny rekinie , rozluźniłem , ciśnieniomierz pokazał bezpieczny spadek ciśnienia . Uprzejmie przyrzekam skończyć z żartami bo w ogóle się na tym nie znam , zresztą jak każdy człowiek na poziomie planktonu .
Masz jeszcze jakieś życzenia ?

ocenił(a) film na 9
kwojtowicz

Dziękuję, że zastosował się Pan do moich uprzejmych próśb. Szczerze zaniepokoiło mnie Pańskie ciśnienie.
Teraz , pozbawiony obawy o Pańskie cenne zdrowie, mogę pełen radości spokojnie postać pod krzyżem.

Pozdrawiam serdecznie i zdrowia życzę.

HRA

Cóż za kultura :) Po przeczytaniu Pana/i komentarzy nie sposób nie stanąć po Pana/i stronie w dyskusji :)

ocenił(a) film na 9
Szwarceneger85

a dziękuje. Dodał mi Pan otuchy swoimi słowami :)

ocenił(a) film na 9
HRA

a od kiedy to na Filmwebie uprzejmość i kulturalne pogawędki są niezgodne z regulaminem? Mam nadzieję ,że szanowny Pan moderator znowu ochlał się szkodliwych trunków i stąd ta blokada mojej interesującej odpowiedzi.

Proszę więcej nie pić.

Pozdrawiam serdecznie

użytkownik usunięty
HRA

Poważny portal?! Na pewno myślimy o tym samy Filmwebie? Filmwebie pełnym pieniaczy, gimbusów oraz "tych co wiedzą lepiej, japa bambusie"? Bo mnie się nie wydaje : )

ocenił(a) film na 9

no nie da się ukryć , że troszkę przesłodziłem, ale tylko dla zwykłej krotochwili. Nijak powagi zachować nie umiem jak widzę ateogimbotrolli.

HRA

Gaworzenie ze Smokingiem się znudziło ? Idź Pan stąd, nie rób Pan wiochy.
Pozdrawiam Serdecznie.

ocenił(a) film na 9
yamaha299_fw

Musiała Panienka być znaleziona w wyjątkowo starej, zepsutej kapuście w dniu swojego poczęcia, żeby tak świntuszyć z uprzejmym kawalarem.

Proszę mnie więcej nie zaczepiać, bo moim kotem Panienkę poszczuję.

Pozdrawiam serdecznie

HRA

Marna kopia Smokinga...;/

ocenił(a) film na 9
yamaha299_fw

Proszę nie tracić czasu na Filmwebie i nie zaczepiać idiotycznie szlachetnego HRA. Niech Pan poświęci swoją energię na pomoc "ojcom" w polu, bo sezon w pełni.
Przykro mi , ale tu buraków Pan nie zasadzi.

Pozdrawiam Pana wyjątkowo serdecznie

HRA

Na tym zakończę tę owocną dyskusję, ponieważ musiałbym zniżyć się do Pańskiego poziomu.

ocenił(a) film na 9
yamaha299_fw

To niemożliwe szanowny Panie. Jest Pan już dawno na dnie i jakby Pan się nie starał , to żadne zniżenia Panu nie wyjdą.
Już dawno zarył Pan nochalem w ostatni krąg piekieł.

Pozdrawiam serdecznie i gorąco współczuję.

jukatos

Pan HRA nie długo do niego dołączy ;)

ocenił(a) film na 9
Oyche_Nash

Przekonałeś mnie, że muszę zmienić ocenę. Z 9 na 10.

użytkownik usunięty
Oyche_Nash

Oyche_Nash, masz całkowitą rację: film beznadziejnie głupi.

Oyche_Nash

Cristiada była katolickim powstaniem przeciwko zbrodniczemu, rewolucyjnemu i ateistycznemu rządowi Meksyku, wspieranemu ze wszystkich sił przez światową masonerię. Z tego właśnie powodu pamięć o “cristeros” miała zostać na zawsze wymazana, podobnie jak u nas pamięć o “żołnierzach wyklętych”. Przetrwała dzięki wielu dzielnym katolikom, którzy nie poddawali się dyktatowi dialogu i pamięć tę kultywowali. Czy można się jednak dziwić, że właściciele kin nie chcą ryzykować swych biznesów i narażać się tym, dla których “cristeros” nadal są nie tylko starym, zarośniętym cierniem w stopie, ale też wciąż potencjalnie niebezpiecznym przykładem dla innych? Przykładem, w jak zdecydowany sposób katolicy winni walczyć o prawa swej religii?

zbig1964

Najpierw podaj źródło cytatu, bo twoja (?) wypowiedź jest tutaj: http://wirtualnapolonia.com/2012/04/06/emisja-filmu-cristiada-film-zakazany-w-ca lym-laicko-liberalnym-swiecie/
Poza tym, naprawdę nie wiesz, o czym mówisz; najpierw to katolicy zniszczyli prekolumbijskie cywilizacje, nawracając „ogniem i mieczem” i zarazą mieszkańców Ameryk na jedynie słuszną wiarę, zostawiając im w zamian bardzo kulturotwórczą świętą inkwizycję; Meksykanie zamiast wypędzić ich na zbitą twarz i bronić siebie i swojego kraju, bronili ich... Dziwne, prawda? Ale i na to znajdzie się wyjaśnienie. Naprawdę nikomu nie chodziło o obronę wiary, czy „zbrodniczy rząd” albo masonów... Lepiej byłoby nie powtarzać zasłyszanych bzdur; Realnie chodziło o to, że państwo chciało ograniczyć zasięg władzy i stanu posiadania Kościoła. I to była prawdziwa przyczyna całej tej wojny, zwanej Guerra Cristera; Meksykańska Konstytucja z 1917 r. odmówiła Kościołowi osobowości prawnej, zabroniła udziału duchowieństwa w polityce, a kościoły zostały pozbawione prawa do posiadania nieruchomości i uniemożliwiono uprawianie publicznego kultu poza świątyniami. Jak masz włączone myślenie, z tego równania ci wyjdzie, że Kościół Katolicki nie mógł się zgodzić na takie ograniczenie władzy. I ta wojna była o władzę.
Tu znajdziesz więcej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_Cristero

ocenił(a) film na 6
sahara_filmweb

Skoro juz polecasz nauke na podstawie wiki to rob to dokladnie a nie wybiorczo tylko to co aktualnie ci pasuje.

Powstanie było skierowane przeciwko antykościelnym postanowieniom konstytucji meksykańskiej z 1917 r. oraz polityce rządowej. Zabraniano w rezultacie publicznych nabożeństw, konfiskowano posiadane przez kościoły nieruchomości, upaństwowiono katolickie szkoły, zakazano nowych święceń, księży pozbawiono prawa wyborczego, zabroniono nosić sutann i komentować sytuację polityczną. Zakazano używania konfesjonałów, przebywania świeckich na plebaniach. Biskupów oraz zagranicznych księży wypędzono. Prezydent Calles powiedział otwarcie, że chce zniszczyć Kościół Katolicki, zaczynając od sprowokowania katolików, a potem ich rzezi.

Film obejzalem i na tle innych ,,historyczno-wojennych'' filmow wyglada raczej kiepskawo biorac od uwage ile kasy na niego poszlo no ale i meksykanska kinematografia nie ma tez jakichs znanych na swiecie legendarnych produkcji wiec i moja ocena nie jest jakas specjalnie krytyczna ot mozna obejzec i nastepnego dnia zapomniec ale trzeba sie faktycznie postarac aby wysiedziec bez przerywania caly film.

ocenił(a) film na 4
ten_co_wie_lepiej

ludzie którzy walczyli z religią katolicką i Kościołem w Meksyku byli masonami i wcale tego nie ukrywali

ocenił(a) film na 1
Flauius

A czego to dowodzi?

krynicki

Chociażby tego, że nie układało im się z Kościołem.

ocenił(a) film na 8
sahara_filmweb

Nie ma to jak wybiórczość postanowień konstytucji, która miała na celu jawne zniszczenie Kościoła. Przez duże "K", bo nie chodzi tu tylko o same świątynie, ale i każdego wierzącego, całej chrześcijańskiej społeczności.