Cristiada

For Greater Glory: The True Story of Cristiada
2012
7,2 16 tys. ocen
7,2 10 1 15689
5,3 3 krytyków
Cristiada
powrót do forum filmu Cristiada

Właśnie wróciłem z kina, mocny film, polecam, bardzo dobry: na tle tych wszystkich filmów o walce o wolność. Czytałem krytyczne opinie - zapewne nie mogą być inne, gdy inne są wyznaczniki wolności, a inne zniewolenia. No ale to każdy naprawdę zainteresowany może ocenić sam, na własnej duszy i ocenie własnego doczesnego życia i "jego owoców". Tak z innej beczki, pogdybajmy sobie co by było, gdyby prezydentowi Callesowi nikt się nie postawił. Meksyk najprawdopodobniej zupełnie by się zlaicyzował. Zapewne to tam - nie w Europie - wraz z nieubłaganym postępem wprowadzono by wszystkie te "zdobycze cywilizacji" w postaci legalizacji aborcji, eutanazję, homozwiązki itp. itd. I najważniejsze teraz: czy taki Meksyk miałby siłę na tyle mocnego oddziaływania na USA, że zmieniłby Stany na tyle, że po 1- nie przystąpiły by do II wojny światowej lub (gdyby przystąpiły współpracując z ZSSR) po wojnie prowadziły by zimną wojnę na tyle agresywnie, że doprowadziły by do atomowej zagłady ludzkości? Nie jest przecież tak, że państwa, narody żyją w próżni - jest oddziaływanie, a jak ono jest mocne, możemy się najmocniej przekonać na własnym podwórku - ile już jest po nietche'ańsku przewartościowanych wartości.

ocenił(a) film na 9
filozof71

Hm, zatem nie zrozumiałem. Przeczytałem ponownie i ... znów nie zrozumiałem. Ale rzeczą ludzką jest mylić się. Myliłem się zatem w Twoim przypadku. Chylę głowę "w pokucie". Studiowałeś fizykę? Szacunek (poważnie). Fizyka molekularna to dla mnie takie "och, ach".

filozof71

Jak nie macie dostatecznej klasy aby zakończyć tę karczemną przepychankę w godnym stylu to lepiej nic nie piszcie. Mając na względzie tytuł tego wątku przeproście wzajemnie za ten bezproduktywny dyskurs, w którym zamiast dać ujście prawdzie staracie się dać odpór jeden drugiemu i dominować, aby „Wasze” było „na wierzchu”. Nie słuchajcie podszeptów diabła. ¡Viva Cristo Rey!

camus_filmweb

Oboje się ogarnijcie, bo wasza dyskusja przypomina rozprawę niespełnionego magistra od wszystkiego z prześmiewcą. Wy tu się sprzeczacie o jakieś idiotyzmu typu starosłowiański jak rozumiem człon "god".
Zabok ma rację, że stalinizm, nazizm czy inne tego typu ideolo mające całkowicie kontrolować człowieka to religia - też mają swoje niepodważalne dogmaty, świętych, męczenników itp. Camus ma rację, że każdy system czy to ideologiczny czy religijny niesie ograniczenia, jednak niemal wszystkie religie dążą do pełnej kontroli nad wyznawcami usilnie zwalczając wyznawców innych niewidzialnych bożków. Nie zrównuj tutaj religii, która brzeza chłopców, zakazuje seksu albo stawia inne równie kretyńskie ograniczenia z umową społeczną, na którym zbudowany jest obecny porządek. To religia podciągnęła się pod uniwersalną moralność ludzką a nie jak wielokrotnie jest mówione, że moralność wynika z religii.

ocenił(a) film na 9
Nnorm

A witaj nowy rozmówco. Niespełniony? Może masz rację, ale doktor. Co do mojego adwersarza - nazwanie go prześmiewcą, to komplement. Wyraz "prześmiewca" zawiera (przynajmniej dla mnie) element inteligencji. Takowej jednak brak zabokowi7. On tylko naśmiewa się ze wszystkiego i przeciw wszystkiemu jest anty. Bo tylko na to pozwala mu jego zasób wiedzy i umiejętności. Pozdrawiam i czekam na dalsze uwagi. Robi się coraz ciekawiej.

ocenił(a) film na 9
Nnorm

A poza tym zobacz, że dzięki naszej dyskusji (na co chyba zabok, który jest taki anty nie zwrócił uwagi) wątek o tytule "Niech żyje Chrystus Król i Maryja Dziewica!" jest wciąż na pierwszym miejscu.

zabok7

Obyś nie musiał się przekonać nigdy się o "subtelnych" różnicach między jednym a drugim

camus_filmweb

Moje niecenzuralne słowa wynikały z poruszenia dla mnie osobiście wrażliwego tematu - eutanazji. Nie mogę zrozumieć jak ktoś komuś może odbierać prawo do odebranie sobie życia i skrócenia cierpienia. Dalej odpowiadając Ci - Katolicy ograniczają wolność ludzi innych wyznań lub osób niewierzących. Dążą do usankcjonowania prawem świeckiego państwa wszystkich swoich zasad. Przypomnij sobie z ewangelii czy tak robił Chrystus? Czy chciał zmieniać świeckie prawo Rzymian lub zakon Żydów? Mówił, że jego królestwo jest z innego świata. Niestety Katolicy chcą na każdym kroku zaznaczać swoje wpływy i dominację na TYM świecie. Nie ma to nic wspólnego z podstawowymi zasadami wiary, które rzekomo głoszą. Fakt, że z aborcją trzeba walczyć prawem państwowym jest tylko dowodem na słabość KK. Nie potrafi on swoich owiec przywołać do porządku swoimi zasadami - potrzebuje do tego państwowych żandarmów. Oczywiście skrobanki wykonują głownie te niekatolickie kobiety w ilości 5% społeczeństwa i na nie trzeba stosować prawo.

ocenił(a) film na 9
filozof71

O ile z narzucaniem przez katolików swoich zasad innym obywatelom można dyskutować, o tyle o aborcji nie! Uznając aborcję za zabójstwo (człowieka może jeszcze nie do końca ukształtowanego i świadomego, ale człowieka) na aborcję godzić się nie można. W żadnym wypadku bez wyjątku dla jego przekonań, rasy itp. I nie jest to narzucanie swojej woli komukolwiek. To jest tylko respektowanie podstawowych zasad konstytuujących organizację społeczeństwa takich jak: zakaz zabijania, zakaz kradzieży itp. A zbieżnośc tych zasad z zasadmi (przykazaniami) katolickimi nie ma z tym nic wspólnego. I sprzeciw wobec takich zabójstw nie wynika z zasad katolickich lecz ogólnoludzkich, czy się to komuś podoba czy nie.

filozof71

założyłem konto dzisiaj czy jestem inny? Chciałbym się podzielić wrażeniami z filmu czy mogę?

roma68

Oczywiście możesz. Tylko jak na rocznik 68 cienko u Ciebie z ortografią i interpunkcją. Pisanie opinii o "takich" filmach wymaga, według mnie, przynajmniej mgr z jakiegoś kierunku humanistycznego.

filozof71

roma68 to ten schizofrenik camus_filmweb. zakłada co chwilę nowe konto pajac :)
mama go nie wypuszcza z domu więc tworzy sobie nowe osobowości zabawiając się sam ze sobą

ocenił(a) film na 9
filozof71

No cóż. Widzę, że zbok7 znów zajmuje się bezpodstawnie oskarżaniem. Gada głupoty, bo to jedyne co mu już pozostało, tak kompromituje się swoją niewiedzą na tym portalu. Oświadczam zatem, że na filmwebie mam jedno konto. Na przeprosiny od zboka7 nie liczę.

camus_filmweb

ty masz jedno a twoje drugie ja ma drugie :)

przepraszać nie ma za co :)

ocenił(a) film na 9
zabok7

W Twoich wypowiedziach już nie daje się odczytać nawet poprawności gramatycznej i logicznej. Nie oglądałeś filmu, a zabierasz głos. Wdajesz się w polemikę z różnymi osobami, w której z góry jesteś skazany na porażkę z powodów braków intelektualnych (wykształcenie, doświadczenie zawodowe w temacie: historia, kultura, religia) oraz braków emocjonalnych (trudność w prowadzeniu dyskusji, wsłuchiwaniu się w racje drugiej strony, skłonność do obrażania i bezpodstawnych oskarżeń). W tym podobny jesteś do "internauty" Marik1234.

zabok7

Witam
Polecam swoją recenzję ze świeżutko obejrzanego w Multikinie "Układu Zamkniętego".
Pozdrawiam

filozof71

Szkoda że wszystkich innych od Ciebie masz za nic. Jeszcze zapomniałeś dodać że pisząc i wymieniając poglądy z Tobą muszę zdjąć moherowy beret. Pozdrawiam.

filozof71

Witam
Polecam swoją recenzję ze świeżutko obejrzanego w Multikinie "Układu Zamkniętego".
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Zabiegowiec

Popieram :)
Nie mogłam lepiej zainwestować swoich pieniędzy. Mocny, momentami wywoływał u mnie łzy. Niewątpliwie film jest aktualny, bo w końcu żyjemy w czasach w których również toczy się wojna z chrześcijaństwem.

ocenił(a) film na 9
Stingomaniaczka

Z tego powodu film został poddany "cenzurze" przez główne sieci kin (Multikino, Cinema City).

camus_filmweb

Witam
Pozdrawiam

Stingomaniaczka

Witam
Pozdrawiam

Zabiegowiec

Duże stężenie patosu, mocno łzawy. Ale cieszę się, że to widziałam.

Zabiegowiec

Niech żyje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

ocenił(a) film na 10
Zabiegowiec

Que Viva!

ocenił(a) film na 9
jacstr8985

Que Viva