Człowiek przyszłości

Bicentennial Man
1999
7,2 28 tys. ocen
7,2 10 1 27933
5,4 5 krytyków
Człowiek przyszłości
powrót do forum filmu Człowiek przyszłości

Napisy w filmie informowały, że na podstawie "The Positronic Man". Ja kiedyś czytywałem Asimova i pamiętam, że w drugim tomie "Świata robotów" było opowiadanie "200-letni człowiek". Cy w takim razie "200-letni człowiek" i "Pozytronowy człowiek" to jest to samo tylko w innych wydaniach?

ocenił(a) film na 7
januszekani

Tak to jest praktyczne to samo, czytałem obydwie wersje, różnią się trochę stylizacją językową , tłumaczeniem, ale ogólnie to jest to samo.
Być może ktoś kto tłumaczył to opowiadanie przyjął tytuł "200-letni człowiek".
Przykład :
- Dziwne, jak ostatni czyn w jego długim życiu wpłynął na światową opinię publiczną. Nic, co przedtem zrobił, tak bardzo nie zachwiało przekonaniem ludzi, że Andrew Martin może się stać człowiekiem. Andrew zdecydował się na śmierć. To poświęcenie było
zbyt ogromne, by można było je ot, tak sobie, po prostu przemilczeć. - wersja z Pozytronowy Człowiek Isaac Asimov /Robert Silverberg - Przełożył: Piotr Hermanowski
- Dziwne, jak ten ostatni czyn podziałał na opinię świata. Wszystko, co Andrew dotąd zrobił, nie wzruszało ludzi. Ale w końcu zaakceptował nawet śmierć jako rzecz ludzka i ofiara była zbyt wielka, aby ją odrzucić. - wersja z Świat Robotów 2 Dwustuletni Człowiek Isaac Asimov - Przełożył Edward Szmigiel.

ocenił(a) film na 8
januszekani

Nieprawda... "Pozytronowy człowiek" jest powieścią napisaną przez Roberta Silverberga na podstawie opowiadania "200-letni człowiek" Asimova...