PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=127613}

Czasem słońce, czasem deszcz

Kabhi Khushi Kabhie Gham...
2001
6,9 47 tys. ocen
6,9 10 1 47495
6,0 23 krytyków
Czasem słońce, czasem deszcz
powrót do forum filmu Czasem słońce, czasem deszcz

Bollywood

ocenił(a) film na 10

Chciałam zapytać tych z was, ktorzy maja o tym jakies pojęcie, jakie inne filmy bollywood warto obejrzec, bo po obejrzeniu KKKG bardzo mnie wciągnęło wszystko co hinduskie. Ja mialam takie, mozna to nazwac szczesciem, ze najpierw oglądałam Bride and prejudice, które hinduskie jest tylko częściowo, więc ta kultura nie uderzyła we mnie, z jakas siłą nowości przy oglądaniu KKKG. Jednak rozbudziło to we mnie głód wiedzy i chce poznawac i poznawac i poznawac ta kulture!

Więc co macie do zaproponowania? :) (10/10)

ocenił(a) film na 10
moniq_87

U mnie bylo tak samo :) Mam zamiar obejzec wszystko co sie tylko da z bollywod! No moze troszke przesadzam. Mam tylko nadzieje, ze moja wspollokatorka z akademika to zniesie...

ocenił(a) film na 10
moniq_87

z tym, ze sciagnac hinduskie filmy sie da, gorzej z napisami... ale dla chcacego nic trudnego

ocenił(a) film na 10
moniq_87

Mnie też sie podobają te filmy :) Narazie widziałam tylko 2. A macie może muzyke z filmu Duma i Uprzedzenie ale tego bollywoodskiego :) ?

ocenił(a) film na 10
Monia_2

ja mam, moge ci przesłac, tylko podaj gg albo e-mail ale ta bride and prejudice, to nie do konca bollywood, wiec lepiej tak nie pisz, bo jakis zażyły fan sie oburzy....

ocenił(a) film na 10
moniq_87

:) Dobra mój e mail to monia_87@interia.pl :)

Monia_2

obejrzyj sobie "Jestem przy tobie" (Main hoon na)- bardzo bollywoodzki i bardzo bardzo fajny :)

ocenił(a) film na 10
spin_girl

jak uda mi się go ściągnąć to napewno zobacze :) Dzięki

ocenił(a) film na 10
moniq_87

Hej co z tym soundtrackiem z Bride & Prejudice? kiedy mi go prześlesz?bo chciałabym już posłuchać tej muzyczki :) Pozdrawiam

moniq_87

Osobiście poleciłabym Ci "Lagaan", jeszcze niedawno był do kupienia na DVD. Jest też taki film, nie całkiem "bollywodzki" - "Wojownik" - przepiekny...
Pozdrawiam

moniq_87

Osobiście poleciłabym Ci "Lagaan", jeszcze niedawno był do kupienia na DVD. Jest też taki film, nie całkiem "bollywodzki" - "Wojownik" - przepiekny...
Pozdrawiam

bejoanna

Witam kolejnych bollyfanów!! Jest Nas w Polsce coraz więcej. Z innych przebojów polecam "Hum Tum"; "Main hoon na"; "Kuch kuch hota hai"(ten film stworzyła ekipa odpowiedzialna za sukces "Czasem słońce...') oraz Kal ho naa ho który bedzie miał premiere w Polsce na dvd na przełomie marca i kwietnia. Pzdr!!!

ocenił(a) film na 7
moniq_87

Osobiście polecam "Lagaan" i "Jestem przy tobie" ("Main hoon na"). Pobno bardzo dobre są też "Gdyby jutra nie było" ("Kal ho naa ho"), "Devdas" i "Dil se". Niestety jestem dopiero na etapie "zdobywania" tych filmów, więc narazie mogę polecić tylko ścieżki dźwiękowe (szczególnie polecam "Mahi ve" i hinduską wersję "Pretty Woman" z "Kal ho naa ho" - zainteresowanym mogę wysłać linki).
Fanom bollywoodu polecam: www.bollywood.pl
P.S. "Bride and prejudice" do wg mnie gniot. Hollywoodzka podróba Bollywoodu. Ciekawe jest tylko pierwsze 30 minut. Potem: im dalej, tym gorzej. ODRADZAM tym, którzy jeszcze nie widzieli żadnego filmu bollywoodzkiego. "Duma i uprzedzenie" wprowadza błędne pojęcie kina hinduskiego. Ja mogę powiedzieć, że miałem szczęście, że "Dumę i uprzedzenie" obejrzałem dopiero po "KKKG" i "Lagaan".

ocenił(a) film na 10
Bhuvan

super :) coraz więcej tu informacji, bardzo się ciesze. Będe miałą co oglądać w najbliższym czasie jak zdobęde te filmy :) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Monia_2

przepraszam monia, ale nie chca mi sie piosenki zalaczyc, a czy moglabys podac gg. wtedy juz powinno dzialac o ile nie masz tlena. Naprawde cały ten czas probowałam, ale nie udalo sie.

Pzdr

ocenił(a) film na 10
moniq_87

:) Nic się nie stało, już mam cały soundtrack znalazłam na jakiejś zagranicznej stronce :) fajny jest :) Ale dzięki Pozrawiam

użytkownik usunięty
Monia_2

zainteresowanych zapraszam na http://bollywood.pl/ może tam znajdziecie to co szukacie :)

ocenił(a) film na 10

super,ze jest jakas stronka na tentemat;) kurcze,pokochalam te klimaty;)

ocenił(a) film na 10
Bhuvan

Od tego czasu juz zdołałam zdobyć i obejrzec kilka filmów. Najbardzie podobają mi się te ze stałym duetem - SRK oraz Kajol, a będzie to "Dilwale dulhania le jayenge", "Kuch kuch hota hai". Muszę jednak przyznać, ze jestem pod wielkim wrażeniem tych filmów, i prawie każdy bardzo mi się podoba. Jeśli ktoś lubi oglądać hinduskie wersje amerykańskich filmów ( ktore oczywiśie, luźno nawiązują anie żywcem zżynają) to polecam "Chori chori chupke chupke" gdzie są wyraźne nawiązania do "Pretty woman" z Julią Roberts oraz "Har dil jo pyar karega", który bardzo przypomina "Ja cie kocham a ty spisz" z Sandrą Bullock... Ale i tak polecam obejrzenie wszystkiego ( no może nie do końca wszystkiego ale większości) i samodzielnej oceny.

Podrawiam bolly-kino-maniakow

moniq_87

bollywoodzkie filmy sa swietne, szczegolnie ten...mojej przyjaciolce tak odbilo po tym filmie ze postanowila sie przerzucic na hinduizm xD wogole fajnie tancza i tak dalej...swietny klimacik!!

ocenił(a) film na 7
moniq_87

Jeżeli chodzi o remake'i amerykańskich filmów to jest jeszcze (a może przede wszystkim) "Ghulam" - hinduska wersja "Na nabrzeżach".
Poza tym: "Ek Ajnabee" ("Człowiek w ogniu")
"Fight Club: Members only" (nie polecam)
"Koi... Mil Gaya" - warjacja na temat "E.T." (niestety jeszcze nie widziałem)

moniq_87

cześć:) ja miałam to samo. Niektórzy mówili ze KKKG to strasznie nudny film, lecz według mnie jest doskonały a na dodatek te piosenki, tańce, stroje...ach..tylko pozazdrościć:)
Ja wraz z moimi znajomymi(którzy takze oszaleli na punkcie KKKG)
robimy sobie małą impreske hinduską:D stroje, muzyka i tańce wszystko w stylu hinduskim.
pozdrawiam E.
ps. dołączam adres stronki na której są piosenki z filmu http://www.gayaki.com/songs-of-Kabhi-Khushi-Kabhi-Gham.html [www.gayaki.com/songs-of...]