Czysta formalność

Una pura formalità
1994
7,6 12 tys. ocen
7,6 10 1 11909
7,1 9 krytyków
Czysta formalność
powrót do forum filmu Czysta formalność

Ehh...wszyscy piszą, że arcydzieło,że genialny.. czy naprawdę im bardziej trudny film tym więcej
takich opinii? Może w takim razie ktoś pomoże mi w końcu zrozumieć o co chodziło z tą pułapką na
myszy? Dlaczego cała ta historia rozgrywa się w tym miejscu? Kim w końcu jest Polański?
Bogiem, aniołem, nie wiem kim jeszcze mógłby być? Kim są pozostałe osoby? Czy także aniołami
skoro ciągle tam są? Dlaczego każdego traktują tak samo, bo myślałam, że wątek podawania
ciepłego mleka był zastosowany do Onoffa jako rodzaj nie wiem "kary" bo go nie znosi...

suncarol

Twoje pytania są chyba ważniejsze niż odpowiedzi na nie (a w każdym razie sama musisz sobie odpowiedzieć, kto jest kim w tym filmie).
Co zaś do symbolu klatki na myszy, to wg Księgi Kapłańskiej mysz (martwa) jest zwierzęciem nieczystym (mysz symbolizuje też śmierć, karę bożą, ale złota mysz symbolizuje odkupienie grzechu). Mleko - wywodząc z Pięcioksięgu (Tory) - jest symbolem matki, a poza tym symbolizuje ono m.in. eliksir życia, nieśmiertelność, odrodzenie, oczyszczenie i prawdę.
Film jest pełen symboli, dlatego jest trudny i... dobry.

użytkownik usunięty
Johny_67

Czy ten film jest taki trudny znowu? Nie sądzę - owszem trzeba orientować się co do symboli których było mało, ale pomijając je film jest jasny, czytelny i zrozumiały. Niesamowicie wciąga i pochłania widza klimatem i aktorstwem a i sama historia poprowadzona jest niesamowicie. "Czysta Formalność" zrobiła na mnie ogromne wrażenie

Ja przez "trudny film" rozumiem taki film który męczy jak Memento do którego nie wrócę nigdy bo to lasowanie bani a nie przyjemność z oglądania. Za drugim razem robi wrażenie - za pierwszym ma się ochotę to wyłączyć;)

Fajnie że wyjaśniłeś co rozumiesz pod pojęciem "trudny film". Ja tego nie zrobiłem (może dlatego, że odnosiłem się wyłącznie do pytań i stwierdzenia suncarol). Dla mnie film był o tyle "trudny" że - być może - doszukiwałem się w nim więcej symboli niż "autor miał na myśli". Ale m.in. dzięki temu, że film zmusił do pracy moje wszystkie trzy szare komórki które posiadam uważam, że jest on bardzo dobry. Z innymi "cechami" filmu o których piszesz niestety (?) się zgadzam.

Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Johny_67

Hahah ja znowu kompletnie nie doszukiwałem się symboliki. Dopiero na sam koniec zrozumiałem ten symbol "mleka" ale to z tą "myszą" przeczytałem dopiero tutaj - nie mogłem wiedzieć takich rzeczy bo skąd;p oczywiście film zyskał gdy dodałem do tego tą symbolikę aczkolwiek i bez niej dałem 10/10 + serducho bo ten film jak najbardziej na to zasłużył.

ocenił(a) film na 8

Memento -zajeb...ty film i wcale nie meczyl bani. :P

ocenił(a) film na 10
suncarol

Ten film jest tak oczywisty, że nazywanie go "trudnym" to czysta profanacja.

ocenił(a) film na 10
Vena_Poetica

Bardzo ładny awatar, bardzo!

ocenił(a) film na 10
Krzypur

To Joanna Pacuła. ;)

ocenił(a) film na 6
Vena_Poetica

a mogę prosić kawę na ławę? Tzn o wyjaśnienie w kilku zdaniach? Z góry dziękuję!

ocenił(a) film na 10
suncarol

Polański to da Vinci. Pełni funkcję śledczego i ta funkcja jest najwyraźniej urzędem kadencyjnym. Umarlak po śledztwie trafi przed sąd ale da Vinci powiedział, że powinien być dobrej myśli

suncarol

No to gdzie pojechał na koniec Depardieu, do piekła, do nieba, czy do wyższej instancji?

ocenił(a) film na 10
marckoza

więźniarka była biała

ocenił(a) film na 7
latrottola

"więźniarka była biała" - 10/10 :)