10/10 

film przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, najlepszy film tornatore, najlepsza rola depardieu i najlpesza rola polańskiego 

opinia w pełni subiektywna
Spodziewałem się dobrego filmu, wszak takie marki jak Tornatore czy Polański w jednym filmie to nie przelewki ale nigdy nie przypuszczałem ,że otrzymam takie cudo. Już dawno żaden film nie zrobił na mnie tak piorunującego wrażenia, no może ?Nieznajoma? również w reżyserii włoskiego reżysera. Film wciąga od pierwszej minuty i trzyma w napięciu nawet po znakomitym zakończeniu. Jak zwykle u Tornatore wszystko stoi na jak najwyższym poziomie. Klimatyczna muzyka Ennio, doskonałe zdjęcia, wyśmienity scenariusz, wyborne aktorstwo! a przede wszystkim symbolika scen. Nie ma tu miejsca na przypadek, każda sekwencja filmu jest przemyślana i coś oznacza. A co do subiektywnej opinii. Dla mnie wciąż najlepszym filmem Włocha pozostaje Cinema Paradiso. Co do kreacji stworzonej przez Depardieu to się zgadzam ? najlepsza jego rola. Z Polańskim bym trochę polemizował. Zagrał naprawdę wybitnie a konkurować z jego występem może jego niezapomniana rola z Lokatora. 
Nie pamiętam kiedy ostatni raz dałem dla filmu 10, chyba dla Amatora Kieślowskiego ale tej produkcji taka ocena wprost się należy.