PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=287906}

D@bbe

2006
5,4 169  ocen
5,4 10 1 169
D@bbe
powrót do forum filmu D@bbe

To co zobaczylem na ekranie kompa tego sie nie da opisac to trzeba obejrzec!!! Do tego momentu sadzilem ze juz dlugo nie zobacze strasznego horroru od czasu REC ,pomylilem sie i to bardzo REC przy tym to jest bajka.W D@bbe jest cos naprawde strasznego!!! Pierwszy raz wydarlem sie wogole na horrorze i to dokladnie ze 4 razy a momentow ktore mnie wystraszyly nie jestem w stanie wogole zliczyc bylo ich okolo 10.Atmosfera,muzyka i ogolnie klimat w filmie jest ze tak powiem z piekla rodem...i te glosy(masakra!!!) czulem sie tak jakbym za moment mial trafic do piekla i zobaczyc diabla(mowie serio!!!).Cala otoczka z krajem Turcji z ich religia Koranem przyprawia o dreszcze.Pierwszy turecki horror jaki obejrzalem i jak jak narazie jest niekwestionowanym liderem ,Francja i Hiszpania no sorry sa daleko w tyle a pomalu sie szykuje na nastepne seanse w wydaniu tureckim :Gen , Musallat, Semum podobno sa rownie piekielnie straszne.Podsumowujac niekwestionowany lider w gatunku horror, 110 minut grozy,strachu jakiego sobie nie jestescie w stanie wyobrazic[od 40 minuty siedzialem(sorry za uzycie slowa ale inaczej sie nie da tego wyrazic) bedac posranym do granic mozliwosci].Dla tego filmu dla mnie nie ma skali 10 jest ocena minimalna i tylko tyle moge wystawic i wstawic do ulubionych.Lsnienie i inne horrory ktore wyszly do tej pory mozecie schowac gleboko do szafy.Gatunek horror zaczyna sie od roku 2006 w Turcji,wiec przygotujcie sie na ostra i niezapomniana jazde ogladajac pieklo na ziemi.

ocenił(a) film na 3
arielos

Zapomnialbym mamy tu do czynienia z nowym podgatunkiem horroru-'Jinii movie',jestem nim poprostu zachwycony!!! a kolejny horror turecki tym razem "Semum" zostal stworzony przez tego samego rezysera.Juz tylko czekam na napisy!!

arielos

ej ale napisz cos o czym jest ten film bo rozpisales sie a o fabule nie wspomniales niemal nic a jakos do tureckiego horroru nie jestem na tyle przekonany zeby na slepo go sciagac nie wiedzac nawet o czym jest;)

ocenił(a) film na 3
Witcher

Sadze ze ogladles Pulse,wiec nie bede sie rozpisywal.Powiem tyle ze owy film byl nedznym remakem Dabbe.Zreszta poczytaj sobie o Dabbe(co to jest) i o jinni w internecie to bedziesz mniej wiecej wiedzial o czym jest film.

ocenił(a) film na 3
arielos

Wglebilem sie bardziej w ten temat.Dabbe jest turecka odpowiedzia na japonski Kairo.

ocenił(a) film na 8
arielos

masz racje ari-takich efektow dzwiekowych i muzyczki to szukac ze swieca w tutejszych tytulach.trza zaglądnąc w inne media jak np. konsole i kapitalna seria SILENT HILL.to ryje beret!!!

grzeh_filmaniak

Dajcie spokój z Rec-em następne lśnienie czy co? Film dobry i nic więcej. D@bbe to niekwestionowany lider w budowaniu napięcia. (Najlepsza jest babka z autobusu ;D I love her!) Szkoda, że film popsół nieco matoł grający pomocnika detektywa (ten od rzucia gumy) grał na poziomie statysty...

ocenił(a) film na 3
white_leopard

Na prawde nie rozumiem Waszego zachwytu... Powiem tak - przez pierwsze 20 min filmu zasypiałe, przez nastepne 30 minut, drzemałem, a potem już do końca spałem. Klimat ? Klimat jest w "Kalwarii". Nie wiem czemu, ale Tyrcy mają jakieś dziwne zamiłowanie do zaczynania ujęć leżąc z kamerą przy podłodze albo wisząc przy suficie.... ileż można ? Z każdą kolejną sceną moją uwagę bardziej przykuwał irytujący sposób operowania kamerą, niżeli sam fakt scenariusza. Jak dla mnie infantylne i bardzo frustrujące. Film wogóle mnie nie przestarszył. Ludziom, którzy wystawiaja mu 10 jako minimalną ocenę, polecam Martys.

ocenił(a) film na 3
arielos

Dla mnie to Tureckie nieporozumienie, wynudziłem się
Efekty dźwiękowe nagrywane w chlewie - byk, świnia i zarzynany wieprz na przemian jakoś nie specjalnie mi odpowiadały ale to chyba w tym celu aby nie usnąć na tym filmie...

arielos

ej - no bez przesady. Film nie jest zły - przyznaję. Co prawda 10/10 to za dużo(daję 7). Ale ostatnie 40 min. to prawdziwa jazda bez trzymanki :-) No i kaaaapitalne zakończenie. Do gościa, który na koniec zasnął - żałuj, bo przespałeś najlepsze:-p

pio_9

gdzie można znaleźć ten film w takiej jakości by poczuć ten efekt dźwięku etc...???
nigdzie nie widze blu ray .... a szukam i szukam

ocenił(a) film na 3
arielos

Po 4,5 roku przyszlo mi obejrzec po raz drugi horror ktory wywarl na mnie wrazenie...Nie mam watpliwosci ze przez ten czas moj gust filmowy niejako ulegal caly czas przemianą w zwiazku z coraz to wieksza iloscia filmow jakie przyszlo mi ogladac przez ten czas...po drugie niewatpliwie jestem o te 5 lat starszy...Napisze tak. Film ktory uznalaem za arcydzielo patrzacz z uplywu czasu takim filmem nie jest. Mam wrazenie ze w tamtym czasie po prostu potrzebowalem horroru ktory bym uznal za kultowy, a ze Dabbe okazal sie filmem wtedy innym niz horrory z ktorymi przyszlo mi ówczesnie obcowac po prostu najzwyczajniej go wznioslem na wyzyny...Inaczej mowiac moje oczekiwania od filmow (roznych gatunkowo) poprzez te kilka lat wraz z doswiadczeniem w ich ogladaniu weszly na wyzszy poziom, prawdopodobnie bardziej krytyczny...Sluszna ocena dla tego filmu (w mojej opinii) to niestety ale 3/10.

arielos

Obudził się.....

arielos

Haha Rec straszny horror : )