To co zobaczylem na ekranie kompa tego sie nie da opisac to trzeba obejrzec!!! Do tego momentu sadzilem ze juz dlugo nie zobacze strasznego horroru od czasu REC ,pomylilem sie i to bardzo REC przy tym to jest bajka.W D@bbe jest cos naprawde strasznego!!! Pierwszy raz wydarlem sie wogole na horrorze i to dokladnie ze 4 razy a momentow ktore mnie wystraszyly nie jestem w stanie wogole zliczyc bylo ich okolo 10.Atmosfera,muzyka i ogolnie klimat w filmie jest ze tak powiem z piekla rodem...i te glosy(masakra!!!) czulem sie tak jakbym za moment mial trafic do piekla i zobaczyc diabla(mowie serio!!!).Cala otoczka z krajem Turcji z ich religia Koranem przyprawia o dreszcze.Pierwszy turecki horror jaki obejrzalem i jak jak narazie jest niekwestionowanym liderem ,Francja i Hiszpania no sorry sa daleko w tyle a pomalu sie szykuje na nastepne seanse w wydaniu tureckim :Gen , Musallat, Semum podobno sa rownie piekielnie straszne.Podsumowujac niekwestionowany lider w gatunku horror, 110 minut grozy,strachu jakiego sobie nie jestescie w stanie wyobrazic[od 40 minuty siedzialem(sorry za uzycie slowa ale inaczej sie nie da tego wyrazic) bedac posranym do granic mozliwosci].Dla tego filmu dla mnie nie ma skali 10 jest ocena minimalna i tylko tyle moge wystawic i wstawic do ulubionych.Lsnienie i inne horrory ktore wyszly do tej pory mozecie schowac gleboko do szafy.Gatunek horror zaczyna sie od roku 2006 w Turcji,wiec przygotujcie sie na ostra i niezapomniana jazde ogladajac pieklo na ziemi.
Zapomnialbym mamy tu do czynienia z nowym podgatunkiem horroru-'Jinii movie',jestem nim poprostu zachwycony!!! a kolejny horror turecki tym razem "Semum" zostal stworzony przez tego samego rezysera.Juz tylko czekam na napisy!!
ej ale napisz cos o czym jest ten film bo rozpisales sie a o fabule nie wspomniales niemal nic a jakos do tureckiego horroru nie jestem na tyle przekonany zeby na slepo go sciagac nie wiedzac nawet o czym jest;)
Sadze ze ogladles Pulse,wiec nie bede sie rozpisywal.Powiem tyle ze owy film byl nedznym remakem Dabbe.Zreszta poczytaj sobie o Dabbe(co to jest) i o jinni w internecie to bedziesz mniej wiecej wiedzial o czym jest film.
Wglebilem sie bardziej w ten temat.Dabbe jest turecka odpowiedzia na japonski Kairo.
masz racje ari-takich efektow dzwiekowych i muzyczki to szukac ze swieca w tutejszych tytulach.trza zaglądnąc w inne media jak np. konsole i kapitalna seria SILENT HILL.to ryje beret!!!
Dajcie spokój z Rec-em następne lśnienie czy co? Film dobry i nic więcej. D@bbe to niekwestionowany lider w budowaniu napięcia. (Najlepsza jest babka z autobusu ;D I love her!) Szkoda, że film popsół nieco matoł grający pomocnika detektywa (ten od rzucia gumy) grał na poziomie statysty...
Na prawde nie rozumiem Waszego zachwytu... Powiem tak - przez pierwsze 20 min filmu zasypiałe, przez nastepne 30 minut, drzemałem, a potem już do końca spałem. Klimat ? Klimat jest w "Kalwarii". Nie wiem czemu, ale Tyrcy mają jakieś dziwne zamiłowanie do zaczynania ujęć leżąc z kamerą przy podłodze albo wisząc przy suficie.... ileż można ? Z każdą kolejną sceną moją uwagę bardziej przykuwał irytujący sposób operowania kamerą, niżeli sam fakt scenariusza. Jak dla mnie infantylne i bardzo frustrujące. Film wogóle mnie nie przestarszył. Ludziom, którzy wystawiaja mu 10 jako minimalną ocenę, polecam Martys.
Dla mnie to Tureckie nieporozumienie, wynudziłem się
Efekty dźwiękowe nagrywane w chlewie - byk, świnia i zarzynany wieprz na przemian jakoś nie specjalnie mi odpowiadały ale to chyba w tym celu aby nie usnąć na tym filmie...
ej - no bez przesady. Film nie jest zły - przyznaję. Co prawda 10/10 to za dużo(daję 7). Ale ostatnie 40 min. to prawdziwa jazda bez trzymanki :-) No i kaaaapitalne zakończenie. Do gościa, który na koniec zasnął - żałuj, bo przespałeś najlepsze:-p
gdzie można znaleźć ten film w takiej jakości by poczuć ten efekt dźwięku etc...???
nigdzie nie widze blu ray .... a szukam i szukam
Po 4,5 roku przyszlo mi obejrzec po raz drugi horror ktory wywarl na mnie wrazenie...Nie mam watpliwosci ze przez ten czas moj gust filmowy niejako ulegal caly czas przemianą w zwiazku z coraz to wieksza iloscia filmow jakie przyszlo mi ogladac przez ten czas...po drugie niewatpliwie jestem o te 5 lat starszy...Napisze tak. Film ktory uznalaem za arcydzielo patrzacz z uplywu czasu takim filmem nie jest. Mam wrazenie ze w tamtym czasie po prostu potrzebowalem horroru ktory bym uznal za kultowy, a ze Dabbe okazal sie filmem wtedy innym niz horrory z ktorymi przyszlo mi ówczesnie obcowac po prostu najzwyczajniej go wznioslem na wyzyny...Inaczej mowiac moje oczekiwania od filmow (roznych gatunkowo) poprzez te kilka lat wraz z doswiadczeniem w ich ogladaniu weszly na wyzszy poziom, prawdopodobnie bardziej krytyczny...Sluszna ocena dla tego filmu (w mojej opinii) to niestety ale 3/10.