jestem kilka godziin po seansie z tym filmikiem i coz...daje mocno w palnik ze tak to ujme.Turcy stworzyli obraz ktorego dawno mi brakowalo jesli chodzi o horrory.inaczej definiują strach nasi koledzy ze wschodu.to inna bajka niz azjatyckie 'kobiety w czarnych,dlugich wlosach,ktore sie mszczą',ten film straszy 'inaczej'.oczywiscie nic nie mam do horrorow a azjii bo wrecz przeciwnie,ale juz powoli wychodzi mi bokiem te ich straszenie na jedno kopyto.brakuje czegos nowego i oryginalnego.jesli chcecie przezyc film DABBE tak mocno jak ja to zrobilem to zarzuccie sobie owy filmik w nocy,najlepiej samemu w pokoju i ze sluchaweczkami na uszach a gwarantuje Wam drodzy milosnicy filmow grozy,ze bedziecie zaslaniac oczy z przerazenia...obraz ten ryje beret jak malo inny.uwielbiam takie poschizowane miagawki.tworcy tego filmu chyba naprawde sprzedali swe dusze diabłu.choc oczywiscie film posiada takie minusy jak np. troche zabawne czarne duszki pod koniec filmu i nisko-budżetowe efekty to i tak szczerze polecam wsz fanom gatunku.w kolejce czeka jeszcze SEMMUM.jak dla mnie D@BBE to mocne 7.dzieki arielos za wykopanie tego tytuliku.gdyby nie Ty nie mialbym pojecia o takich perelkach! 388@0;););)