nareszcie w kinie! coś na co warto się wybrac oby więcej takich filmów, któe powodują ciary i pozwalają przeżywac daną historię jeszcze długo po seansie, a nie pseudo "intelegenckie filmy" typu baby są jakieś inne LOL.. Helen Miren wymiotła wszystkich! p.s. końcówka filmu pozostawia pozostawia widzowi wybór?.. bo przecież teoretycznie Rachel mogla to ostatnie spotkanie ze zbrodniarzem przeżyć lub nie..
SPOILER. Myślę, że nie przeżyła. Przy poziomie tamtejszej medycyny z nożyczkami wbitymi w brzuch raczej nie miała szans. Zresztą chyba zdawała sobie z tego sprawę, skoro napisała list do tego dziennikarza. Ale jedna rzecz mnie nurtuje. Ona była od niego co najmniej ze 20, 25 lat młodsza. Ona miała 55, on z 80, może nawet więcej. Jak mógł ją pokonać, ja się pytam? Okej, miał nożyczki, ale przecież było to widać, że je ma. Mogła wziąć coś, żeby się bronić, albo nawet rzucić w niego tą strzykawką.
Jedyne wyjaśnienie, które mi przychodzi do głowy, to to, że chciała umrzeć, tak jak David. Pewnie też nie chciała spojrzeć w oczy swoim dzieciom po tym, jak prawda wyjdzie na jaw.
Wspominała, zanim pojechała do domu starców, że nie czuje się pewnie, że "nie jest w formie", najbardziej chyba fizycznie. Przez lata pewnie przestała być na 1. miejscu agentką, stała się matką, babcią. Mnie zadziwiły sceny doprowadzające ją po latach do Chirurga - była logistycznie sprawna, więc agentura w krwi zostaje ;).
Chirurg zaś nie miał życia rodzinnego ani innych rozpraszaczy - pewnie żyjąc nienawiścią, chciał, w swoim mniemaniu, zapłacić pięknym za nadobne i dlatego przez lata trzymał formę.
Paradoksalnie, moim zdaniem ona przeżyła - podniosła się i było widać, że pomimo cieknącej krwi, idzie ku ludziom. Była w szpitalu, gdzie szybko mogła dostać pomoc - i chyba lekarze by sobie z tym poradzili.
A list pisała, gdy nie była pewna, że spotka Chirurga, a raczej pewna, że go tam nie ma... Napisała, wiedząc, że dziennikarz to przejmie. A później niespodziewanie dokończyła sprawę.
To moje wrażenia :)
Ale podoba mi się propozycja, że nie przeżyła, bo nie chciała - intrygująca.