PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1038}

Dawno temu w Ameryce

Once Upon a Time in America
1984
8,2 117 tys. ocen
8,2 10 1 116930
8,8 52 krytyków
Dawno temu w Ameryce
powrót do forum filmu Dawno temu w Ameryce

ktoś mi wyjaśni dlaczego Noodles miał sie zamienić w słup soli (o ile pamiętam tak się wyrazila Deborah), po wyjściu tylnymi drzwiami, gdy spotkali się po 35 latach? tam stał syn senatora, ale co z tego?

użytkownik usunięty
jula86

Chodzi o to,że syn senatora to wykapany James Woods w czasach swojej młododości. Jednocześnie wiemy już na pewwno,że jego bohater żyje a w dodatku zajął miejsce Noodlsa i ożenił się z Deborah podczas jego tułaczki po świecie.

ocenił(a) film na 9

zamienić sie w słup soli oznacza "oniemieć", "osłupieć". Deborah bała się że gdy Noodles zoabczy tego Davida, który czekał za drzwiami, zamieni sie w słup soli, bo rozpozna w chłopaku syna swojego przyjaciela Maxa. Od razu sie domyśli kim jest sekretarz Bailey:D a deborah nie była żoną Baileya tylko jego kochanką;))

ocenił(a) film na 9
jakubbarczyk

Równie dobrze to może być jego syn,który był wynikiem gwałtu...To jest bardziej prawdopodobne,wyraz twarzy oby,pokazuje jakąś niewidzialną wieź...

ocenił(a) film na 7
Paol0

wtedy raczej syn Deborah nie wyglądałby jak młody Max, tylko raczej jak młody Noodles.

ocenił(a) film na 10
Medea_2

Jasne, że syn Baileya wygląda jak młody Max. Chociażby wygląd o tym świadczy. Aby był to syn Kluchy musiałby mieć co najmniej 35 lat, bo tyle czasu dzieli ucieczkę Kluchy od powrotu do NY. Ciekawi mnie co się stało z dzieckiem, które miało się urodzić w wyniku gwałtu. Nic o tym nie ma w filmie, a szkoda...

ocenił(a) film na 10
Arcon_2005

He he, ale masło maślane wyszło w poście powyżej. Byłem pewny, ze pierwsze zdanie brzmi trochę inaczej, hihi. Trzeba by już iść spać...

ocenił(a) film na 10
jula86

To określenie pochodzi z Biblii, którą Noodles czytał we więźniu. Żona Lota nie usłuchała Boga i odwróciła się by zobaczyć zniszczenie Sodomy za co została zamieniona w słup soli. Deborah nakazała mu, żeby się nie odwracał, a on zażartował, że zamieni się wtedy w słup soli.

corporalclegg

też tak to rozumiem. Widać nie wszyscy ogladali uważnie, a może raczej nie powielokroć:)

użytkownik usunięty
velvet_wp_pl

Raczej nie wszyscy znają Biblię i próbują to sobie tłumaczyć w inny sposób. ;)

ocenił(a) film na 10

To w końcu o co chodzi z tym senatorem? W sensie senator Bailey to Max? WTF?!

ocenił(a) film na 10
Kit_Fisto

Braaaavoooo! Fanfary!

ocenił(a) film na 10
rov3r

To kto wylądował w worku na zwłoki? I czemu Nodles zwraca sie do niego per "panie Bailey"? Czemu opowiada mu o Maxie?

ocenił(a) film na 10
Kit_Fisto

Bo Noodles chce uświadomić Maxowi , że ten w jego oczach jest już martwy , a senator Bailey to zupełnie obca mu osoba.

ocenił(a) film na 10
Kit_Fisto

A w którym momencie Max niby zginął? Nic takiego nie widziałem.

ocenił(a) film na 9
slawex1983

Ja nie moge, jak wy filmy ogladacie, ludzie?

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 10
dominik9051

Chodziło mi o akcję, w której upozorowano śmierć Maxa. Zdaje się, że ten moment nie był w filmie pokazany albo go już nie pamiętam.

ocenił(a) film na 9
slawex1983

Był na początku pierwszej cześci

ocenił(a) film na 10
Kit_Fisto

Kit_fisto, proponuje ponowne obejrzenie filmu..
Niezrozumienie sceny dialogu Kluchy z "senatorem Baileyem" jest jak strzelenie samobójczej bramki w ostatniej minucie dogrywki ;>

..albo do poczytania (w razie niemożliwości wygospodarowania 4 godzin wolnego czasu):
http://www.film.org.pl/prace/dawno_temu_w_ameryce.html
http://www.filmweb.pl/topic/1002132/Niestety+-+NUDA%21%21.html
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Kit_Fisto

Nie róbta jajec! Przecież Bailey to właśnie Max, a Noodles zwraca się do niego per pan, aby podkreślić że po tylu latach i po tym co zrobił, jest to dla niego obcy człowiek. Zwracałbyś się po imieniu do człowieka, który zniszczył ci życie i pozbawił środków finansowych? Opowiada mu o Maxie z młodości, bo ten już przecież dla Noodlesa nie istnieje.

ocenił(a) film na 10
Arcon_2005

Coś mi się wydaje, że podczas transmisji niektórych filmów w pasku u spodu ekanu powinno lecieć tłumaczenie scen filmu ;p

ocenił(a) film na 10
chemas

Szkoda słów. Oglądają film w późnych godzinach wieczornych zmęczeni po robocie, przysypiają na nim, a potem mają czelność publicznie wystawiać oceny. To to jakieś skrajne matołectwo. Ja bym się tak wstydził...

ocenił(a) film na 10
Arcon_2005

To prawda :)

ocenił(a) film na 9
Arcon_2005

również się zgadzam

ocenił(a) film na 10
korndddd

Ale zauważ - zrozumieli sceny i poprawili oceny na 10 (założycielka tematu i Kit_Fisto).
Od tego jest to forum, żeby pytać a nie wjeżdżać z butami czy trolować.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
rov3r

To też prawda

ocenił(a) film na 10
rov3r

Pytania zadawane przez kit_fisto to wg. mnie czysta prowokacja. Nie wierzę, że można do tego stopnia nie kojarzyć faktów, no chyba że przez pół filmu śpi w w fotelu. Ale wtedy ogląda się film kolejny raz, a nie zawraca dupę userom filmwebu. Zamiast oglądnąć i samodzielnie pomyśleć to wolą iść na łatwiznę i rąbać pytaniami. Forum jest do wyrażania opinii, tymczasem niektórzy zamieniają je "w sto pytań do". A idź w cholerę z takimi baranami. Przynajmniej potrafią formułować pytania :-o chciałoby się powiedzieć.

ocenił(a) film na 8
Kit_Fisto

szok! :O

ocenił(a) film na 10
Cuala_

mało powiedziane