PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=228227}
7,3 226 tys. ocen
7,3 10 1 226261
6,4 40 krytyków
Deja Vu
powrót do forum filmu Deja Vu

Spodziewałam się interesującego, niebanalnego filmu a bardzo ciekawym zjawisku jakim niewątpliwie jest "Deja Vu". Niestety obejrzałam typowo amerykańską, głupawą bajkę o manipulowaniu czasem.
Jaki z tej bajki morał? Że można wszystko cofnąć? Że wystarczy wejsc w jakąś idiotyczną maszynę, żeby przenieść się w przeszłość?
Rozumiem, że to film z elementami fantastycznymi i, że prawdopodobnie DEJA VU to tylko "złudzenie umysłu". Ale zawsze można pogdybać..."A jeśli nie?" głosi plakat ww. filmu. Spodziewałam się podania tej bajki w sposób bardziej tajemniczy i niewyjaśniony... Bo przecież nigdy nic nie wiadomo.

Reasumując : typowo amerykański sen o walce z terrozyzmem, z tą tylko różnicą, że posługując się szczeliną w czasie pomiędzy przeszłością i przyszłościa. 5/10 Nawet Denzel Washington nic nie pomógł.

ocenił(a) film na 10
Klaudia_4

Widze moja droga, że nic kompletnie nie zrozumiałaś z tego filmu :)

Podstawowa treść filmu jest bardzo prosta, dlatego jestem pewien, że nie zauważyłaś telefonu przy trupie na samym początku filmu, może jakbyś doczytała o tunelu Einstaina Rosera...

W filmie jest mnóstwo takich wątków, które dają do myślenia, a w typowych amerykańskich kinach, o których wspominałaś się nie myśli...
nie było sie koncentrować na walce z terroryzmem, bo napewno nikt nie zwaracał uwagi czy terrorysta zsetonuje prom czy nie, myśle, że każdy próbował dostrzec tych wątków :)

Jakbym mógł to bym ocenił scenariusz na 10 i aktora na 11 :)

Klaudia_4

Że można wszystko cofnąć? Wyszłaś z kina po 30 minutach projekcji? To chyba pierwszy film, w którym nie zrobiono oklepanych chwytów z podróżami w czasie w stylu: dostał gość w twarz w przeszłości więc mu aktualnie pojawiła sie szrama. Nareszcie bez takich bzdur, a odzew widzę odwrotny - spora część ludzi twierdzi, że są dziury w scenariuszu i że bajka ogólnie.

A ja akurat nie przypominam sobie przy innych filmach tego typu tak żywiołowych dyskusji. Tu szuka się klucza... i dobrze to świadczy o filmie.

Liszu

"To chyba pierwszy film, w którym nie zrobiono oklepanych chwytów z podróżami w czasie w stylu: dostał gość w twarz w przeszłości więc mu aktualnie pojawiła sie szrama."

A napis, który widnieje po tym jak koleś go w przeszlosci ułożył? :)

Film ogólnie nie jest zły - żeby było jasne jakie mam podejście, ale jest sporo śmiesznych wpadek (typowych dla takiego kina).

Jedną z nich może być sprawa najechania laserem na monitor tak, że laska zobaczyła to w czasie, który tam był widoczny. Co ma do tego monitor? Chyba, że to taki specjalny, że można przez niego tam się dostać, to po cholerę w takim razie te kabiny do przesyłania ludzi czy przedmiotów itp.

A wogóle to najpierw się upierają, że nic żywego tam nie przelezie, potem koleś się przemieszcza, pistoletu mu nie dają i ubrań, żeby był lekki, a wcześniej nie wiedzą czy wogóle kartka papieru przelezie.

itp. itd.

ocenił(a) film na 4
zijacek

Podejście do czasu ciekawe, ale cały film niesety jest przeciętniacki.

zijacek

wg mnie wszystko było wyjaśnione :)
nie ogladalam AZ TAK uwaznie, ale... powiedzieli, ze promieniowanie ( z tego laserka) może przełazić... nie czepiajmy sie monitora, bo przeciez cala ta 'zabawka' jest równie nieprawdopodobna ( a to film sci-fi jakby nie patrzec)
nie mogli ujawnic, ze jednak ludzi mozna przenosic (albo nie probowali) bo wiecej os by chcialo i by namieszali za bardzo ;P tajemnica panstwowa;)

justa_19

oo, a tu znalazłam ciekawą rzecz;) http://film.onet.pl/1,4,8,27031513,74660223,1311314,0,forum.html
(a tak ogólnie to sama się zdziwiłam, ze film mi się podobał, chociaz z reguły nie lubie amerykanskich,sensacyjnych,sci-fi,z denzelem itd..;)ale obejrzec z przejemnoscia i zapomniec-akurat:)

ocenił(a) film na 4
justa_19

Justa, wlasnie S-F obliguje do prawdopodbienstwa i wairygodności. Nie maieszaj SF z fantasy, gdzie wszystko jest możliwe.
A tak w ogóle thriller z elementem SF, a nie SF.

fidelio

Znasz twórczość Dicka (jedną z ważniejszych osób SF)? Podróże w czasie i zmiana torów wydarzeń to jeden z jego charakterystycznych tematów. Także nie możesz mówić, że SF ma być prawdopodobne. Jeśli już, ma być teoretycznie możliwe. A takie podróże w czasie wg teorii Einsteina są możliwe. Tylko nie wiemy, czy wylądujemy w tym samym wszechświecie, czy jakimś równoległym.

A fantasy to raczej z elfami mi się kojarzy i magicznymi sztuczkami.

Pozdrawiam

nn3dx

Dodam tylko offtopicowo, że podobnie ma się teoria podróży międzygwiezdnych. W obu przypadkach teoryzuje się o zakrzywianiu czasoprzestrzeni i tworzeniu tuneli, jednakże operacja taka wymaga ogromnych energii i na dzień dzisiejszy człowiek nie dysponuje takimi źródłami (być może pracuje się nad takimi rzeczami gdzieś w jakiś laboratoriach ale póki co nic o tym nie wiadomo). Wracjaąc do filmu, może na przesłanie kartki starczyłoby wylączenie całego miasta ale wątpię, żeby przy podobnej ilości energii mogli przesłać człowieka.

ocenił(a) film na 4
angalo

naukowcy pracują nad czysta energią. Być moze w niedługim czasie bedziemy potrafili uzyskac olbrzymie ilości energii prawie z niczego.

ocenił(a) film na 4
nn3dx

nn3dx o tym własnie samym mowilem, prawdopodbne czyli teorteycznie mozliwe. Dicka uwielbiam.

Po prostu SF opiera się o pewne mozliwe rozwiazania i przeiwdywania techniczno-spoleczno-naukowe. Fantasy natomiast operuje basniowym konceptem.