PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=228227}
7,3 226 tys. ocen
7,3 10 1 226261
6,4 40 krytyków
Deja Vu
powrót do forum filmu Deja Vu

mam pytanie odnośnie dwoch scen:
1) jak denzel śledził tego terroryste to zobaczył rozwalona karetke i cały dom tego terrotsysty, jakim prawem sie to stało skoro dopiero jak on sie przeniosl w ten wymiar to to sam zrobił
2) podczas przeszukiwania domu claire zobaczył ten napis na lodówce.
Jakim cudem skoro on sam to pozniej ulozył??

ocenił(a) film na 7
byku87

Czasem ciężko to ogarnąć
Jak tłumaczyli mu tamci naukowcy, ze jeżeli spowodować zachwianie linii czasu to powstanie nowa linia, a stara albo zmieni sie albo wo gule zniknie. Czyli jak Danzel się przeniesie do nowego wymiaru to w starym nadal będzie istniał Tak więc kiedy Danzel przeniósł sie do przyszłości, czyli do innego wymiaru, to ten stary wymiar nie zniknął tylko istniał dalej. Czyli jeśli on zostawił wiadomość w nowym to, to będzie i w starym. Jak pierdyknie karetką w przeszłości, to w przyszłości karetka będzie w domu. Mam nadzieje ze nie pogmatwałem za bardzo da się to zrozumieć :)

ocenił(a) film na 10
byku87

Faktycznie trochę pogmatwane ale dobry film

ocenił(a) film na 10
byku87

wystarczy troszeczke sie skupic... i najprosciej wytlumaczyc to w sposob taki: przyjmij ze to co działo sie do czasu az Denzel sie przeniósł jest przyszłoscia, a to co działo sie po tym jak sie przeniosl terazniejszoscia, mowa jest tam również o jego odciskach w domu kobiety (a uzywal rekawiczek) jednak byl tam juz wczesniej /po przeniesieniu sie...;)

ocenił(a) film na 7
MeeQs

ale ponieważ, śledząc tego terrorystę, widział tą rozwaloną karetkę w ścianie, świadczy to o tym, że już wcześniej przenosił się w przeszłość, ale nie udało mu się uniknąć katastrofy tego promu i śmierci tej dziewczyny

ocenił(a) film na 10
shaunshaun

bo tu chodzi wlasnie o ten wielobiegunowy wymiar czasu... tzn ogolem prawda jest taka heh trudno jest tu dojsc do jakiegos sensownego wniosku :) tak czy inaczej film swietny ;)

byku87

2) on zobaczyl ten napis w terazniejszosci (czyli w przeszlosci ktos go zrobil) i tak sie sklada, ze to on tylko, ze dopiero pozniej zostalo pokazana w jaki sposob

angieNG

1) To jest film i chyba o to w tym chodzi. Nie da sie wszystkiego sensownie ułozyć. Ja jak zobaczylem karetke za 1 razem a potem za drugim jak nim jechał to było juz wiadome. Chcieli pokazać wielowymiarowe i nie da się tego wytłumaczyć. Ja tak to odbieram pozdrawiam

exero

Szkoda , bo np. teoria "światów równoległych" jaką zastosowano np. w "TimeCop" z Van Damme'm ( nie śmiejcie , tamten film naprawę mi się podobał ) byłaby bardziej realistyczna i prawopodobna . Teoria ta polegała na tym , że DWA TE SAME ELEMENTY nie mogły sie znaleźć w swoim bezpośrednim zasięgu bo w razie gdyby sie zetknęły uległyby destrukcji . Tutaj zastosowano jakiś skomplikowany mechanizm o "zakrzywianiu" linii czasu .

SPOILER
Ale ten motyw , jak zidentyfikowali na moście faceta , który podłożył ładunki na promie był naprawdę niezły . Chodziło o to , że Doug podejrzewał , że ten gość ( Caviezel ) dokonał rekonesansu na moście przed podłożeniem bomby w tym samym dniu , w ktorym zaginął jego partner . Skierowali kamery tej super-maszynki do odczytywania zdarzeń przeszłych od momentu kiedy Doug po raz ostatni widział kumpla do właśnie tego mostu i BINGO - znaleźli gościa . Ale głupie było to , że odbywało się to w tym samym czasie ( nie chodzi mi o datę tylko o DOKŁADNĄ GODZINNĄ PORĘ tamtego dnia ) - w efekcie wyszło na to że terrorysta zabił kumpla Douga . Tutaj juz przedobrzyli bo taka szansa że jedno zdarzenie wiąże się w ten sposób z drugim jest jak 1 do 1000 000 000 . Trochę to głupie , ale film i tak OK .

Czy tak było ? Bo film oglądałem bez lektora . :D