PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=228227}
7,3 226 tys. ocen
7,3 10 1 226130
6,4 38 krytyków
Deja Vu
powrót do forum filmu Deja Vu

nie do konca rozumiem zakonczenie filmu - czemu doug si,ę zamyślił, potem zaśmiał i powiedział - Nie ??? Przypomniał coś sobie ? rozpoznał Claire ?

trinity90

nie do konca rozumiem zakonczenie filmu - czemu doug si,ę zamyślił, potem zaśmiał i powiedział - Nie ??? Przypomniał coś sobie ? rozpoznał Claire ?
proszę o odpowiedz

ocenił(a) film na 10
trinity90

wedlug mnie najprostrzym wyjasnieniem jest tytuł:)
tak, wydawalo mu sie ze poznał Claire :) a raczej miał jakąs swiadomość ze
Claire miala zwiazek z jakimis wydarzeniami, ktorych on brał udzial.
ale poniewaz nie pamietal tego, uznal to za zwykle zludzenie - stąd ten jego usmiech i zaprzeczenie.
taka jest moja teoria:) jednak razem z toba zaczekam na opinie innych użydkownikow - moze beda mieli cos lepszego do powiedzenia^^.

ocenił(a) film na 7
Rinoa

owszem nasz główny bohater doznał Deja vu, i cały film sprowadzał do tego jednego wydarzenia. W podświadomosci czuł, ze już z kiedyś spotkał Claire i z tąd jego uśmiech. Myśle, że kazdy z nas keidyś czuł coś takeigo, że już kiedyś to widział, słyszał lub znalazł sie w takiej sytuacji. Właśnie końcówka filmu mówi o Deja vu, a cały film opowiada jak to działa. Oczywiście, nie mowie tu, ze każdy z nas cofa się w czasie a gdy wróci do teraźneijszości, wydaje mu sie, ze już kiedys to robił. Chodzi tu raczej o te dwa równoległe czasy, o których mówi jedna z agentek(przy tej maszynie czasu) że występują dwa biegi czasu, możliwe że żyjemy na obydwóch liniach, i odczuwamy lekką świadomość, tego co dzieje się na jednej i drugiej "osi" czasu... ale to raczej założenie reżysera, bo naukowe założenie jest takie, że Deja vu jest wynikiem tego o czym kiedyś śniliśmy ;]...

muse_2

a nie bylo w tym filmie zalozenia, ze 'poprzednia' linia czasu ulega zniszczeniu? wiec jakie rownolegle osie?

muse_2

a nie bylo w tym filmie zalozenia, ze 'poprzednia' linia czasu ulega zniszczeniu? wiec jakie rownolegle osie?

ocenił(a) film na 7
Pamato

ulega znieszczeniu jeśli spróbujemy coś zmienić(tak jak to było w filmie) a ogólnym założeniem rezysera były włąsnie dwie "osie" czasu płynące jednocześnie i po cofnięciu się w czasie, nie lądujemy na "osi" na której dotychczas żyliśmy i ansze życie sie toczyło, lecz lądujemy na tej "drugiej" równoległej, tam zmieniamy przeszłośc i już nie wracamy na poprzednią "oś" i żyjemy dalej, i nadal wiemy, ze ejst druga równoległa "oś" zcasu... świadczy o tym właśnie zakończenie, wiemy, że Doug z "pierwszje osi czasu" zginął chcąc ratowac ludzi przed wybuchem. I kidy Clair jest już bespeiczna widzi Douga z tej "drugiej osi czasu", który nie ma pojęcia o tym, że on sam z "pierwszej osi czasu" cofnął się na "drugą oś czasu" i uratował wsyztskich. ale ma lekką siwadomość, i wydaje mu sie, ze keidyś już spotkał Clair, noi mamy DEJA VU ;D ja przynajmniej tak to rozumuje, ale w to nie wierze... ciekawe by było, gdyby naparwde był rónoległy świat na którym, zyje drugi ja hehe ;] ale tak wynika z tego filmu ;D (użyłem troche przenośni, bo ianczej nie potrafiłem etgo wytłumaczyć, mam nadzieje, ze sie nie pogubicie)

ocenił(a) film na 7
muse_2

a i jeszcze jedno bo sam sie zamotałem jesli chodzi o to niszczenie, to nie niszczy sie ta druga oś czasu, tylko historia(przeszłość) która była na niej zapisana, i którą ktoś zmienił... a i co do tej przeności to ta "druga oś czasu" chodziło mi raczej o "przeszłóść" tylko chciałem tak bardziej obrazowo...

ocenił(a) film na 8
muse_2

A ja mam pytanie odnośnie początku filmu, kiedy Doug był w domu Claire Kuchever w zlewie był "szmata" z krwią :D następnie w koszu waciki po opatrunku i jego ślady w całym domu, skąd wzieło się to wszystko skoro to wydarzyło się przed tym jego przeniesieniem w czasie. Wielkie dzięki za wytłumacznie mi tego :D

John_Abruzzi

poczytaj te topici to dowiesz co ludzie sadza na ten temat:
http://www.filmweb.pl/topic/577844/Dla+tych+co+ogl%C4%85dali+-+jak+my%C5%9Blicie +.html
http://www.filmweb.pl/topic/634322/Wymagaj%C4%85cy....html
a potem sam wyciagnij wlasne wnioski....

John_Abruzzi

Bo nie cofnął się jeden raz a dwa :) Za pierwszym razem mogło mu coś nie wyjść, np. zginął na promie zaś drugi Denzel prowadził dochodzenie (zginął na koniec filmu). Tak więc mamy jakby 3 Denzeli :)

ocenił(a) film na 9
ostap81

a kto powiedzial ze on zginal na promie??

ocenił(a) film na 7
Tygulka

osobiście uważam, że nie da się tego jakos normalnie wytłumaczyc. poprostu musimy założyć, że wsyztsko co siezdarzyło ma jakaś przyczynę. Wiem, ze podam torche śmieszny przykład(i dziecinny) ale w 23 części harrego pottera
zabieg z czasem został w filmie świetnie przedstawiony. Mamy jakieś zdarzenie w filmie, a po cofnięciu się naszych bohaterów, okazuje się, ze oni sie do tego przyczynili np. w tedy keidy Hermiona rzuca kamieniami w Harrego w domu Hagrida, trafia go w głowę a także w wazon i w ten sposób wyjasnia się kto w przeszłości rzucał tymi kamieniami, to byłóa Hermiona. tak i w Deja vu możemy doświadczyć takeigo zabiegu, popsortu Doug był odpowiedzialny za to co zobaczył w domu Cleair zanim wyruszył w przeszłość by uratowac właśnie Cleair

muse_2

brawo dla tego osobnika, polac mu, dobrze prawi ;)