'Aishwarya Rai i Hrithik Roshan zostali pozwani do sądu za zbyt obsceniczny pocałunek w tym filmie' nie rozumiem dlaczego? to był zwykły pocałunek filmowy. zakazane są w Indiach tego typu sceny?
piosenka Madhuri Dixit z filmu ''Khalnayak", ktora nosi tytul 'Choli ke peeche kya hai", czyli "Co jest pod moja bluzka zostala w ogole zbanowana w niektorych stanach indii, jako za bardzo obsceniczna. A byl to bodajze 90ktorys...noooo moim zdaniem jest to bardzo naciagane i pelne hipokryzji, wiecej seksu bylo np w 'Shut up&bounce' z Dostany, gdzie zarowno John Abraham jak i Shilpa Shetty sa prawie nadzy....szczegolnie John...ten teledysk ogladalam z wypiekami na twarzy :D
Ponieważ jest u nich taka religia(hinduizm), że nie można całować się publicznie, niestety nie jestem hinduską, więc tak szczegółowo to nie wyjaśnię.
na te kilkanaście filmów bollywood, które widziałam jeszcze nie zaobserwowałam żeby bohaterzy się całowali.. nawet gdy grają małżeństwo. to nie hollywood, gdzie idą do łóżka pierwszego dnia, drugiego mówią kocham, a trzeciego miłość im przechodzi.
Hmm.. dziwny ten pozew, bo ja widziałam wiele filmów Bolly - jak na Bolly oczywiście - z całowaniem się, że tak powiem, nawet bardziej "całuśnym";) [to np. te stare z Aamirem Khanem, ale i inne], choć takie produkcje są oczywiście w mniejszości. Kiedyś w jednym z wywiadów SRK mówił, że politycy chcą w Indiach zakazać palenia papierosów na ekranie, dlatego nie wątpię, że mają kolejne głupie pomysły, ale wydaje mi się to trochę bez sensu;) Może ktoś poczuł się urażony? Chciałam sprostować wypowiedź Allasie, publiczny pocałunek czy nawet obściskiwanie się, trzymanie za rękę w Indiach nie są kwestią hinduizmu, tylko obyczajowości, i takie rzeczy są tam niemile widziane, zwłaszcza poza dużymi miastami, i można dostać za to mandat jeśli ktoś to zauważy i doniesie policji. Ale czepianie się tego w filmach, zwłaszcza takich jak "Dhoom"? Gdzie na każdym kroku widać bohaterki w biustonoszach i spódniczkach mini?:) Mogli doczepić się właśnie tego, bo według mnie jest to o wiele mniej stosowne niż pocałunek ZAKOCHANYCH przecież w sobie bohaterów:) może wtedy Bolly wróciłoby do korzeni i przestało się w kwestii ubioru wzorować na najtandetniejszych amerykańskich filmach;)) No i to taka trochę hipokryzja, pozwalać na obleśnie gołe i wcale nie pociągające klaty (naprawdę...) w takiej "Dostanie" czy innych albo na wspomniane wcześniej mini, a czepiać się pokazaniu na ekranie pozytywnego przecież uczucia, zwłaszcza że pocałunek nie był naprawdę pierwszym w indyjskich filmach, a do tego wcale nie obscenicznym - pozywający mógłby wszak przyjrzeć się znajdującym się w jego kraju zabytkom związanym z religią hinduistyczną... :)
No niestety w Indiach jest zabronione całowanie się publicznie, więc i w filmach również jest to zabronione. I to nie chodzi już tylko o hinduizm, bo w Indiach jest także dużo muzułmanów (np. Shahrukh Khan jest muzułmaninem jakby ktoś nie wiedział) a w Islamie zabronione jest całowanie się przed ślubem, a rzadko się zdarza, że aktorzy to małżeństwo, a nawet jeśli to i tak nie bardzo mogą się afiszować ze swoją miłością publicznie.
akurat w przypadku Shahrukha jest tak że oficjalnie od początku zaznaczał że nie będzie się całował na ekranie bo ma żonę, i jeśli musiałby się całować na ekranie żeby pokazać miłość bohatera to nie jest takim dobrym aktorem jak myśli że jest. I to cenię w nim i filmach z Bollywood że nie ma seksu w każdej scenie ; )