PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=253400}
6,5 254  oceny
6,5 10 1 254
Diên Biên Phu
powrót do forum filmu Diên Biên Phu

Ten film bardzo dawno temu oglądałem w TVP. Najwyższa pora by nasza publiczna telewizja przypomniała ten ciekawy wojenny i historyczny obraz. Dramat, który rozegrał się w dolinie Dien Bien Fu, w której zginęli prawie wszyscy francuscy legioniści można by skonfrontować z innym obrazem o tej tematyce - amerykańskim "Byliśmy żołnierzami" - wszak walki toczyły się prawie w tej samej scenerii a historycznie prawie w tym samym miejscu. Ponadto ta francuska produkcja tak bardzo się nie zestarzała i młodzi miłośnicy kina wojennego mieli by prawdziwą ucztę...

wydziedziczony

Wczoraj był na TVP Historia.

ocenił(a) film na 8
miotacz plomieni

No wczoraj. Produkcja 1992 rok - w polskiej TV w 2021 ... 30 lat!
I tak dzięki TV Historia za ten film, ale ile jest jeszcze filmów, które gdzieś tkwią albo takich, które teraz można by kupować "na wagę". Dlaczego nie ma dziesiątków filmów z Fernandelem, Delonem. Starych amerykańskich westernów i tak można by ciągnąć listę.

ocenił(a) film na 10
kkutz

Był znowu na TVP Historia

ocenił(a) film na 4
wydziedziczony

Wczoraj obejrzałem jeden film po drugim i jeden z drugim (poza kontekstem historycznym) nie ma nic wspólnego . Być może film dobrze oddaje realizm francuskich zmagań w Dien Bien Phu, ale poza tym klimatem beznadziejności i nieuchronnej klęski w tym filmie nie ma nic. Żadnej akcji (i w tym chyba jest najwięcej realizmu), żadnej fabuły, żadnej intrygi, nawet główne postacie są płaskie i pokazane tam jakby były co najwyżej postaciami epizodycznymi tylko przez kaprys reżysera powracającymi w kolejnych scenach na ekran. Śpiewaczka? Przychodzi, śpiewa, pokazuje się w kilku nic nie wnoszących scenach, śpiewa jeszcze raz i wychodzi. Jej brat? To samo. Przedstawia żołnierzy Dziennikarzowi, a potem dwie godziny siedzi w okopie i pustym wzrokiem patrzy przed siebie. Dziennikarz? ten przynajmniej coś robi, gdzieś się kręci, ale jego działania nie mają żadnego wpływu na to co się dzieje wokół. Jego postać, jest tylko po to żeby inne postacie mogły wypowiedzieć kilka zań o sytuacji na froncie. I to tyle. Zero akcji, zero fabuły, zero niczego. Być może właśnie dlatego film dobrze oddaje klimat tej wojny, ale według mnie to jeden z najnudniejszych filmów wojennych jakie widziałem. Byliśmy żołnierzami jest bardzo amerykańskim filmem. Biegną, strzelają, jest dramat, jest napięcie, są bohaterowie, których poznajemy i którym kibicujemy, jest ten background, żołnierze są waleczni i niezłomni, a nad wszystkim amerykańska flaga powiewa, ALE podczas tego filmu ani razu nie pomyślałem: kurde jak to się wlecze, niech w końcu tego kolesia zastrzelą to film się skończy, jak długo jeszcze? Przy Dien Bien Phu ostatnie pół godziny to było czekanie, aż "główny" bohater zginie i SPOILER wielkie rozczarowanie, że przeżył.