PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5033}
7,0 5,9 tys. ocen
7,0 10 1 5940
7,6 26 krytyków
Diabeł
powrót do forum filmu Diabeł

To pierwszy film, który pozwolił mi na wkroczenie w świat Żuławskiego, ale przeżyłem ten szok i film zrobił na mnie nie małe wrażenie, mimo to zanim sięgnąlem do następnego jego dzieła musiałem przez jakiś czas odetchnąć!!! Najwspanialszą role ma tu oczywiście Wojciech Pszoniak, pomistrzowsku zagrał diabła, chyba najlepiej na świecie! Ciekawa historia, wspaniałe mroczne, przesiąknięte najgorszymi najbardziej wulgarnymi, a nawet z perwersjami erotycznymi - spowodowały, że i ta wizja stała się dla mnie czymś wyjątkowym. Niechce się jednak rozpisywać, bo sam mały człowieczek taki jak ja jest zagubionym w umyśle Żuławskiego, ale nie martwie się bo mój nie lepszy jest, ale jeszcze go świat nie poznał.

użytkownik usunięty
mario790___

i niech go nigdy nie pozna ...i tak świat jest wystarczjąco dziwny . A z takim dramatycznym podejściem do świata trzeba walczyć i nauczyć sie zauważać te wszystkie małe i wielkie cuda naokoło. Kiedyś uwielbiałam dramaty były takie niebanalne i inteligentne , ale byłam nieszczęsliwa. A dzis widzę , że to taki etap niedojrzałości i trzeba go przejśc jak odrę , ale nie pozwolić by dalej nas dręczyła. trzeba uczyć się być szczęsliwym (trudne) , a nie nieszczęsliwym (banalnie proste) , po to mamy zycie . Ale pan Żuławski jeszcze przez to chyba nie przebrnął . Może dobrz e, że go Sophie rzuciła , może go to otrzeźwi ;) pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z samym sobą ;)

użytkownik usunięty
mario790___

Tak...Właśnie jestem świeżo po obejrzeniu "Diabła" i jestem w niemałym szoku,kurcze,ten film jest naprawdę mocny :) Oglądaliśmy go na zajęciach z filmoznawstwa, ale nie wszyscy wytrzymali do końca.Wytrwałam :) Pewnie będę miała koszmary. Ale tak poważnie, to jakaś koszmarnie perwersyjna ala baśń - zamki, zakonnice, lasy, opętani i opętane na każdym kroku, morderstwa, orgie, zwłoki, kazirodztwo, gwałty, poronienie, dużo krwi - wszystko tu jest. Zwolennicy klimatycznych horrorów znajdą coś dla siebie. Natomiast film stawia też poważne pytania: skąd zło? Jak daleko może sięgać ludzka amoralność. Wszystko jest przejaskrawione i podane do potęgi entej, jednak warto się głębiej nad tym zastanowić. Polecam wszystkim o mocnych nerwach.