7,0 6,2 tys. ocen
7,0 10 1 6161
7,8 25 krytyków
Diabeł
powrót do forum filmu Diabeł

Obejrzałam go tylko dlatego, że w programie zobaczyłam hasło "horror polski" do tego stary i byłam strasznie ciekawa co mogło im wyjść z takiego połączenie (ogólnie nie lubię i nie oglądam polskich filmów). Zupełnie nie wiedziałam o czym jest, ale liczyłam na coś typowo z tego gatunku, a tu niestety figa z makiem. Ogólnie sama koncepcja filmu nie jest zła i ma ciekawe zakończenie, ale jest wyjątkowo za długi i nudnawy. Do tego nie mam pojęcia po co było wyraźnie zaznaczone, że chodzi o Polskę, historie i sytuacje polityczną, temat uniwersalny, wiec mógł taki zostać. Gra raczej teatralna, czego nie znoszę w filmach, zbyt uwypuklone emocje i reakcje, sztuczne ruchy. Z początku miałam wrażenie że oni wszyscy są jacyś chorzy psychicznie, albo opętani i to właśnie będzie głównym tematem. Ta od połowy jakoś zaczyna to wszystko trochę słabnąć i nie jest już takie udawane i teatralne. Do tego wszystkiego nadmuchana otoczka, w której tak naprawdę nic nie ma , albo jest mocno schowane. Kontrowersyjny to on też nie jest, może kiedyś był, ale i tak musiałabym się nieźle doszukiwać takich rzeczy. I jeszcze ten dźwięk, tragedia, tło głośne, a dialogi ciche i niewyraźne, wyjątkowo męczące.

dkf

dla mnie to nie jest horror w klasycznym rozumieniu tego pojęcia-ma tylko elementy horroru.Jest taki podgatunek horroru nazywany "slasher" gdzie bohater morduje ludzi przy pomocy róznych narzędzi,tutaj jest to szabla i brzytwa ale jest to tylko element a nie ogólna koncepcja.Film warto obejrzeć bo ma on charakterystyczne dla Żuławskiego cechy-nadekspresja aktorska,ataki epilepsji,dziwaczne sceny.Zauwazyłem też dwa akcenty komediowe-taniec diabła w wykonaniu Pszoniaka(ciekawe kto opracował choreografię hehe) i scena pojedynku na pistolety gdzie karzeł na pytanie Jakuba "za co ty mnie tak nienawidzisz" odpowiada- "bo jesteś taki duży" to mnie bardzo rozbawiło.Jednak film jest nierówny i zdecydowanie najlepsza jest końcówka.

ocenił(a) film na 7
ganz74

Karzeł i ładne aktorki to jedyne dobre strony tego filmu.

ocenił(a) film na 8
dkf

Nie wiedziałem, że ten portal dostarczy mi tylu chwil pełnych uśmiechu. Można boki zrywać kiedy czyta się większość opinii. Najpiękniejsza jest ta niezdarność w sklejaniu zdań chaotycznych.