Diabeł

Devil
2010
6,1 50 tys. ocen
6,1 10 1 49647
5,3 10 krytyków
Diabeł
powrót do forum filmu Diabeł

6/10

ocenił(a) film na 6

Film niby poprawny, ale zakończenie trochę zbyt... amerykańskie? Całość ogląda się całkiem przyjemnie i widz spodziewa się jakiegoś porządnego twistu w końcówce. I może zaskoczenie jest, ale nie do końca w takim sensie, jakiego byśmy się spodziewali. Wiadomo było, że historia policjanta i ludzi uwięzionych w windzie musi być jakoś połączona, ale motywy działania diabła i sam motyw przebaczenia w końcówce dla mnie były trochę cringeworthy.

Poza murzynem w windzie, który zagrał wyjątkowo sztywno, nienaturalnie, większość spisała się OK pod względem aktorskim. I tak najbardziej naturalną postacią wydawała się jednak ta policjanta. Kiedy światło gaśnie i wraca w windzie, można kilka razy podskoczyć. Klaustrofobiczny nastrój udziela się widzowi i pod tym względem winda wypadła całkiem nieźle (choć i tak zdecydowanie bardziej pod tym względem podobała mi się kanadyjska krótkometrażówka "Elevated" z 97 roku - w ogóle zresztą był to ciekawszy film). A jednak miałem niekiedy wrażenie, że postępowanie bohaterów bywało nienaturalne - oczywiście od początku na tapetę wychodzi ten luźny, amerykański styl bycia tych ludzi i jakieś dziwne zaczepki w kierunku pozostałych. Tak łatwo szukają dziury w całym... w pewnym momencie zaczęło mnie to trochę denerwować.

Niemniej, zakończenie trochę dla mnie popsuło ten mimo wszystko ciekawie rozwijający się film. Nie tak wyobrażałem sobie w nim rolę diabła i że tak łatwo go będzie można wykiwać... Ostatecznie zabrakło takiej namiastki prawdziwego zła.

Moja ocena: 6/10.