Diabeł

Devil
2010
6,1 50 tys. ocen
6,1 10 1 49648
5,3 10 krytyków
Diabeł
powrót do forum filmu Diabeł

Tak jak w temacie. Dziwi mnie tak niska średnia, owszem, arcydzieło to nie jest, ale pokażcie mi lepszy, który powstał w przeciągu ostatnich 2-3 lat.

ocenił(a) film na 7
CypherR

paranormal activity;) a co do 'Diabła", to chyba bardziej thriller niż horror. I dlatego zwolennicy filmów gore, żywych trupów, odciętych głów i siekanych kończyn mogli jednak czuć pewien niedosyt.

CypherR

świetny film, polecam

ocenił(a) film na 5
CypherR

na przykład "Piła 7", przynajmniej nie gasili światła w fajnych momentach!! :)

ocenił(a) film na 7
dead_evil

No dobra, zapomniałem o Paranormal Activity :P, mimo wszystko jednak, jest w czołówce. Scenariusz całkiem sensowny, trzyma we względnym napięciu ( no dobra.. bardzo względnym), brakuje jakiś dobrych jump scenek i ogólnie niezbyt straszny. Jednakże, horror nie zawsze musi być straszny, mimo wszystko, nadal jest czołówka horrorów ostatnich lat. Wynika to w dużym stopniu z niskiego poziomu horrorów, ale daję to 7, na zachętę ;P

dead_evil - no masz rację, nie gasili światła w fajnych momentach, bo nie było ich po prostu kiedy gasić :). Piła to odgrzewany kotlet bez krzty inwencji, w kółko maglowanie tego samego( z każdą częścią coraz bardziej naciąganego) scenariusza... ale to przecież wszyscy wiedzą.

ocenił(a) film na 5
CypherR

masz rację , że odgrzewany kotlet, ale ja raczej nie skupiałam się na fabule Piły bo ciągle powtarzają to samo, obejrzałam ją bo czekałam na sceny obrzynania, torturowania itp. i co do tego 7 część zachowała poziom. Nie obchodziła mnie żadna fabuła

ocenił(a) film na 7
dead_evil

Paranormal activity to jakaś porażka, ten za to jest zupełnie przyzwoitym filmem. A rzeczywiscie dobrych horrorów ostatnio jak na lekarstwo.

CypherR

No wybacz, ale to że jest to jedna z lepszych produkcji tego gatunku ostatnich lat nie znaczy, że mam wystawiać od razu 10/10. Dałem 6 bo na więcej wg. mnie Diabeł nie zasłużył.

ocenił(a) film na 7
CypherR

też zgadzam się z tym co napisałeś... ktoś napisał "Paranormal Activity" to aż się sam zastanowiłem dlaczego(?) przecież tego nie da się oglądać... Poważnie mówiąc zasługuje na ocenę 7, co raz trudniej jest nakręcić dobry horror, który nie byłby ogólnie krytykowany.

ocenił(a) film na 7
pyniu85

pulpet510- a gdzie ja napisałem, że film zasługuje na 10/10 ? Napisałem, że niezły, najlepszy nawet, ale biorąc pod uwagę tylko ostatnie kilka lat, z braku laku, dla fanów horrorów pozycja obowiązkowa.

pyniu85- dokładnie, horrory już nie straszą tak jak kiedyś...ech czasy, gdy było się 6 latkiem oglądającym hurtowo filmy, typu "Maglownica" nigdy nie wrócą :(.

ocenił(a) film na 7
CypherR

hehe dobre:) Nawet takie horrory jak "Lśnienie" czy "Egzorcysta" nie mają szans z "Paranormal Activity"... nawet obejrzenie filmu, którego już nawet sama nazwa odstrasza...("Ludzka Stonoga")..mądrzejszych ludzi odstrasza...

ocenił(a) film na 8
CypherR

jak dla mnie bardzo dobry film, może nie typowy horror,ale trzyma w napieciu, fabuła ok,krew jest ale nie sika non stop,zakonczenie tez dobre.Polecam,bo warto.

CypherR

Ja się zawiodłem na tym filmie, a to dlatego ze spodziewałem sie filmu, który bedzie utrzymany w klimacie Adwokata diabła (ten z kolei zrobil na mnie wrazenie, bo przypomina mi "Mistrza i Małgorzatę"). Niestety, Devil zły nie jest, ale jest dość przeciętny.