Diuna: Część druga

Dune: Part Two
2024
8,1 137 tys. ocen
8,1 10 1 137355
7,7 76 krytyków
Diuna: Część druga
powrót do forum filmu Diuna: Część druga

Czym do licha żywią się czerwie? Coś tak gigantycznego musi zjadać równie ogromne ilości żarcia , a Arrakis to przecież pustynia niemal pozbawiona życia. Drugie - Vladimir Harkonnen miał wokół siebie ciekawą aparaturę, dzięki której mógł się unosić i która chyba trzymała go przy życiu - czy poza tym, że był spasiony, był jakimś inwalidą? Mocno schorowany? I trzecie - w filmie o roli przyprawy jako substancji pozwalającej nawigować w kosmosie dowiadujemy się raczej niewiele. Czy w książce było opisane w jaki sposób się to odbywało? To dość ciekawy temat.

dium210

filmu nie oglądałem niestety jeszcze (obecnie mam prywatnie dość ciężki czas) ale czytałem książkę - z tego co pamiętam było to związane z przyprawą która była jakoby pożywieniem i częściowo odchodami czerwia (chodzi tu o stan larwalny), dla utrzymania czerwi kluczowa była pustynia (książkę czytałem parę lat temu skomplikowana) (jeszcze dla tych co piszą że 1 nudna - Vilneuvee ma określony styl opowiada obrazami które zastępują dialogi - i robią klimat, ale z tego co słuszę to 2 dynamiczniejsza, ktokolwiek ocenia ten film na 4, 3 np leszy 2 - to zwykły troll)