Powiem krótko: świetny film. Doskonała muzyka, motyw przewodni jest wprost genialny. Kreacje postaci iście mistrzowskie, choć od czasu do czasu mogą się zdarzyć pewne uproszczenia. Fabuła ciekawa i trochę przejaskrawiona, dobrze widoczne są odwołania do "Za garść dolarów" Sergio Leone (bo wątpie aby Corbucci nawiązywał do, wyśmienitego trzeba dodać, "Yojimbo"). "Django", mam wrażenie, polemizuje z dziełem Leone, pokazując nieco podobne wydarzenia jak i bohatera w bardziej krzywym i negatywnym zwierciadle. Bardzo dobry jest motyw trumienny, szkoda tylko, że tak szybko (a nawet, szkoda, że w ogóle) wyjaśniony.
Podsumowując, "Django" to ok. 90 min., westernowej rozrywki na wysokim poziomie, podanej w pokrętnym oraz odrobinę więcej niż trochę brutalnym spaghetti. Rozrywki niegłupiej i zapadającej w pamięć trzeba dodać.
Motyw z trumną chwycił mnie za serce, genialnie pomyślany, choć jako weteran tego gatunku filmowego od początku podejrzewałem, kim okaże się "przyjaciel" Django (i zgadłem). Okaleczenie dłoni, odcięcie ucha czy też finał na cmentarzu zapadają na długo w pamięć. Nic, tylko oglądać. Szkoda tylko, że polskie wydanie Django na DVD jest strasznej jakości... No nic, czekamy na edycję specjalną :D
Dzięki, że mi napisałeś o wydaniu DVD, bo miałem niedługo kupować:) Możesz napisać na czym dokładnie polega ta straszna jakość? Obraz i dźwięk słabej jakości czy coś jeszcze?
Obraz i dźwięk nieodnowione, czasami miałem wrażenie, że są gorsze niż w wersji, którą ściągnąłem z torrentów... Drugim minusem jest to, że zamiast oryginalnej ścieżki językowej DVD zawiera wersję z angielskim dubblingiem. Nie wspominę już o olaniu wszelkich dodatków :/
Kasę przeznaczoną na "Django" lepiej przeznaczyć na nowe dwupłytowe wydanie "Za garść dolarów" :)
Django głównie za sprawą twojej opini sciągnołem:] siedze na dc i sprawdzam filmy ludzi którzy mają zryty gust. Przez przypadek się na Django natknołem.Niezawiodłem się.Coś dla ciebie przyszykuje jutro siąde do tłumaczenia pewnego które zaczołem z 7 miesięcy temu i za pare dni zamakaronuje ci jednym westernem ciekawym.już z gotowym tłumaczeniem.