Django

Django Unchained
2012
8,3 527 tys. ocen
8,3 10 1 527247
8,2 80 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Z jakimi bohaterami, zdjęciami, scenami lub tekstami, nie tylko z filmów Tarantino, skojarzyły wam się elementy w Django?

Oprócz oczywistej analogii pomiędzy Dr. Schultzem a Hansem Landą z Bękartów ze względu na charakterystyczny akcent, znajomość niemieckiego i francuskiego oraz filozoficzne monologi, luźno skojarzyły mi się przeciwsłoneczne lenonki założone przez Django przed ekspolzją z Facetami w Czerni oraz tekst D-J-A-N-G-O „D” jest bezdźwięczne! z Zielona Milą, gdzie John wyjaśnia: „Coffey , tak jak kawa tylko inaczej się pisze”.
Aha! I Django wiszący w masce do góry nogami przypomina mi Hannibala.

W „ciekawostkach” możemy znaleźć informację, że niebieski kostium Django jest inspirowany obrazem "The Blue Boy" Friedricha Wilhelma Murnau.

ocenił(a) film na 10
Lirginarga

Django siedzi przy barze u Candiego i rozmawia z Franco Nero - naszło mnie skojarzenie, że Nero to oryginalny Django, który spotkał swojego czarnego imiennika. Chciał, żeby Foxx przeliterował, żeby się upewnić i wiedział, że "D is silent" ;)

ocenił(a) film na 10
SatoCous

to już więcej niż "luźne" skojarzenie - wyłapałeś smaczek:)

ocenił(a) film na 10
Lirginarga

Tak mnie jakoś olśniło podczas oglądania :)

ocenił(a) film na 8
SatoCous

Mi ta scena bardzo skojarzyła się z "Lśnieniem", ale i tak chodzi tu głównie o Nero, oczywiście. ;)

ocenił(a) film na 10
Lirginarga

Doczytałam, że okularki mogą sugerować Charlesa Bronsona w The White Buffalo

ocenił(a) film na 9
Lirginarga

Butch Pooch kojarzy się po pierwsze z Butchem Cassidy, a po drugie z Butchem z Pulp Fiction, nie?

ocenił(a) film na 9
elohella

+ wydaje mi się, że w ciekawostkach jest błąd. To Thomas Gainsborough namalował "Błękitnego chłopca".

ocenił(a) film na 10
elohella

Masz racje:) Murnau wyreżyserował film The Boy in Blue, w którym się podobno inspirował obrazem Thomasa Gainsborougha , tak podaje wiki

ocenił(a) film na 8
Lirginarga

"Zajebistość" Django z miejsca skojarzyła mi się z Shaftem i kinem blaxploitation (szczególnie ostatnia scena). Swoją drogą genialne połączenie, na które stać chyba tylko Tarantino.

ocenił(a) film na 8
senskomiksu

Broomhilda von SHAFT

Tralalinski

spoiler. tekst schultza po zabiciu candy'iego "nie moglem sie powstrzymac", a potem wielka jatka na ekranie. schultz nie mogl sie powstrzymac przez zastrzeleniem go, a tarantino od zrobienia tej jatki pod koniec filmu;]

ocenił(a) film na 10
Lirginarga

czy niewolnik o imieniu D'Artagnan to mrugnięcie oka w stronę Waltza grającego Kardynała Richelieu w Trzech Muszkieterach (2011)?
grzebiąc dalej po Filmwebie, Schultz wspomina coś o pracy w cyrku, to pewnie nie ma nic wspólnego z rolą Waltza jako tresera w cyrku w filmie "Woda dla słoni (2011)- swoją drogą musze tę ostatnią pozycje nadrobić:)

ocenił(a) film na 8
Lirginarga

Pojawienie się Michaela Parksa, obowiązkowo w kapeluszu.

ocenił(a) film na 8
Lirginarga

King Schultz przedstawia w pewnym momencie Foxxa jako Django Freemana, sugerując czyim przodkiem może być ów :D