PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520028
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Już po 5 min. filmu byłem w ekstazie. Przez 3/4 filmu mamy do czynienia z czystym arcydziełem. Dlaczego? Wiele elementów stanowi niezrównaną wirtuozerię. Aktorstwo - Waltz wybitny, Dicaprio fantastyczny, Fox świetny, ale najbardziej utkwiła mi w pamięci rola S.L.Jacksona, to chyba najzabawniejsza pod względem dialogowym (bo najbardziej przewrotna) postać w całym filmie, a dialog Jacksona z Dicaprio przed Wielkim Domem, kiedy Jackson nie może się pogodzić, żeby tak dobrze traktować „tego czarnucha” Django – boki zrywać! Wszyscy pozostali aktorzy, może poza samym reżyserem, zagrali wspaniale. Dialogi - Jak to u Tarantino, wybitne, inteligentne, ostre jak brzytwa, nieprzewidywalne, zabawne, kultowe. Muzyka - Jedna z najpiękniejszych stron tego filmu. Soundtrack jest czystą perfekcją samą w sobie, już nie wspominając jak wspaniale buduje klimat całego filmu. Genialny jest humor sytuacyjny. Oczywiście nie zabrakło krwawej jatki ala Kill Bill.

A co z pozostałą 1/3 filmu? Szczególnie to jest odczuwalne w ostatniej półgodzinie, gdy obraz zaczyna być lekko nużący. Śmiem twierdzić że film powinien trwać pół godziny krócej wtedy byłby bardziej zwarty, zostałyby sceny tylko najważniejsze, akcja by przyśpieszyła. Ale co ja będę pouczał mistrza. Taki już jest Tarantino, że on bawi się i igra dialogami swoich bohaterów do granic możliwości czasowych jak pochodnią, i w pewnej chwili nie zauważa, że w tym ferworze sam sobie przypala rękawy. No ale przecież czy cenimy go za coś bardziej niż za tworzenie tak niezapomnianej galerii oszałamiających postaci i ich wzajemnych rozmów?

ocenił(a) film na 8
gepard_3

absolutnie zgadzam się ze wszystkim w 10000%!
ostatnie pół godziny filmu faktycznie było nużące, aktorzy zagrali świetnie (mimo że jak dla mnie Fox jednak trochę odstawał od Waltza, Leosia i Jacksona),muzyka fantastyczna, dialogi błyskotliwe, cud, miód i orzeszki:)

moja ulubiona scena to ta z Ku Klux Klanem jak się kłócą o swoje maski :D

ocenił(a) film na 9
Asik1989

To prawda, scena, w której wszyscy narzekają na zbyt małe otwory na oczy w workach i jeden z nich strzela focha bo jego żona się tyle napracowała a tu zero wdzięczności – bezcenna !! :) tego typu scen w tym filmie jest cała masa.

ocenił(a) film na 6
gepard_3

Najlepsza moim zdaniem scena to była z szeryfem. "A teraz leć po federalnego". :)

ocenił(a) film na 9
gepard_3

Pomijając fakt, że 3/4 +1/3 nie dają nam 100%, to opis mnie zafascynował :D
Uwielbiam Tarantino, muszę zobaczyć ten film! :)

ocenił(a) film na 9
czarownica_25

Nie da się ukryć, że te ułamki mi nie wyszły. Przepraszam wszystkie umysły ścisłe za tę herezję, ale nie mogę już tego edytować, więc jakoś się przemęczymy.

gepard_3

zgadzam sie z ta opinia. Ostatnia 1/4 filmu byla slabsza w stosunku do calego filmu wiec gdyby nie ostatnie pol godziny filmu to ocena byla by wyzsza

ocenił(a) film na 8
bibunio89

te ostatnie pół godziny filmu to taka wisienka na torcie, bo te litry krwi wylewające się z ekranu to jest jednak jeden z tych charakterystycznych elementów dla filmów Tarantino i zawsze jest to na swój dziwny sposób, spektakularne;) mi się podobało, ale chyba wolę bękarty:)

ocenił(a) film na 10
gepard_3

Film wspaniały, moje uwielbienie Tarantino rosło z każdą minutą, aczkolwiek miałabym zastrzeżenia co do gry Jacksona. Wszyscy byli świetnie, a on wyjątkowo od nich odstawał, miałam wrażenie że mamy do czynienia ze słabym aktorzyną, ale w rzeczywistości tak wcale nie jest, prawda?
No i ogrooomny plus za muzykę! Genialny dobór piosenek i cały soundtrack fascynujący.

Filmomanka197

Moim zdaniem to Jamie odstawał swoją grą. Był dobry, ale nie aż tak jak Christoph, Leonardo czy Samuel.
A muzyka była faktycznie świetna. Sama przyjemność dla mych uszu ;)

ocenił(a) film na 8
Rena39

ale nie tak dobra jak w Kill Billu.

aronn

W Kill Bill'u wszystko było doskonałe :)

ocenił(a) film na 6
Rena39

ludzie co wy piszecie, wysylam samego waltza po ta dziewczyne bo akurat zna niemiecki, kupuje ja bez problemow i vista, tylko zaraz zaraz nie bylo by tego gniota

ocenił(a) film na 8
akro

przecież wcześniej w barze o tym gadali(Dr.Schultz i Django),dziewczyne trzeba było najpierw rozpoznać,mógł to zrobić tylko Django,dalej cały plan by się powiódł gdyby nie dociekliwy i upierdliwy Samuel.

ocenił(a) film na 8
Rena39

No oczywiście ;)

gepard_3

co z tego ze aktorsko dobrze zagrany skoro film nudny jak flaki z olejem?

genialny humor? nie zauwazyłem.

ocenił(a) film na 8
Pogromca_nolifow

nom, za mało akci i szczelanek ;(

ocenił(a) film na 8
Pogromca_nolifow

jeśli nie zauważyłeś,to coś z tobą nie tak.

ocenił(a) film na 9
gepard_3

podpisuję się rękami i nogami :)