Django

Django Unchained
2012
8,3 527 tys. ocen
8,3 10 1 527071
8,2 80 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

czy ktoś zna jakieś książki o tematyce niewolnictwa i sytuacji afroamerykanów w USA? dziękuję za odpowiedzi! :)

ocenił(a) film na 4
patrycja2081991

Ponieważ nowożytne niewolnictwo, XVI-XVIII wiek, jest wkładem Afryki kulturę światową (15 mln wyeksportowanych niewolników do Ameryki, 5 mln niewolników zaimportowanych z Europy), sugeruję dobrą historię Afryki wywodzącą się z kręgów uniwersyteckich.

ocenił(a) film na 7
patrycja2081991

Nie jestem specjalistą w dziedzinie niewolnictwa - jedno jest pewne, nie kieruj się wiedzą zdobytą w filmach Tarantino, pod względem historycznych kompetencji są bełkotem.

jos_fw

bardziej chodziło mi o przyjemne zdobycie jakiegoś ogólnego wyobrażenia na ten temat poprzecz książki czy filmy :) wiem, że do tego trzeba podejść z przymrużeniem oka ;)

ocenił(a) film na 7
patrycja2081991

Polecałbym filmy Spielberga - Amistad np. (nie jest genialny, ale ilustruje dobrze problem); ciekawszy, choć na tym forum niedoceniany jest "Lincoln" tegoż Spielberga, gdzie masz ciekawie przedstawioną zakulisową grę polityczną w senacie dotyczącą przeprowadzenia ustawy abolicyjnej nadającej czarnoskórej społeczności Stanów swobodę.

ocenił(a) film na 1
patrycja2081991

Zbrodnia i kara, Mistrz i Małgorzata no i przede wszystkim Kordian.

patrycja2081991

Witam :) oto kilka ksiazek, ktore NAPRAWDE warto przeczytac.
Numerem jeden sa niewatpliwie "Korzenie" Alexa Haley'a - ksiazka bedaca bliska memu sercu od wielu lat. Na jej podstawie w latach 80tych powstal serial emitowany takze w Polsce (na chomiczku sa wszystkie odcinki z wgranymi napisami). Ksiazka opowiada losy Kunta Kinte i jego rodu. Wszystko zaczyna sie gdy Kunta Kinte zostal zlapany przez handlarzy niewolnikow i przewieziony do USA. Ksiazka jest bardzo ponura, brutalnie pokazuje prawde o niewolnictwie i jak wplynelo na czarnych obywateli USA. Dosadnie widac dramat czarnych i ich losy, ktore sa naprawde tragiczne. Ksiazka jest biograficzno-historycznym dramatem obyczajowym opisujacym historie 7 pokolen od czasow Kunta Kinte az po Alexa Haley'a, krtory jest jego prapraprapraprawnukiem. Naprawde kawal dobrej ksiazki. Oprocz tego warto przeczytac "Prawo poludnia", a takze bardzo wymowna "Chate wuja Toma". Na deser polecam Ci ksiazke "Syn swego kraju " - jest to historia opisujaca rasizm w USA oraz losy i dramat mlodych ludzi bedacych potomkami niewolnikow zyjacych w latach 40-60-tych XX wieku.
Wszystkie wyzej wymienione ksiazki przeczytalem i moge Ci goraco polecic. Bardzo ciezko jest obecnie cokolwiek znalezc o tej tematyce zarowno w antykwariatach, bibliotekach jak i ksiegarniach.
Zastanawialem sie aby w oparciu o te ksiazki napisac prace maturalana w 2006 roku ale stwierdzilem ze komsja nie podzieli mojego zainteresowania takim problemem jak niewolnictwo poniewaz nas Polakow on nie dotyczy...
Pozdrawiam.

MrBaggins

Książki, które są w bibliotece już zamówione! :) Dziękuję! :))

patrycja2081991

Nie ma za co :) wpadl mi do glowy jeszcze jeden tytul "Znany swiat" opisuje niewolnictwo w USA, rasizm wzgledem czarnych, Indian i meksykanow. Porusza podobne watki wiec mysle ze Ci sie spodoba :)
A tak na marginesie... jako ciekawostke pragne dodac ze "Korzenie" za czasow komuny byly sprzedawane tylko spod lady i za olbrzymie pieniadze tak jak np Dzien Szakala. Cholernie ciezko bylo ja dostac podobno. Czytalem je w 2002 roku po raz pierwszy od znajomego, ktory sam kupil ksiazke za 5 zl na gieldzie. Ja 4 lata temu kupilem swoj wlasny egzemparz w idealnym stanie za 19zl w antykwariacie. Mysle ze po przeczytaniu zajrzysz na allegro aby miec swoj wlasny egzemplarz. Jakis czas temu widzialem ze byly 2 sztuki :)
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
patrycja2081991

Polecam swietna ksiazke Kena Folletta "Uciekinier".

ocenił(a) film na 9
patrycja2081991

wydana w połowie 19wieku, napisana przez byłego niewolnika, nie mam jednak pojęcia czy istnieje przekład na nasz język
Frederick Douglass - Narrative of the Life of Frederick Douglass, an American Slave
i ewentualnie The Help napisane przez Kathryn Stockett (adaptacja filmowa o tym samym tytule)

monika_bo

sprawdziłam i wygląda na to, ze nie ma po polsku, ale nie przeszkadza mi to :) Dziękuję!

ocenił(a) film na 7
patrycja2081991

"Duch Króla Leopolda" - Hochschild, najlepsza książka o niewolnictwie i ludobójstwie w Afryce, dokładniej mówiąc w Kongo. Gorąco polecam, bo dzisiaj mało kto ma pojęcie co się tam naprawdę działo, a takich rzeczy nie wolno zapominać.

Carlitos

Na pewno sprawdzę :)