PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=300532}

Dni chwały

Indigènes
2006
6,3 2,4 tys. ocen
6,3 10 1 2399
5,5 2 krytyków
Dni chwały
powrót do forum filmu Dni chwały

Fenomenem filmu jest legendarny już chyba gość z ręką w kieszeni. Należy odrzucić argument że ręka jest martwa lub niesprawna gdyż w niektórych scenach widać, że "działa". Niestety w bardzo nielicznych. Nawet umarł gość z ręką w kieszeni!! Mamy absurdalne sceny w których czynności instynktownie wykonywane przy pomocy obojga rąk gość wykonuje jedną!! Poza tym chodzi z karabinem a w finałowej potyczce rozwala Niemców pistoletem. No dramat. Biega, je, walczy, i pewnie także s..a z ręką w kieszeni. PSUJE cały film.

A film nie jest zły. Realistyczny przede wszystkim. Dobre sceny walk. Zmusza też do refleksji. Za co faktycznie żołnierze z kolonii francuskich walczyli? Etc. etc.

Na niekorzyść wypada też finałowa misja. Trudno uwierzyć aby w charakterze skutecznego wsparcia Amerykanów Francuzi posłali 10 osobowy oddział!!! Normalnie dywizja!! Z czego w drodze ginie 5 a zdolnych do walki zostaje bodaj 4 i mamy Szeregowca Ryana w końcówce. Bzdura wierutna akurat w kontekście tej misji!!

Dlatego film nie zasługuje na więcej niż 6.

ocenił(a) film na 7
manuka

odtwórca tej roli grał w wielu filmach i zawsze miał tylko jedną rękę.Patrz choćby "Asterix & Obelix Misja Kleopatra".

ocenił(a) film na 1
manuka

Dokładnie! Ta ręka przeszkadzała mi przez cały film i to właśnie wpłynęło na ocenę. Gdyby nie to film oceniłbym wyżej ze względu na ciekawy temat i pokazanie, że nawet w walce z tym samym wrogiem są równi i równiejsi, a decyduje o tym tylko pochodzenie.

ocenił(a) film na 8
manuka

Generalnie czasem warto sprawdzić, zanim się coś napisze. Jamel Debbouze ma niesprawne prawe ramię: "On 17 January 1990, at the train station in Trappes, he was struck by a passing train travelling at 150 km/h. He lost the use of his right arm, while another young man, Jean-Paul Admette, died ( http://en.wikipedia.org/wiki/Jamel_Debbouze ). Czy to przeszkadza mu być dobrym aktorem? Moim zdaniem nie, ale widać są ludzie, którzy mają z tym problem.

maxaue

Dokładnie, Jamel jest genialnym aktorem i osobiscie uwazam ze ta rola byla stworzona dla niego. sorry ale nie mozna aktora przekreslac za jego niepelnosprawnosc. Ponadto we Francji jest wszytkim bardzo dobrze znany wiec glupio by bylo dorabiac mu sztuczna reke.

ocenił(a) film na 6
MagdLena

Aktorem może i być dobrym. Ale obsadzać go w roli żołnierza, który ciągle trzyma rękę w kieszeni to przegięcie. Wyglądało to idiotycznie i raziło. Są role, w których niepełnosprawność wyklucza aktora. To tak jakby do roli biegacza wzięli kogoś, kto nie ma nóg i cały film by się starali to nieudolnie ukryć.

mathyr

Fakt, to ze mu dawali karabin było trochę dziwne, mógł cały film być ukazany z bronią krótką (w końcu był jakimś tam adiutantem podoficera, to ze miałby broń krótką zamiast Lebela nie byłoby niczym dziwnym). Ale obniżanie oceny filmu przez coś takiego, nie rozumiem tego. Ja ten film specjalnie obejrzałem dla tego aktora i znam jego historię, więc żadnego szoku nie było.

mathyr

Zgadzam się, Jamel Debbouze jest zdolnym aktorem, jednak cały zabieg wypadł dość żenująco, a mogliby nakręcić tak ten film,że nie widać jego inwalidztwa. Poza tym są ludzie od efektów specjalnych,a tak mamy żołnierza który chodzi cały czas z ręką w kieszeni. Traci na tym realizm i powaga filmu. Obniżenie oceny niestety jest tu jednak wskazane

ocenił(a) film na 6
maxaue

Facet ma niesprawną kończynę górną, a nie ramię czy rękę. Akurat w filmie wojennym to nie przeszkadza, ale skreśla tego aktora z wielu innych ról, co w przypadku tego zawodu jest przecież sprawą oczywistą. A poza tym lubię gościa - ma dystans do siebie, miłą fizjonomię, nieźle gra.

ocenił(a) film na 6
manuka

Mnie ogólnie denerwował ten żołnierz z ręką w kieszeni i też nie rozumiem dlaczego ją miał schowaną. Ale ogólnie to film mnie pozytywnie zaskoczył.

breadfan555

Miał ją schowaną bo nie ma w niej władzy? Ehh...

ocenił(a) film na 6
DiegoGonzales

Właśnie o tym, że ta ręka była bezwładna dowiedziałem się z Filmwebu. A tak myślałem, że to specjalnie.