PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5103}

Dobry, zły i brzydki

Il buono, il brutto, il cattivo.
1966
8,2 110 tys. ocen
8,2 10 1 109553
8,7 46 krytyków
Dobry, zły i brzydki
powrót do forum filmu Dobry, zły i brzydki

Pisze to do tych, którzy umieszczają podobne hasła w tytule. ;)

ocenił(a) film na 9

Tak i nikt nas nie przekona, że białe jest białe a czarne jest czarne. Pogódź się z faktami. Łesterny Leone tak samo jak łesterny Peckinpaha są o wiele wyżej w profesjonalnych rankingach niż tandetne łesterny z Dzonem Łejnem.

użytkownik usunięty
_mosquito_

Właśnie ten wyżej ranking jest profesjonalny i nie widzę tam filmów Leone.
Fakty są po naszej stronie.

ocenił(a) film na 9

To się zachwycaj gustem kilku nawiedzonych krytyków. Amerykanie mają inny gust i jego odzwierciedleniem jest ranking IMDB.
Dla mnie miarodajny jest ranking IMDB to jest ranking łesternów, które przetrwały czas.
http://www.imdb.com/chart/western
Oraz ranking Amerykańskiej Akademii Filmowej, bo Akademia w końcu najlepiej zna się na kinie światowym i to ona przyznaje najbardziej prestiżowe nagrody filmowe na świecie
http://www.franksreelreviews.com/shorttakes/reelrant/rantwestern.htm

W tych rankingach rządzi Eastwood, Leone, Peckinpah i jest tylko jeden łestern z Dżonim Łejnem w 10tce.

PS. Według Amerykańskiej Akademii Filmowej najlepszym łesternem w historii jest
"Bez przebaczenia" Clinta Eastwooda a nie żadna bajeczka z Dżonem Łejnem.

Szkoda, że fakty nie docierają do zaślepionych fanatyków Dżoniego Łejna.

użytkownik usunięty
_mosquito_

Ty mówisz że masz argumenty ?
Weszłem na tę stronę akademi i co ??
1 film leone, 1 pecpinpaha, 2 Wayne i w dziesiątce większość klasycznych westernów jeśli wiesz co to jest.
Tym się właśnie cechują fani Leone; kłamstwem w żywe oczy. Takie są wasze argumenty

ocenił(a) film na 9

Przecież podałem Ci linki, realne dane z IMDB i Academy Awards. Weź mnie nawet nie denerwuj. Każdy widzi, że nie masz argumentów, wiec próbujesz bezczelnie kłamać.
Założę się, że nawet nie wszedłeś w podane przeze mnie linki a mimo to uparcie bronisz swoich kłamstw. Ja podałem Ci listy IMDB i Akademii Filmowej. Dwie najważniejsze. Nawiedzonych krytyków nie mam zamiaru uznawać. Najważniejsza jest opinia widzów i filmowców a nie kolesi krytykantów. tak wiec powiedz mi czym ty się cechujesz jeśli ja podaje ci linki do suchych faktów a ty dalej chcesz im zaprzeczać? Nie dość, że troll to jeszcze kłamca.

użytkownik usunięty
_mosquito_

http://www.franksreelreviews.com/shorttakes/reelrant/rantwes...
Weszłem tu trollu i jest odwrotnie niż piszesz kłamco.

ocenił(a) film na 10

Nie chce Cię atakować ale twój link nie działa . W przeciwieństwie do tego twojego przeciwnika w dyskusji ;)
Na imdb który jest najwiekszym filmowym portalem na swiecie i najbardziej pokazuje opinie ogółu widzów faktem jest że Dobry zły brzydki jest westernem nr 1 a co wiecej w ogole w top 5 filmów w ogole .

użytkownik usunięty
rdy102

To był ten link co mi tamten podał

ocenił(a) film na 9

Który cwaniaku?

użytkownik usunięty
_mosquito_

Ten drugi co podałeś.

ocenił(a) film na 9

Chyba śnisz, że coś podawałem.

_mosquito_

komarek... wez nie szalej tak przyussaj sie do swojej fujary i mozg sobie przez nią wyssij smacznego ćwoku cwelu w d... walony i berłem przestrzelony w 2 strony

ocenił(a) film na 9

Gdzie wszedłeś kłamco? Ten link nawet się nie otwiera, więc lepiej już skończ. Jak zwykle nie masz argumentów i posuwasz się do podawania linków, które nie działają, bo nie mogą działać, bo gdybyś podał prawdziwy link do listy Akademii byłaby tam lista na której filmy Eastwooda, Leone, królują a to byłoby ci nie na rękę, wiec podajesz jakieś niedziałające linki, bo masz nadzieję, że ktoś się nabierze na twoje kłamstwa.
Otóż, żaden człowiek znający się choć trochę w temacie nie nabierze się na twoje kłamstwa

użytkownik usunięty
_mosquito_

Każdy znający się choć trochę na westernach wie że klasyki górują nad wszystkimi antywesternami. Ja podałem ci link z kilka razy gdzie jest prawdziwy ranking westernów według Amerykanów, a ty żeby nie wyjść na głupka zmieniasz temat i atakujesz jak typowy troll.

ocenił(a) film na 9

Nad Unforgiven napewno nie gurują znawco, bo ten film to nie jest zwykły badziewny łestern jak 90 procent innych tylko znacznie wiecej, tak jak Ojciec Chrzestny to nie jest zwykły gangsterski filmik. Co z tego. Taki beton jak ty nieobeznany z kinematografią i tak niczego nie zrozumie.

użytkownik usunięty
_mosquito_

Nie uważam się za eksperta, ale o westernie wiem o wiele więcej niż ty, ten gatunek nie jest dla ciebie, wróć do oglądania bajek

_mosquito_

ssij jaja swego starego życzę smacznego

ocenił(a) film na 9
glupinick1

więcej, prosimy więcej, oklasky ;)

_mosquito_

<brawo>

ocenił(a) film na 4
_mosquito_

nie ważne czy na pierwszym miejscu będzie Bez przebaczenia czy inny western Forda lub Hawks ważne jest tylko to że na pierwszym miejscu jest amerykański klasyk a nie jakiś tandetny western Leone

ocenił(a) film na 9
CordellWalker

Unforgiven to anty-łestern. Poczytaj troche jaki jest stosunek Eastwooda do klasyków. Unforgiven jest w opozycji do klasyków. To nie jest tylko łestern, nie zwykła bajeczka o dobrym szeryfie i złych Indianach. To jest dramat w scenerii Dzikiego Zachodu.

użytkownik usunięty
_mosquito_

Raczej ty poczytaj jaki jest stosunek Eastwooda do klasyków

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Ale wielu uważa je za lepsze . Ja nie jestem wielkim fanem Westernu ale , Dobry , zly i brzydki , to chyba mój ulubiony film w ogóle .
Co do oceny krytyki to na początku atakowała ona filmy Leone i dawała im bardzo niskie noty . Dziś DBZ jest uważany za klasyke już nawet przez amerykańskich krytyków . Im więcej czasu mija tym DBZ czy Dawno temu na zachodzie jest oceniane coraz lepiej . Za to klasyczne amerykańskie Westerny mimo ze oglądało mi się je dość przyjemnie to raczej nie znoszą próby czasu . Oczywiście krytycy cenią je wysoko biorąc pod uwagę czasy w jakich powstały ale większość ludzi nie jest ich już w stanie oglądać . To jak z niemymi filami niemieckimi typu ,,Pierścien Nibelungów ,, . Krytycy piszą ze to klasyka ale ogladac tego jak wspólczesnego filmu się już nie da . Trzeba brać porpawke na wiek filmu . Z DBZ jest odwrotnie póki co film wcale sie nie starzeje

użytkownik usunięty
rdy102

Najwybitniejsze klasyki również przetrwały próby czasu np. Siedmiu wspaniałych, Rio bravo, W samo południe

ocenił(a) film na 9

Siedmiu wspaniałych to słaby rimejk "Siedmiu Samurajów" Kurosawy a nie żaden klasyk.
Co innego Rio Bravo, czy W samo południe, ale tych też bym nie śmiał porównywać, bo infantylne "Rio Bravo" jest dla dzieci i młodzieży. Mocne "W samo południe" dla dorosłych.

użytkownik usunięty
_mosquito_

Za garść dolarów też jest remake Straży przybocznej Kurosawy, a Siedmiu wspaniałych jest dużo od niego lepszy.

ocenił(a) film na 4

Siedmiu wspaniałych i Siedmiu Samurajów to arcydzieła
Straży przyboczna też jest świetnym filmem natomiast Za garść dolarów to gówno Lone

ocenił(a) film na 9
CordellWalker

Sam jesteś gówno. Siedmiu wspaniałych to marna podróbka.
Za garść dolarów jest na podstawie książki w zasadzie.
Kurosawa też nie nakręcił oryginału.
Oryginał to film gangsterski.

użytkownik usunięty
_mosquito_

Siedmiu wspaniałych to nie podróbka tylko REMAKE, rozumiesz to .
Za to za garść dolarów jest plagiatem i podróbką, bo był bezprawnie skopiowany

ocenił(a) film na 9

I jedno i drugie nie umywa się do japońskich wersji, bo Kurosawa wypiera amerykański kicz.

ocenił(a) film na 4
Juby_

Poszukiwacze tez nie zostały obsypane nagrodami a mimo to są przez krytykę uważane z western wszrchczasów

ocenił(a) film na 9
CordellWalker

Nie są już. Tylko Unforgiven Eastwooda. Sprawdź sobie na stronie Akademii.

ocenił(a) film na 4
_mosquito_

ważne ze klasyk a nie jakaś tandeta Leone

ocenił(a) film na 9
CordellWalker

Unforgiven to nie jest klasyk tylko anty-łestern wzorowany na klasykach Peckinpaha znawco od siedmiu boleści.

ocenił(a) film na 4
_mosquito_

miałem na myśli oczywiście amerykański, a tamten ranking jest tylko potwierdzeniem że najlepsze westerny potrafią kręcić amerykanie

ocenił(a) film na 9
CordellWalker

ale to nie jest amerykański łestern tylko anty-łestern, kraj produkcji nie ma nic do rzeczy, tylko to że nie ma tam głupich schematycznych postaci z amerykańskich łesternów

ocenił(a) film na 4
_mosquito_

nie się on bardziej podobał niż te gówna leone, chociaż do westernów Forda trochę mu brakuje

ocenił(a) film na 9
CordellWalker

to jest twój gust, ja nie mam nic do Łejna, ale większość łesternów z nim jest schematycznych jak filmy akcji spaghetti i aty-łesterny nie są tak schematyczne
a oceniać to sobie możesz różnie....
chcesz wnerwiać fanów Leone to bardzo proszę, ale pamiętaj, że oni będą odpłacać się tak samo fanom Łejna

ocenił(a) film na 4
_mosquito_

to raczej westerny Leone są schematyczne bo wzorują się na klasycznych westernach lub na filmach Kurosawy

ocenił(a) film na 9
CordellWalker

a gdzie w klasycznych łesternach masz przerysowanych bohaterów, po których nie wiadomo czego się można spodziewać? gdzie masz skupienie się na długich pieknych ujęciach kamery? gdzie masz muzykę, która wnosi coś więcej niż tylko przygrywanie w tle?

Leone wyłamuje się ze schematu prostego filmidła dla plebsu, czyli klasycznych nudnych łesternów, które są wszystkie takie same
Leone wzorował się na genialnym Kurosawie co najwyżej i (miał dobre wzorce) a nie na akademiku Fordzie robiacym filmy na jedno kopyto

użytkownik usunięty
_mosquito_

Leone wzorował się bardzo na klasykach.
Widać że albo nie widziałeś żadnego klasycznego westernu albo nie znasz sięna tym gatunku.

_mosquito_

zamknij morde geju zgrywający cwaniaczka i podrywający młodych chłopców na wieśniackie teksty i twardziela

ocenił(a) film na 9
glupinick1

za mało razy się wypowiedziałeś w moich tematach, czekam na więcej, poważnie, chce się pośmiać z ludzkiej głupoty

ocenił(a) film na 4
glupinick1

wracaj chłopczyku oglądać Chłopięcy świat

użytkownik usunięty
glupinick1

A tobie co do głowy strzeliło

mosquito i glupinick1 poznali się na forum Niezniszczalnych.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

rozumiem ;)

ocenił(a) film na 9

no trochę nie rozumiesz, więc śpieszę z wyjaśnieniem, poznaliśmy się o wiele wcześniej, glupinick1 to nie pierwsze konto tego trolla (poznałem go po fotce w awatarze, którą ostatnio zmienił na jakiś plakat), kiedyś rozwalał forum Pasji Mela Gibsona pisząc zboczone wiersze

użytkownik usunięty
_mosquito_

zboczone wiersze? trzebabyło do usunięcia zgłosić

ocenił(a) film na 9

i co by to dało? zaraz pojawiłyby się następne