PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5103}

Dobry, zły i brzydki

Il buono, il brutto, il cattivo.
1966
8,2 110 tys. ocen
8,2 10 1 110227
8,6 54 krytyków
Dobry, zły i brzydki
powrót do forum filmu Dobry, zły i brzydki

Ten film jest cudowny pod każdym względem. Pod względem reżyserii jest genialny i widać, że Sergio Leone ma szeroką i bogatą wizję tego świata. Pod względem scenariusza jest niesamowity, nie ma tu luk fabularnych, głupot ani niespójności, ale jak chodzi o aktorstwo to już inny wymiar. Clint Eastwood zniszczył system i co prawda też jest to zasługa dobrze napisanego scenariusza i dobrze napisanej postaci, ale nie każdy byłby w stanie tak dobrze to zagrać. Czy jest to najlepszy western na świecie? Jak dla mnie tak, absolutny klasyk i jeśli kiedykolwiek ktoś będzie chciał stworzyć lepszy western od tego to będzie miał na prawdę ciężkie zadanie, żeby przebić mistrza.

ocenił(a) film na 10
Dany_Dep

Najlepszy film na świecie.

gentile

Uwielbiam. Brak mi słów. Nie myślałem że ktoś jeszcze na świecie komentuje ten film. Super.

ocenił(a) film na 10
Dany_Dep

Tu jest wszystko perfekcyjne. Kopia tego filmu powinna być umieszczona w Sevres obok wzorca metra i kilograma, jako najdoskonalszy wzorzec westernu. A Eli Wallach rozbił bank.

ocenił(a) film na 10
Dany_Dep

Clint jak to Clint, był świetny ale jednak to Eli Wallach tym razem był największą gwiazdą tego filmu. Kradł każdą scenę w której był i nawet Clint nie był w stanie mu dorównać.